Skocz do zawartości

Dali Rubicon 2

Recommended Posts

Napisano
10 minut temu, BlaBla napisał:

należy mocno rewidować wyobrażenia o separacji instrumentów,  szerokości sceny itd. Brzmi to dla mnie bardzo zwarcie i jednolicie - inaczej niż w domu....

Dokładnie tak jest. Ściana dźwięku bez rozbicia na poszczególne instrumenty. Nic nie " lata " w przestrzeni, różnicuje utwór dynamika , czyli to czego nie ma w większości nagrań. 

Napisano
9 minut temu, Mprezi napisał:

O którym utworze otwierającym piszesz? 

Rozumiem ze cały czas oceniasz dźwięk dali rubicon 2 z piecem Teac 701? 

Mam na myśli Imagine. Przykładem takiego naturalnie zrealizowanego, trochę suchego brzmienia jest z tej płyty How Do You Sleep i to jest brzmienie jakie lubię. A idąc za ciosem, wrzucam Abbey Road i tam utwór otwarcia Come Together to jest dla mnie kwintesencja idealnego brzmienia! Oczywiście dla tego gatunku. 

Napisano
10 godzin temu, BlaBla napisał:

mam za kolumnami kilka metrów kwadratowych wełny 15-20 cm, więc wydaje mi sie, że u mnie ta różnica przez to nie jest tak znacząca. Poza tym lubię ciut przegluszone pomieszczenie, trochę jak studio (tak sobie to wyobrażam 😆)

W studio, masz szybę z przodu.

Druga sprawa: 

IMG_20200130_150526.png.73dd1c4f5b2a6ec7707fac7e6e8ed4b7.png

I, jak już wspomniałem w innym wątku, po zmianie TV z 55" na 75", poprawiła mi się separacja kanałów.

Napisano (edytowany)
49 minut temu, pairtick napisał:

W studio, masz szybę z przodu.

Druga sprawa: 

IMG_20200130_150526.png.73dd1c4f5b2a6ec7707fac7e6e8ed4b7.png

I, jak już wspomniałem w innym wątku, po zmianie TV z 55" na 75", poprawiła mi się separacja kanałów.

Znam ten pogląd. Jest jednym z wielu, jednym się sprawdza, innym nie. Szczerze to jeszcze nie slyszalem w życiu przegluszonego pomieszczenia w wykonaniu domowym. Właśnie brak dobrego wygłuszenia kończy sie zamykaniem br i wywracaniem wszystkiego do góry nogami po zmianie kolumn. Mam to za sobą.

A co do studia... nigdy nie byłem dlatego napisałem, ze tak sobie wyobrażam  - ale nie wygląd,  tylko dźwięk 😉

27 minut temu, pairtick napisał:

Z mojego punktu widzenia, dziwne 🤔 

Screenshot_20260102-070553.png

Screenshot_20260102-070420.png

Tak, wiem, że w strimingu wszystkie repertuary pokrywają się wszystkim ale ja pisałem o płytach, bo w domu nie strimuję, tylko dyskuję...😁

Edytowano przez BlaBla
Napisano
37 minut temu, BlaBla napisał:

Szczerze to jeszcze nie slyszalem w życiu przegluszonego pomieszczenia w wykonaniu domowym.

Ile takich pomieszczeń z jakąkolwiek adaptacją miałeś okazję słuchać?  I co wg wg Ciebie znaczy to przegłuszenie?

Twoje 20 - 25 cm wełny za kolumnami będzie miało bardzo duży wpływ na czas pogłosu, tyle że w głównej mierze na ten od 150 Hz w górę. 

Sam nie do końca rozumiem czemu ktoś kupuje kolumny z BR a potem ten BR zatyka, ale samo położenie 20 cm wełny za kolumnami - tak jak wcześniej wspomniałem - nie rozwiąże problemu z najniższymi częstotliwościami. 

Zresztą sama zabawa z wygłaszaniem nie jest taka prosta. Co innego obniżyć czas pogłosu powiedzmy do 0,3 s w pomieszczeniu 12 metrów² a co innego w takim powyżej 20. Inna sprawa to uzyskanie równego czasu pogłosu. Bo co mi z tego, że ubiję średnicę i górę (gdzie ta góra często jest właśnie nadmiernie przygaszona) jak bas będzie mi wył jak szalony. 

Kolego @BlaBla, jeśli możesz wrzuć pomiary z Twojego pomieszczenia.

Pozdrawiam 

Napisano
13 minut temu, KrólKiczu napisał:

Sam nie do końca rozumiem czemu ktoś kupuje kolumny z BR a potem ten BR zatyka

To bardzo proste, wybór kolumn bez br jest ograniczony, kupując kolumny z br nie jesteśmy skazani na jego korzystanie, jest wybór pracy otwarty/zamknięty.

