Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
4 godziny temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Jasne. Dzięki za informację.

W razie czego, części zamienne powinny być dostępne do całej serii.

Okej to wygląda na to że mamy skompletowany zestaw do garażu :)

Ostatnim elementem jest 10m kabla canare coś ponad 2mm.

Gdzie to ma stać się pomyśli jeszcze bo regał trochę lata.

Gra trochę tak jak się spodziewałem a trochę powyżej oczekiwań. Mam słabość do brytyjskiego grania i tutaj wyraźnie ocieplone są dolne rejestry wokalu. Kolumny mają jakieś podbicie właśnie w tych rejestrach aż do midbasu. 

Samego basu jest i za dużo i za mało. Można sobie na korektorze podkręcić plus parę decybeli i robi się za dużo a z drugiej strony nie ma basu najniższego. Jak to w monitorach.

Jak na budżet to moi drodzy naprawdę jest mega!

IMG_20241212_211901.jpg

Napisano

Uzupełniając. 30 minut dźwigania ciężarów z rana i słuchania fajnej muzyki. Bardzo fajnie. Dźwięk się odrywa. Gra pełnym pasmem, prawie bo bez doznań tektonicznych. Pozytywnie zaskoczyła akustyka mojego hangaru. Na pewno nie pomaga ale nic nie dudni i nie rozłazi się. Kolumny raczej tu zostaną. Pomyślę jeszcze czy nie wrzucić pod nie granitu. Szafka pod ręką drży i czuć nawet przy niższych poziomach głośności ale też nie słychać brzęczenia czy coś niezależnie od głośności.

W netach spotkałem się z opinią że ten smsl ma wolny bas przy graniu z bluetooth. Nie potwierdzę że to on ale zestaw tak się zachowuje i bas nie jest ani tak rozdzielczy ani szybki jak na zestawie w salonie ;) co nie ujmuje garazowemu w budżecie 5% tego drugiego.

Biorąc pod uwagę że w garażu będzie grało przynajmniej 30minut dziennie a w salonie czasem tydzień gra głównie Netflix moje myśli skręcają w kierunku wewnętrznej dyskusji czy nie trzeba było grubiej. Akustyka nie psuje efektu. Bang for a buck mistrz. Może kiedyś będzie upgrejd ;)

Napisano (edytowany)

Ja troszkę znam te kolumny dobrych parę lat wstecz ( 20 lat) słuchałem ich codziennie.Obecnie wysokotonowce jak i kondensatory w zwrotnicy zostały wymienione. Teraz  użytkuje je mój brat w pomieszczeniu ok 18m².  Głównie cięższe klimaty czasem blues o dźwięku się nie wypowiem nie potrafię. Jednak przesiadka z Altonów na B&W była ogromnym krokiem naprzód 🙂 

Miłego słuchania pozdrawiam.

Edytowano przez RLC2
Napisano
5 godzin temu, RLC2 napisał:

Ja troszkę znam te kolumny dobrych parę lat wstecz ( 20 lat) słuchałem ich codziennie.Obecnie wysokotonowce jak i kondensatory w zwrotnicy zostały wymienione. Teraz  użytkuje je mój brat w pomieszczeniu ok 18m².  Głównie cięższe klimaty czasem blues o dźwięku się nie wypowiem nie potrafię. Jednak przesiadka z Altonów na B&W była ogromnym krokiem naprzód 🙂 

Miłego słuchania pozdrawiam.

o i już jest pomysł - pogrzebać można w środku! :) tuningi. Części w zwrotnicy wymiana na elektryczne odpowiedniki nowe i wyższej jakości, nie przeprojektowanie?

Napisano

Szczerze to po wymianie głośników i elementów zwrotnicy kolumny mojego brata grają zdecydowanie lepiej 😉 Na tyle lepiej że teraz sam myślę o zakupie ale coś nowszego i model trochę wyższy. Zawsze pasowała mi sygnatura ich dźwięku.

