Skocz do zawartości

Projektor ultra krotkiego rzutu Optoma UHZ65UST

RokidMax

Recommended Posts

Witam kolegów szukaam jakiegoś używanego projektora do pierwszego kina domowego projektor będzie stał w salonie i ma zastąpić tv 75 calowy od Samsunga w oko wpadl mi projektor firmy Optoma UHZ65UST za 900€ warto go kupic waszym zdaniem za te pieniądze czy można wyrwac cos znaczniee lepszeego w tym budżecie miłe widziane od was propozycje napiszcie na co zwrócić uwagę przy zakupie uzywanego pprojektora ?

Dziękuję za pomoc i pozdrawiam 

Różnica na korzyść UST to na pewno wieksza przekotna ekranu  słabsza czerń wzgledem tv do oledow to nawet na pewno nie ma co porównywać  przy dziennym ogladaniu tv obraz nie bedzie tak wyrazny jak na zwykłym ekranie tv  to brac te optome czy nie ? Szukać i polowac ba jakieś inne okazje tylko napiszcie co jest godne polecenia żebym wiedział  czego szukać 

Laser od Xiaomi jest dość ciemny, ma 1600 ANSI lumenów. W nocy będzie w porządku, w dzień - nie.

Generalnie: czego nie wybierzesz z jasnością +2200/2400 z ekranem będzie w porządku.

Edytowano przez RoRo
Odpowiadając na post bezpośrednio pod nim nie ma sensu cytować go w całości

P2 ma większy kontrast i jest to nowszy model, dołożyłbym do P2. DO tego obowiązkowo ekran i trochę miejsca (od ściany do "dalszej" krawędzi projektora potrzeba ok 60 cm przy 100 calach).

Edytowano przez RoRo
Odpowiadając na post bezpośrednio pod nim nie ma sensu cytować go w całości

10 minut temu, RokidMax napisał:

Ostatecznie kupiłem projektor firmy Xgimi Aura 4k kosztował mnie on 800€  jaki ekra do niego będzie najlepszy optymalny rozmiar to 130 cali  

Najłatwiej dostać 120 cali ramowy, osobiście używam Epson ELPSC35 (100 cali) i jest w porządku. Możesz zobaczyć Epson ELPSC36 (120 cali) albo ekran od VAVA. Generalnie potrzebujesz ekranu ALR.

Fakt faktem - wydasz na to podobną kwotę, jak na projektor.

Warto wydać dużo więcej pieniędzy na ekran ALR czy różnica będzie aż taka duża w jakosci w porównaniu do zwyklego ekranu bo taki chcialem na początku kupić 

Jeszcze pytanie dotyczące samego Projektora a mianowicie o jego jasność wie ktoś ile on faktycznie ma lumenów jedne źródła piszą że 1800 a inne że ma 2400 lumenow która wartość jest prawidłowa dla Xgimi Aura 4k?

Koledzy wczoraj jeszcze przegladalem aukcje i natrafiłem na projektor Vava Chroma  z ekranem 100 cali ALR wyjeżdżamy z dołu za 1500€ z wysylka może warto dołożyć i jednak ten zestaw kupić zamiast Xgimi Aura za 800€ jakie wasze zdanie w temacie jest ? Vava to lepszy wybór ? Czy 100cali to duża różnica w porównaniu do 75cali tv odległość do ekranu to ok 4.50 metra czy taki ekran musi stać na podlodze czy można go zamontować nad szafkę do ściany żeby obraz był wyżej względem podłogi ?

37 minut temu, RokidMax napisał:

Czy 100cali to duża różnica w porównaniu do 75cali

To jest przepaść. Idź do zwykłego sklepu RTV i zobacz jaka różnica, nawet przy mniejszej dysproporcji.

39 minut temu, RokidMax napisał:

tv odległość do ekranu to ok 4.50 metra

Mam 107" (21:9 250cm szerokości), oglądam z około 3m i mógłby być większy.

41 minut temu, RokidMax napisał:

czy taki ekran musi stać na podlodze czy można go zamontować nad szafkę do ściany żeby obraz był wyżej względem podłogi ?

Nie montuj go wysoko, zadzieranie głowy do góry jest mało komfortowe, chyba że pozycja sypialniana. Moim zdaniem zaplanuj to tak by podstawa była 80-90cm od podłogi. Ogólnie to zaleca sie by poziom twoich oczu pokrywał się z linią graniczną między górną 2/3 a dolną 1/3 ekranu.

1 godzinę temu, RokidMax napisał:

Koledzy wczoraj jeszcze przegladalem aukcje i natrafiłem na projektor Vava Chroma  z ekranem 100 cali ALR wyjeżdżamy z dołu za 1500€ z wysylka może warto dołożyć i jednak ten zestaw kupić zamiast Xgimi Aura za 800€ jakie wasze zdanie w temacie jest ? Vava to lepszy wybór ?

Chroma ma lepszy kontrast, jasność jest podobna. Zastanów się tylko, czy rzeczywiście potrzebujesz ekranu, który wyjeżdża, być może lepiej kupić w standardowej ramie.

Czy 100cali to duża różnica w porównaniu do 75cali tv odległość do ekranu to ok 4.50 metra

Oczywiście, że różnica będzie bardzo duża, 25 cali to ponad 60 cm różnicy w przekątnej.

Czy taki ekran musi stać na podlodze czy można go zamontować nad szafkę do ściany żeby obraz był wyżej względem podłogi ?

image.png.771ab5ca63fae0955320cd1e33d706a3.png

Nie musi, poczytaj instrukcję dot. jakiegokolwiek projektora UST, przykładowo 100 cali przy Vava Chroma rzutowane jest na wysokości 30.8 cm od spodu projektora (i nijak tej wartości nie zmniejszysz bez fizycznego obniżenia projektora).

Mając więc komodę RTV na wysokości 50 cm spód obrazu będzie na 80.8 cm od podłogi.

Weź sobie taśmę malarską i zaznacz na ścianie obrys ekranu, wtedy będziesz miał dokładny pogląd, jak to wygląda.

Zgadzam się z @Butler co do docelowej wysokości - 80/90 cm od podłogi będzie w porządku.

A moze rozsadniej kupic chinski tv TCL 98P745K, w UK kosztuje on £1600 wiec nie wiem ile u Ciebie gdzie jestes, ale podajesz ceny w euro.Nie jest to wypas, ale w dzien na bank bedzie lepszy, bo tanie projektory w dzien sie zupelnie nie sprawdzaja, a te drogie i tak nie dorownuja dobrym telkom.Sam jestem uzytkownikiem projektorow od lat 12, mam ekran 135 cali.98 cali na tv to juz nie jest malo, no i zawsze mozna by dorzucic troche kasy bo patrzac w dlugim terminie masz juz do zakupu jedno urzadzenie a nie trzy-tv, projektor, ekran.Tego modelu o ktorym pisze nie widzialem na zywo,  ale jest zblizony do Twojego budzetu dlatego go podaje jako przyklad, widzialem natomiast w Costco TCL 100 cali za jakos £2500 i obraz byl naprawde ok jak na nie oled.A w dzien to projektor bije na glowe.Projektory nawet te profesjonalne kinowe wymagaja zaciemnienia i to jest nie do obejscia.Sa ekrany donogladania w dzien ale to dodatkowy i nie maly koszt.Nie mowie, ze dla Ciebie to najlepsza opcja kupic duzy a tani tv, ale jest to opcja do rozwazenia.

1 godzinę temu, pm525 napisał:

A moze rozsadniej kupic chinski tv TCL 98P745K, w UK kosztuje on £1600 wiec nie wiem ile u Ciebie gdzie jestes, ale podajesz ceny w euro.Nie jest to wypas, ale w dzien na bank bedzie lepszy, bo tanie projektory w dzien sie zupelnie nie sprawdzaja, a te drogie i tak nie dorownuja dobrym telkom.Sam jestem uzytkownikiem projektorow od lat 12, mam ekran 135 cali.98 cali na tv to juz nie jest malo, no i zawsze mozna by dorzucic troche kasy bo patrzac w dlugim terminie masz juz do zakupu jedno urzadzenie a nie trzy-tv, projektor, ekran.Tego modelu o ktorym pisze nie widzialem na zywo,  ale jest zblizony do Twojego budzetu dlatego go podaje jako przyklad, widzialem natomiast w Costco TCL 100 cali za jakos £2500 i obraz byl naprawde ok jak na nie oled.A w dzien to projektor bije na glowe.Projektory nawet te profesjonalne kinowe wymagaja zaciemnienia i to jest nie do obejscia.Sa ekrany donogladania w dzien ale to dodatkowy i nie maly koszt.Nie mowie, ze dla Ciebie to najlepsza opcja kupic duzy a tani tv, ale jest to opcja do rozwazenia.

