Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Cześć,

szukam głośników mających zastąpić obecne Microlaby Solo 6C. Głośniki będą służyły do odsłuchu muzyki/oglądania YouTube w proporcjach 70%/30%

Źródła dźwięku:
- PC z DAC (Prodigy Audio Cube)  -> wyjście RCA
- Chromecast Audio -> wyjście optyczne

Warunki pomieszczenia:
-biuro 4x2,5m, biurko na środku dłuższej ściany, szerokość biurka 200 cm, głębokość 63 cm - Microlaby 6c to max co racjonalnie się mieści na głębokość, przy czym są dość blisko ściany
- głośniki będą umiejscowione na biurku (lub standach biurkowych) po obu stronach monitora
- odsłuch z pozycji fotela, a więc ~0,5-1m od każdego z głośników

Wymagania;
- budżet - absolutny max to 2k PLN
- wejście optyczne + min 1x RCA, ewentualnie USB zamiast obecnego DAC
- tryb standby z racjonalnym zużyciem energii (obecne Microlaby ze względu na brak trybu standby zużywają min. 15-20W) Nie chcę każdorazowo wyłączać głośników.
- kolor czarny, orzech lub biały
- możliwie klasyczny design - bardzo podobają mi się Argon Audio Fenris
- dźwiękowo neutralne, aczkolwiek niekoniecznie 100% sterylne monitory studyjne. Muzycznie kierunki Rocka progresywnego i alternatywy
- kolumny nie muszą być nowe, ale jeśli mają być używane, to muszą być rozsądnie dostępne na rynku

Pytanie kluczowe- czy lepiej iść w kolumny aktywne, czy pasywne + mały wzmacniacz (SMSL?)?

Opcje, które rozważam w tym momencie:

- Edifier S880DB

- Edifier R1700BTs

- Argon Audio Fenris A4

- Argon Audio Fenris A5

- Elac ConneX

Czy któreś kolumny z tej listy będą wyraźnie lepsze w powyższych warunkach? Macie jakieś inne propozycje?

Napisano

Cześć :) Co obecnie nie pasuje Ci w dźwięku i co chciałbyś zmienić w tej materii? :) 

Edifiery moim zdaniem są równiejsze od Microlaba, mniej podbijają bas, choć dalej to robią. Argony Fenris robią to jeszcze mniej, ale bardziej grają górą. Miałeś może okazję posłuchać którychś? :) Jeśli nie, to zapraszam, podziałamy :) 

Napisano
8 godzin temu, Q21 napisał:

Cześć :) Co obecnie nie pasuje Ci w dźwięku i co chciałbyś zmienić w tej materii? :) 

Edifiery moim zdaniem są równiejsze od Microlaba, mniej podbijają bas, choć dalej to robią. Argony Fenris robią to jeszcze mniej, ale bardziej grają górą. Miałeś może okazję posłuchać którychś? :) Jeśli nie, to zapraszam, podziałamy :) 

W Microlabach oprócz zbyt wyeksponowanego dołu, przeszkadza mi kilka rzeczy: mocno słyszalny szum w trybie standby, wysokie zużycie energii w trybie standby (a właściwie brak takiego trybu), problemy z potencjometrem głośności (ze starości- wiem, że można to naprawić..).

Żadnego z wymienionych zestawów nie miałem okazji jeszcze posłuchać. Chcę zebrać opinie i pójść na odsłuchy/wypożyczyć kolumny.