Skocz do zawartości

Dali Rubicon 2

Recommended Posts

Napisano
10 minut temu, BlaBla napisał:

należy mocno rewidować wyobrażenia o separacji instrumentów,  szerokości sceny itd. Brzmi to dla mnie bardzo zwarcie i jednolicie - inaczej niż w domu....

Dokładnie tak jest. Ściana dźwięku bez rozbicia na poszczególne instrumenty. Nic nie " lata " w przestrzeni, różnicuje utwór dynamika , czyli to czego nie ma w większości nagrań. 

Napisano
9 minut temu, Mprezi napisał:

O którym utworze otwierającym piszesz? 

Rozumiem ze cały czas oceniasz dźwięk dali rubicon 2 z piecem Teac 701? 

Mam na myśli Imagine. Przykładem takiego naturalnie zrealizowanego, trochę suchego brzmienia jest z tej płyty How Do You Sleep i to jest brzmienie jakie lubię. A idąc za ciosem, wrzucam Abbey Road i tam utwór otwarcia Come Together to jest dla mnie kwintesencja idealnego brzmienia! Oczywiście dla tego gatunku. 

Napisano
10 godzin temu, BlaBla napisał:

mam za kolumnami kilka metrów kwadratowych wełny 15-20 cm, więc wydaje mi sie, że u mnie ta różnica przez to nie jest tak znacząca. Poza tym lubię ciut przegluszone pomieszczenie, trochę jak studio (tak sobie to wyobrażam 😆)

W studio, masz szybę z przodu.

Druga sprawa: 

IMG_20200130_150526.png.73dd1c4f5b2a6ec7707fac7e6e8ed4b7.png

I, jak już wspomniałem w innym wątku, po zmianie TV z 55" na 75", poprawiła mi się separacja kanałów.

Napisano (edytowany)
49 minut temu, pairtick napisał:

W studio, masz szybę z przodu.

Druga sprawa: 

IMG_20200130_150526.png.73dd1c4f5b2a6ec7707fac7e6e8ed4b7.png

I, jak już wspomniałem w innym wątku, po zmianie TV z 55" na 75", poprawiła mi się separacja kanałów.

Znam ten pogląd. Jest jednym z wielu, jednym się sprawdza, innym nie. Szczerze to jeszcze nie slyszalem w życiu przegluszonego pomieszczenia w wykonaniu domowym. Właśnie brak dobrego wygłuszenia kończy sie zamykaniem br i wywracaniem wszystkiego do góry nogami po zmianie kolumn. Mam to za sobą.

A co do studia... nigdy nie byłem dlatego napisałem, ze tak sobie wyobrażam  - ale nie wygląd,  tylko dźwięk 😉

27 minut temu, pairtick napisał:

Z mojego punktu widzenia, dziwne 🤔 

Screenshot_20260102-070553.png

Screenshot_20260102-070420.png

Tak, wiem, że w strimingu wszystkie repertuary pokrywają się wszystkim ale ja pisałem o płytach, bo w domu nie strimuję, tylko dyskuję...😁

Edytowano przez BlaBla
Napisano
37 minut temu, BlaBla napisał:

Szczerze to jeszcze nie slyszalem w życiu przegluszonego pomieszczenia w wykonaniu domowym.

Ile takich pomieszczeń z jakąkolwiek adaptacją miałeś okazję słuchać?  I co wg wg Ciebie znaczy to przegłuszenie?

Twoje 20 - 25 cm wełny za kolumnami będzie miało bardzo duży wpływ na czas pogłosu, tyle że w głównej mierze na ten od 150 Hz w górę. 

Sam nie do końca rozumiem czemu ktoś kupuje kolumny z BR a potem ten BR zatyka, ale samo położenie 20 cm wełny za kolumnami - tak jak wcześniej wspomniałem - nie rozwiąże problemu z najniższymi częstotliwościami. 

Zresztą sama zabawa z wygłaszaniem nie jest taka prosta. Co innego obniżyć czas pogłosu powiedzmy do 0,3 s w pomieszczeniu 12 metrów² a co innego w takim powyżej 20. Inna sprawa to uzyskanie równego czasu pogłosu. Bo co mi z tego, że ubiję średnicę i górę (gdzie ta góra często jest właśnie nadmiernie przygaszona) jak bas będzie mi wył jak szalony. 

Kolego @BlaBla, jeśli możesz wrzuć pomiary z Twojego pomieszczenia.

Pozdrawiam 

Napisano
13 minut temu, KrólKiczu napisał:

Sam nie do końca rozumiem czemu ktoś kupuje kolumny z BR a potem ten BR zatyka

To bardzo proste, wybór kolumn bez br jest ograniczony, kupując kolumny z br nie jesteśmy skazani na jego korzystanie, jest wybór pracy otwarty/zamknięty.