Napisano
25 minut temu, cymes napisał:

To bardzo proste, wybór kolumn bez br jest ograniczony, kupując kolumny z br nie jesteśmy skazani na jego korzystanie, jest wybór pracy otwarty/zamknięty.

Nie wiem czy to takie proste. I nie widzę w tym nic złego bo sam próbowałem wygrać z basem takimi metodami. U mnie skończyło się to wymianą kolumn na te w obudowie zamkniętej. Kiedy jednak zaczęło mi tego basu brakować - bo niestety OZ basem nie grzeszy - poszedłem w jeszcze inne rozwiaznie.  

Co mnie ciekawi, a czego niestety nie sprawdziłem, to to czy zamknięcie BR ma wpływ tylko na bas (i jak wpływa?) czy też na inne zakresy. 

Napisano
2 minuty temu, KrólKiczu napisał:

Co mnie ciekawi, a czego niestety nie sprawdziłem, to to czy zamknięcie BR ma wpływ tylko na bas (i jak wpływa?) czy też na inne zakresy

Powołam się tutaj na moje amatorskie pomiary przy użyciu dziadowskich narzędzi, SI już nie musiałem prosić o interpretację. Otwarcie br karmiło mod 50hz ok 6db, reszta bez zmian na sweep 20-200hz, full res, medium, flat.

Napisano (edytowany)
25 minut temu, cymes napisał:

Otwarcie br karmiło mod 50hz ok 6db, reszta bez zmian na sweep 20-200hz, full res, medium, flat.

Myślę, że możesz mieć sporo racji. BR jest strojony gdzieś w okolicach 45 Hz więc jego zatkanie sprawia, że gra sam głośnik. A pewnie bez wspomagania portu sam bas z głośnika wydaje się bardziej punktowy i mniej "rozdmuchany". 

Kiedyś (chyba) kef dorzucał do swoich kolumn zatyczki z wyjmowanym środkiem. Próbowałeś w swoich kolumnach zatyczek mniej lub bardziej "otwartych"? Może warto z tym poeksperymentować 🙂

Edytowano przez KrólKiczu
Napisano
10 minut temu, KrólKiczu napisał:

A pewnie bez wspomagania portu sam bas z głośnika wydaje się bardziej punktowy i mniej "rozdmuchany"

Dokładnie tak i ja tego nie lubię, dochodzi do tego różnica w czasie wybrzmenia przeciągając końcówkę.

12 minut temu, KrólKiczu napisał:

Próbowałeś w swoich kolumnach zatyczek mniej lub bardziej "otwartych"? Może warto z tym poeksperymentować 🙂

Już po eksperymencie, z dobrym efektem.

Napisano

Nawet nie chce mi się wdawać w dyskusję, która i tak do niczego nie doprowadzi. 

Pomiarów pomieszczenia nie wrzucę, bo nie mam i raczej nie będę miał. 

Zamknięcie br wpływa w pewnym sensie na wszystkie zakresy - nawet jeżeli nie bezpośrednio (w sensie powiedzmy czysto fizycznym), to pośrednio przez odchudzenie basu, powoduje zmianę odbioru innych zakresow, przez to, że nie są zakryte niekontrolowanym basem właśnie. 

Poza tym ja dzisiaj nie mam czasu na pogaduchy, bo właśnie wtargalem do pokoju 16-kilogramowy odtwarzacz 😎 i jestem podjarany jak szczerbaty na widok sucharów 😁.

Napisano
4 godziny temu, cymes napisał:

@KrólKiczu nie traktuj tego jako zaczepkę, nie bardzo rozumiem sensu dodawania suba do stereo, próbowałeś większego monitora PMC ?

Kiedyś myślałem o kupieniu większych PMC czy ATC. Czy w muzyce, której słucham załatwiłyby sprawę basu - nie wiem i nie będę zgadywał. Na pewno zakup samych PMC 25.22 to większy koszt niż PMC 25.21 plus używanego suba. Nikogo też nie namawiam na zakup subwoofera bo nawet z monitorów pokroju ATC SCM7 można z dużą przyjemnością słuchać muzyki. Ja natomiast od dawna myślałem o subwooferze, a że trafił się takowy w Lublinie, kupiłem. Inna sprawa, że u mnie największym problemem nie był brak basu, a jego dość spore podbicie w okolicach 60 Hz, którego nijak nie mogłem okiełznać. A nie chwaląc się też mam dość spore połacie wełny mineralnej w scianosuficie, i to grubości większej niż 20 cm 😉. Kolejna rzecz to samo zgranie subwoofera z kolumnami. Dla wielu tak upierdliwe, że z niego rezygnuje 🙂

Wracając do tematu większych kolumn. Swego czasu miałem u siebie i dość spore KEFy R3, Dynaudio exite x18 czy Bucharrdty s300. Być może gdybym wtedy miał DSP, któreś z nich by zostały a być może nie, bo PMC od dawna były moim marzeniem.