Skocz do zawartości

Słuchawki bezprzewodowe nauszne do 1000zł

Recommended Posts

Cześć, szukam słuchawek nausznych do 1000zł

najlepiej jakby można było ich używać w różnych warunkach pogodowych i podczas jazdy na rowerze

modele jakie widziałem w tej cenie:

sennheiser momentum 4, Bose QuietComfort, Sony 1000XM 4 i używki browers&wilkins px8

ANC w Sony chyba najlepsze, marka Sennheiser najbardziej do mnie przemawia. 

Mam problem z wyborem- pomożecie?

17 godzin temu, Łunio napisał:

najlepiej jakby można było ich używać w różnych warunkach pogodowych i podczas jazdy na rowerze

sennheiser momentum 4, Bose QuietComfort, Sony 1000XM 4 i używki browers&wilkins px8

Hej,

Dorzuć jeszcze do tej listy bardzo zacny model B&W, PX7s2.

Świetnie wykonane, metal. Bardzo dobre ANC, aplikacja do tego. Plus bardzo uniwersalne granie!

Dnia 20.01.2025 o 22:59, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Hej,

Dorzuć jeszcze do tej listy bardzo zacny model B&W, PX7s2.

Świetnie wykonane, metal. Bardzo dobre ANC, aplikacja do tego. Plus bardzo uniwersalne granie!

Nie no bez przesady. Te słuchawki podobno mają mnóstwo wad fabrycznych.

Chciałbym takie co nie rozlecą się po gwarancji

Dnia 20.01.2025 o 05:55, Łunio napisał:

wjeżdżaj w sennheisery i się nie zastanawiaj, używam sennheiserów w skrajnych warunkach pogodowych przy pracy (zbiory) i są praktycznie niezniszczalne, niestraszny jest im deszcz, wiadomo, że lepiej ich tak nie "testować", ale korzystam z moich już ponad dwa lata dość mocno je eksploatując i dają radę 

22 minuty temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Mnóstwo?

Jakieś przykłady?  Jesteśmy zaskoczeni :)

Też jestem zaskoczony. Sam używam od roku we wszystkich warunkach - od naszej pluchy po tropikalne upały.  Bez zarzutu. A dźwięk rewelacja. Żadnego podbicia,  a w razie potrzeby jest korektor w apce. Anc praktycznie bez wpływu na jakość a działanie niezawodne (testowane w pociągach i samolotach). Apka świetna. Bateria nieśmiertelna.

9 minut temu, fp74 napisał:

Też jestem zaskoczony. Sam używam od roku we wszystkich warunkach - od naszej pluchy po tropikalne upały.  Bez zarzutu. A dźwięk rewelacja. Żadnego podbicia,  a w razie potrzeby jest korektor w apce. Anc praktycznie bez wpływu na jakość a działanie niezawodne (testowane w pociągach i samolotach). Apka świetna. Bateria nieśmiertelna.

Może to...konkurencja 🫣

Napisano (edytowany)

To poczytajcie sobie komentarze użytkujących, a czasu macie dosyć sporo skoro, to Wasza praca.

najpoważniejsze co zapamiętałem to: przewody w słuchawkach się przecierają. Reszta jakieś pierdoły w stylu: membrany pękają

Może to właśnie Wy macie zapłacone za robienie tych testów w samych superlatywach :D haha. Nawet na ten model nie patrzyłem przed Waszym komentarzem.

3 godziny temu, fp74 napisał:

No to po okresie gwarancji się spodziewaj. Jednym po 3msc się psują jednym po 2latach.

Chyba czytałem tylko opinie na allegro, nie wchodząc nawet na zagraniczne fora 

Edytowano przez Łunio

Taki los sluchawek przenośnych, że się niszczą.  Jeżeli ktoś opowiada bajki o słuchawkach bt działających latami tzn że nie uzywa ich zgodnie z ich celem lecz jako sluchawek stacjonarnych albo uprawia reklamę. Jeśli chodzi o px7  to z wlasnego doswiadczenia dodam, ze są dosc ciężkie co sprawia, ze przy gwaltownych ruchach zmieniają czasem pozycję. A sluchawek na rower w ogóle nie polecam a już na pewno nie nausznych. Udanego szukania.