Napisano
15 godzin temu, yayayaya napisał:

Uzupełniając. 30 minut dźwigania ciężarów z rana i słuchania fajnej muzyki. Bardzo fajnie. Dźwięk się odrywa. Gra pełnym pasmem, prawie bo bez doznań tektonicznych. Pozytywnie zaskoczyła akustyka mojego hangaru. Na pewno nie pomaga ale nic nie dudni i nie rozłazi się. Kolumny raczej tu zostaną. Pomyślę jeszcze czy nie wrzucić pod nie granitu. Szafka pod ręką drży i czuć nawet przy niższych poziomach głośności ale też nie słychać brzęczenia czy coś niezależnie od głośności.

W netach spotkałem się z opinią że ten smsl ma wolny bas przy graniu z bluetooth. Nie potwierdzę że to on ale zestaw tak się zachowuje i bas nie jest ani tak rozdzielczy ani szybki jak na zestawie w salonie ;) co nie ujmuje garazowemu w budżecie 5% tego drugiego.

Biorąc pod uwagę że w garażu będzie grało przynajmniej 30minut dziennie a w salonie czasem tydzień gra głównie Netflix moje myśli skręcają w kierunku wewnętrznej dyskusji czy nie trzeba było grubiej. Akustyka nie psuje efektu. Bang for a buck mistrz. Może kiedyś będzie upgrejd ;)

Ok.

Liczy się najbardziej to, że jesteś zadowolony, bo to zadowolenie jest najwyższą miarą szczęścia w przypadku hi-fi :)

Napisano (edytowany)

Dzięki za pomoc i wspólne rozkminianie.

Efekt końcowy więcej niż zadowalający. Irytowały mnie troszkę rozłażące się basy. Brakowało troszkę ostrości i punktowości na koszt bułeczki i rozmazania. 

Ikeowa szafka z miękkiej blachy radośnie sobie drgała w takt muzyki.

Poniżej fotki jak to jest wszystko rozkminione żeby to się schowało włączając w to nadmiar kabla który kupiłem bo na każdy głośnik przypada 5 m ;) jakbym jednak chciał powiesić. 

Pod półki wpadły docięte solidne kawałki deski drewnianej. Między nimi a półką podpory z gumy. Szafka już prawie nie gra :) ostatecznym rozwiązaniem będzie podklejenie półki jakąś masą butylową. 

A dalej słuchać muzyki i się cieszyć lub też zacząć grzebać w kolumnach ;) bas wyprowadził się na przyzwoitość i naprawdę daje to radę w tej powierzchni. Wciąż bez doznań tektonicznych.

Moja młodsza córka jest tak podjarana że dzisiaj zrobiła dwugodzinne tańce w garażu w kółko słuchając miksu boris brejcha. W sumie mocno polecam jak ktoś ma słabość do techno, nie elektroniki, konkretnie techno.

A i oczywiście zrobiłem sobie testy -1 versus system na poziomie 0. Niby jest przepaść technicznie ale przyjemność ze słuchania wciąż więcej niż zadowalająca.

IMG_20241221_205029.jpg

IMG_20241221_205035.jpg

IMG_20241221_205037.jpg

IMG_20241221_205041.jpg

IMG_20241221_205047.jpg

IMG_20241221_205054.jpg

IMG_20241221_205102.jpg

IMG_20241221_205113.jpg

IMG_20241221_205119.jpg

IMG_20241221_205127.jpg

IMG_20241221_205139.jpg

IMG_20241221_205148.jpg

IMG_20241221_205157.jpg

Edytowano przez yayayaya
  • 3 weeks later...
Napisano
Dnia 23.12.2024 o 07:52, Piotr Sonido napisał:

Mówimy o brzmieniu w garazu z kolumnami stojącymi na metalowej półce :)

Powiem tak, super że coś do przodu poszło i brzmienie się poprawiło. Mam nadzieje że będziesz długo zadowolony.

Obecnie stoją na metalowej półce podklejonej czterema mm bitmata :)

Gra jak na swoje przeznaczenie nieźle. Oczywiście że wyłoży się na trudnej muzyce i krytycznym słuchaniu. 

17363633350708947766938048634073.jpg

17363634432702580494880658638295.jpg