Krzysiek_g Napisano Czwartek o 18:01 Udostępnij Napisano Czwartek o 18:01 Cześć, szukam głośników mających zastąpić obecne Microlaby Solo 6C. Głośniki będą służyły do odsłuchu muzyki/oglądania YouTube w proporcjach 70%/30% Źródła dźwięku: - PC z DAC (Prodigy Audio Cube) -> wyjście RCA - Chromecast Audio -> wyjście optyczne Warunki pomieszczenia: -biuro 4x2,5m, biurko na środku dłuższej ściany, szerokość biurka 200 cm, głębokość 63 cm - Microlaby 6c to max co racjonalnie się mieści na głębokość, przy czym są dość blisko ściany - głośniki będą umiejscowione na biurku (lub standach biurkowych) po obu stronach monitora - odsłuch z pozycji fotela, a więc ~0,5-1m od każdego z głośników Wymagania; - budżet - absolutny max to 2k PLN - wejście optyczne + min 1x RCA, ewentualnie USB zamiast obecnego DAC - tryb standby z racjonalnym zużyciem energii (obecne Microlaby ze względu na brak trybu standby zużywają min. 15-20W) Nie chcę każdorazowo wyłączać głośników. - kolor czarny, orzech lub biały - możliwie klasyczny design - bardzo podobają mi się Argon Audio Fenris - dźwiękowo neutralne, aczkolwiek niekoniecznie 100% sterylne monitory studyjne. Muzycznie kierunki Rocka progresywnego i alternatywy - kolumny nie muszą być nowe, ale jeśli mają być używane, to muszą być rozsądnie dostępne na rynku Pytanie kluczowe- czy lepiej iść w kolumny aktywne, czy pasywne + mały wzmacniacz (SMSL?)? Opcje, które rozważam w tym momencie: - Edifier S880DB - Edifier R1700BTs - Argon Audio Fenris A4 - Argon Audio Fenris A5 - Elac ConneX Czy któreś kolumny z tej listy będą wyraźnie lepsze w powyższych warunkach? Macie jakieś inne propozycje? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano Piątek o 10:55 Udostępnij Napisano Piątek o 10:55 Cześć Co obecnie nie pasuje Ci w dźwięku i co chciałbyś zmienić w tej materii? Edifiery moim zdaniem są równiejsze od Microlaba, mniej podbijają bas, choć dalej to robią. Argony Fenris robią to jeszcze mniej, ale bardziej grają górą. Miałeś może okazję posłuchać którychś? Jeśli nie, to zapraszam, podziałamy Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WaldekA Napisano Piątek o 13:50 Udostępnij Napisano Piątek o 13:50 Cześć. Edifier R1700Bts nie mają wejścia optycznego. Słuchałem Fenrisów i wybrałbym A5. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek_g Napisano Piątek o 19:11 Autor Udostępnij Napisano Piątek o 19:11 8 godzin temu, Q21 napisał: Cześć Co obecnie nie pasuje Ci w dźwięku i co chciałbyś zmienić w tej materii? Edifiery moim zdaniem są równiejsze od Microlaba, mniej podbijają bas, choć dalej to robią. Argony Fenris robią to jeszcze mniej, ale bardziej grają górą. Miałeś może okazję posłuchać którychś? Jeśli nie, to zapraszam, podziałamy W Microlabach oprócz zbyt wyeksponowanego dołu, przeszkadza mi kilka rzeczy: mocno słyszalny szum w trybie standby, wysokie zużycie energii w trybie standby (a właściwie brak takiego trybu), problemy z potencjometrem głośności (ze starości- wiem, że można to naprawić..). Żadnego z wymienionych zestawów nie miałem okazji jeszcze posłuchać. Chcę zebrać opinie i pójść na odsłuchy/wypożyczyć kolumny. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano Sobota o 09:21 Udostępnij Napisano Sobota o 09:21 https://audioplaza.pl/products/34794-magnat-monitor-reference-3a-kolumny-podstawkowe-salon-poznan Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts