Skocz do zawartości

Słuchawki dokanałowe IEM lub nauszne przewodowe za około +/- 600-800 zł z możliwością wymiany przewodu

Recommended Posts

Witam,

Jako, że moje Fiio FH3 wyzionęły ducha (a właściwie to jedna ze słuchawek) niestety muszę znaleźć sobie nowe. Ale po kolei.

Z poprzednich słuchawek byłem na prawdę bardzo zadowolony i jedyne czego by mi się chciało, to żeby miały jeszcze więcej detalu i był by to mój ideał.

Niestety po 3 latach użytkowania bolec jack miał widoczne przetarcia co skutkowało problemami z połączeniem, natomiast nowe kable (nie najtańszy szmelc) to wydatek rzędu 200-300 zł, i byłem już z tym wydatkiem pogodzony, jednak po tak długim czasie złącza mmcx nie chciały puścić co przy stopniowo przykładanej coraz większej sile doprowadziło do wyciągnięcia części wnętrza słuchawki (a i tak kabel się nie odpiął), po tym zabiegu mimo wsunięcia wszystkiego z powrotem do środka słuchawka padła po jakiś 2-3 miesiącach.

Dlatego też szukam kolejnych słuchawek o zbliżonym brzmieniu do poprzednika, czyli dość płaskim z umiarkowanie podbitymi basami i górą (górę w Fiio sobie podbijałem equalizerem), ponadto chciałbym żeby ewentualna wymiana przewodu na nowy była prosta, a sam przewód w miarę tani i łatwo dostępny do kupna.

Oczywiście idealnie było by, gdyby znowu to były IEMy hybrydowe z armaturowymi przetwornikami odpowiadającymi przynajmniej za górę a najlepiej też za średnicę (polubiłem dźwięki wydobywające się z tego typu przetworników), ale rozważam także słuchawki nauszne jeśli pozwolą mi one cieszyć się nimi bezawaryjnie na dłużej i pozwolą łatwo naprawić za możliwie niskie pieniądze.

Źródłem dźwięku jest smartfon LG V60 z Quad-DAC ESS Sabre 9219.

Z moich wstępnych poszukiwań wytypowałem:

-Beyerdynamic DT 770 Pro X (obawiam się zbyt dużej "V-kowości" i niepokoją mnie te piki w dół w niskiej średnicy, ale mają dużo pozytywnych recenzji i odpinany kabel, niepokoją mnie też opinie o rozkręcaniu się tych słuchawek na wyższych głośnościach, a ja raczej jestem osobom słuchającą muzyki ciszej)

-Fiio FH3 (o ile macie propozycję jakiegoś konkretnego kabla wymiennego w rozsądnych pieniądzach i sposób na odpinanie tych złączek mmcx mógłbym się znowu skusić)

Generalnie zaznaczam, że wolał bym bardziej hybrydowe IEMy dynamik+armatura ze względu na dźwięk armatury (no chyba, że nauszny dynamik też potrafi takie cuda) i poręczność takich słuchawek, budżet mogę lekko naciągnąć gdyby coś sensownego się trafiło.