Tutaj trzeba być świadomym wad i zalet przed zakupem. Projektor jest po prostu inny. Fakt faktem mit, że nie da się oglądać w ciągu dnia też nie jest prawdą.

462568774_1483997349116231_6940804107409504971_n (1).jpg

5 minut temu, JakubAndryszczak napisał:

Tutaj trzeba być świadomym wad i zalet przed zakupem. Projektor jest po prostu inny. Fakt faktem mit, że nie da się oglądać w ciągu dnia też nie jest prawdą.

462568774_1483997349116231_6940804107409504971_n (1).jpg

Zgadzam sie co do swiadomosci wad i zalet, ale ja osobiscie nie moge ogladac projektora inaczej niz przy zaciemnieniu.Ten obraz chociazby ktory masz na fotce jest szary, blady i nieatrakcyjny.Wg mnie projektor sprawdza sie tylko po ciemku o ile ekran jest zdecydowanie wiekszy niz tv jaki mamy, a i tu nawet nie zbliza sie jakoscia do oledow, nawet te kinowe, niedawno bylem w imax na Gladiator 2, no ale tam powirzchnia ekranu robi jednak swoje.Rownie dobrze mozna wystawic kino domowe na ogrod, no tez da sie ‚ogladac’ ale czy o to takie kompromisy chodzi?Ja juz nigdy projektora nie kupie, mimo iz w 2012 jak kupilem moj pierwszy to nie moglem sie nim nacieszyc, ale tv juz urosly, oledy weszly juz lata temu a ceny mamy coraz nizsze.Gdybym mial kupic projektor i uzywac z malym jak na projektor ekranem ok 100 cali to kupil bym duzy  tv najlepszy na jaki moglbym sobie pozwolic, bo nawet slaby (tak jak ten chinczyk co widzialem wielokrotnie w Costco) dzisiejszy tv przebije obrazem projektor, zwlaszcza w dzien.Projektor ma sens jak mamy zdecydowanie wiekszy ekran od tv.Mam ogrodowy ekran 250 cali i gdybym mial na  tyle duzy dom zeby miec taki ekran wewnatrz to bylby wypas, ale przy rozwazaniu zakupu w 2024 do ekranu 100 cali wg mnie lepszy jest tv tej wielkosci bo roznica w cenie wielka nie jest.Nie zapominajmy, ze tez mowimy teraz o tanich projektorach, a sa przeciez znacznie drozsze konstrukcje do ktorych ekrany tez tanie nie sa.

Wiem o tym TCL 98 cali na początku też go rozważałem jako opcje ale chcę czegoś innego spróbować zawsze chciałem mieć projektor  100 cali na poczatek to i tak będzie lepsze jak tv 75 cali później może bym zmienił ekran na inny wiekszy 120/130 cali wiekszego nie dam rady ulokować po prostu się nie zmieści u mnie w mieszkaniu czy ten projektor vava chromo jest dużo lepszy od xgimi aura 4k czy aura jest na tyle dobrym projektorem że różnica będzie mała i lepiej kupić xgimi za 800€ i szukać odrazu wiekszego ekranu czy jednak kupić vava chromo z ekranem 100 cali rozkładanym od dołu za 1500€  ?

Co do tych modeli ja sie nie odniose bo zadnego nie widzialem, ale co do samej idei projektora to rozumiem jak najbardziej.W zyciu wszystkiego trzeba sprobowac.Przed zakupem postaraj sie isc do kogos kto ma projektor i obejzyj cos raz w dzien i raz wieczorem jak jest ciemno zeby unikanac ewentualnego rozczarowania.