Skocz do zawartości

Pułapki basow domowej roboty - pytanie

ancanar

Recommended Posts

Cześć.

Planuje wykonać własne pułapki basowe z użyciem wełny mineralnej Isover pt-80. Ma to wyglądać tak, że ułożę kilka trójkątów wyciętych z płyt wełny jeden na drugich. I teraz problem - ponieważ jestem alergikiem muszę bardzo dokładnie wyeliminować jakiekolwiek pylenie. Chciałem to zrobić tak, że wyciętą wełnę owinę dokładnie pojedynczą warstwą folii strecz. Na logikę wydaje mi sie, że cienka warstwa folii nie powinna wpłynąć na skuteczność pułapek ale wole jednak upewnić się i usłyszeć opinie kogoś z doświadczeniem.

Z góry dzięki za rady.

Folia stretch hmmm, lepiej jakaś agrowłóknina lub inna fizelina. Jak nie bedziesz tym rzucać, to nic nie będzie pylić. 

Dla ścisłości, to z PT80 ma jeszcze daleko do pułapki basowej, te zazwyczaj są membranowe i wyliczone na konkretną częstotliwość,  ale również da radę.

😉

1 minutę temu, DiBatonio napisał:

Folia stretch hmmm, lepiej jakaś agrowłóknina lub inna fizelina. Jak nie bedziesz tym rzucać, to nic nie będzie pylić. 

Dla ścisłości, to z PT80 ma jeszcze daleko do pułapki basowej, te zazwyczaj są membranowe i wyliczone na konkretną częstotliwość,  ale również da radę.

😉

Miałem na myśli puapke basową pasywną. Aktywne bede robil po wstepnym okiełznaniu akustyki pomieszczenia i wyselekcjonowaniu najbardziej uciążliwych częstotliwośći. Wracając do tej kktórą robie pewnie bedzie musiała byc przesuwana wiec pytanie czy ten stretch cieniutki naprawde moze jakos negatywnie wpłynąć? Dla basu raczej myslalem, ze bedzie  "niewidzialny"