Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)
3 godziny temu, Q21 napisał:

Cześć :) Uważam, że Heco tu może być dobrym kierunkiem. Taniej, ale też spójnie wizualnie, choć nie do końca typowo kinowo - Pylony Pearl i do tego np. Klipsch RP-1000SW, Onkyo TX-NR6100 :) Cena bazowo większa, ale zawsze można o niej porozmawiać. W przypadku Heco już pewnie niewiele z nią zrobimy, o ile cokolwiek się uda będąc w pełni szczerym. Monitor Audio Bronze polecone przez Piotra, to też bardzo ciekawy kierunek :) W razie czego zapraszam do kontaktu, podziałamy ;) 

No wizualia grają dosyć sporą część decyzji. Salon będzie biały z dąbem bielonym i czarną kanapą. Czytałem o dosyć basowej specyfice tych Heco i mi tam odpowiada troszke basu 😆 Zapewne skontaktuje się po sylwku z wami na jakieś przesłuchanie, czy napewno odpowiada rodzinie i chyba przy tym zestawie pozostane. Wiem, że Monitory są fajne, ale po prostu marzenie taty to duże okazałe kolumny, więc nie zadowoli go widok głośnika na podstawce :)

Edytowano przez Backfrointer
Coś mi się zduplikowało kilka razy, a cytowania nie wiem jak usunąć. :P
Napisano
Dnia 2.01.2025 o 08:45, Piotr Sonido napisał:

@Backfrointer temat aktualny? coś możemy jeszcze rozjaśnić wyjaśnić?

Tak w zasadzie to jeszcze mam jedno pytanie. Zakładam, że surroundy i atmosy sufitowe (bo w zasadzie, jeśli kupuje x1800h to mogę już dorzucić te sufitówki, żeby w pełni wykorzystać ampli)  będą wykorzystywane w sumie tylko w weekendy. Słyszałem, że surroundy i atmosy sufitowe dają tylko efekty i nie muszą być jakieś bardzo dobre i drogie, dlatego zastanawiam się, czy w budżecie 8-10 tys. wydanie 1,5tys. na dwie Heco Aurory 300 i powiedzmy 1tys. na sufitówki ma sens. Moje pytanie jest następujące: czy to w tym budżecie odpowiednie widełki cenowe dla surroundów i sufitówek, czy może powinienem szukać czegoś taniej? Chodzi o to, żeby drogi sprzęt nie stał i się nie kurzył bez powodu. Już wole sobie kupić takie 300-tki i postawić przy kompie, żeby chociaż był z wydanej kasy pożytek.

Napisano

Generalnie w kinie podstawa to postawić na dobry centralny i subwoofer, dalej jeżeli chcesz też mieć fajne stereo to fronty L i R. Co do efektowych (surround, sufitowe) można sobie pozwolić na pewnego rodzaju "cięcie" kosztów. Ja u siebie na surround mam TAGA 606S, a na suficie (głównie ze względu na montaż) TAGA TOS415V2 i mimo że to nie są głośniki szczególnych lotów efekt w kinie całkiem fajny. Pewnie gdybym zamienił je na typowe kinowe głośniki efektowe np. coś z Klipsch-a byłoby znacznie lepiej, może kiedyś w przyszłości 🙂.

Ale wracając do Twojego pytania - można poszukać tańszych rozwiązań na surround / sufit. Albo coś z używanych.

Napisano
Dnia 4.01.2025 o 21:49, Backfrointer napisał:

ak w zasadzie to jeszcze mam jedno pytanie.

No widzisz jak dobrze że o Tobie pamiętałem. Sniło mi się kurde no on będzie potrzebował jeszcze wsparcia. I bach!

Tak centralny i subwoofer to podstawa. Jesli masz budżet to idziesz dalej.

Da się kupić kolumny na sufit w dobrej cenie i dobre :)