Napisano (edytowany)

Wybieram Bose QuietComfort ze względu na mechaniczne przyciski(na rowerze w czapce, to jest kluczowe) 

Tylko nie od bezpośredniego producenta, bo podobno ma w dupie klienta.(Artykuł na wykop.pl)

Do chodzenia po ulicy pewnie wybrałbym senny ze względu na jakość wykonania, albo Sony ze względu na ANC

dzięki za wszystkie komentarze- czemu w ogóle jest ich tak mało?

kiedyś fora tętniły życiem. To prawda, że internet umiera

Edytowano przez Łunio

Dnia 23.01.2025 o 18:42, Łunio napisał:

To poczytajcie sobie komentarze użytkujących, a czasu macie dosyć sporo skoro, to Wasza praca.

najpoważniejsze co zapamiętałem to: przewody w słuchawkach się przecierają. Reszta jakieś pierdoły w stylu: membrany pękają

Może to właśnie Wy macie zapłacone za robienie tych testów w samych superlatywach :D haha. Nawet na ten model nie patrzyłem przed Waszym komentarzem.

No to po okresie gwarancji się spodziewaj. Jednym po 3msc się psują jednym po 2latach.

Chyba czytałem tylko opinie na allegro, nie wchodząc nawet na zagraniczne fora 

Bzdury! Na taką ilość sprzedanych produktów, takie usterki nie występują.

Skąd w ogóle takie informacje? Jakieś treści poprosimy.

Nikt nie poruszył tutaj tematu kompatybilności słuchawek z telefonem. To jak jakbym chwalił że najlepszy samochód to TVR, a nie powiedział, że kierownica po prawej stronie i nawet przy 50km/h nie wyprzedzisz bo nie widzisz co z naprzeciwka jedzie.

Tak samo jest ze słuchawkami. Co Ci nawet z najlepszych słuchawek jak nie będą kompatybilne z telefonem? I co Ci z jakości dźwięku jak muzę puścisz z MP3 i to w 128kbs, no chyba, że tak jest to bierz byle co.

Ja mam Audio- Technika X50mBT2 i dźwiękowo przebijają większość słuchawek w tym budżecie lecz, są ciężkie, lubią się przesunąć na głowie przy ruchu i nie mają ANC, lecz ja się kierowałem tylko jakością dźwięku, reszta mnie nie interesuje, bo używam ich głównie w domu i koło domu jak coś robię, czasem na spacer.

Pierwsze kupiłem telefon z najlepszym kodekiem bluetooth LDAC a potem dopiero do nich słuchawki, a dźwięk idzie z Tidala, który jako jedyny jest w stanie dać dźwięk lepszy niż z płyty CD, Sotify i inne strony to niestety marne MP3, lecz jeżeli nie masz zamiaru się bardzo wsłuchiwać w muzykę jak ja to wystarczy, natomiast bez sensu będzie kupować dobre słuchawki które całość swoim możliwości stracą przez przesył z telefonu po BT, bo jeżeli kupisz słuchawki obsługujące np trzy kodeki SBC, AAC i LDAC a Twój telefon nie będzie miała LDAC-a to wszystko pójdzie po SBC czyli najniższym standardzie przesyłu. No chyba, że masz Iphona to niczym się nie przejmuj to bam jest tylko AAC, któe jest niewiele lepsze od SBC.

Tu się z przedmówcą zgodzę i to w obu kwestiach. Ath mb50 są świetne i wg mnie dobrze wyważone cenowo. Druga sprawa to jakość dźwięku.  Też słucham przez LDAC (obecnie na px7 s2) i faktycznie gdy człowiek sobie spaceruje z psem po lesie to ok. Ale jak słucham w mieście bez anc (no bo np. nie mam ochoty na potrącenie przez auto lub hulajnogę) to cala koncepcja sluchania super jakości w tych warunkach traci sens. Nie skupiasz się przecież w pełni na muzyce, robiąc inne rzeczy, a po drugie dźwięk jest jakoś tam zakłócany.  Więc w ogóle do przemyślenia czy "audiofilskie" słuchanie może się odbywać poza domem...  Więc  może lepiej skupić się na takich rzeczach jak bateria, ergonomia czy dizajn, a samo brzmienie schodzi jednak na dalszy plan.

No i tutaj też się można jeszcze bardziej rozgadać :P Jest kolejny aspekt gdzie wygrywa Sony, czyli wygodne sterowanie dotykowe. Sam bym ich nie kupił w sensie 1000xm4 już mówiłem dlaczego, ale sterowanie palcem po obudowie słuchawki jest wygodne i intuicyjne, co na rowerze, chodzeniu itp bardzo może się przydać i wiem bo testowałem. Myślę też, że ze względu na cienki pałąk i wagę wygodniej będzie z nimi w ruchu.  Swoich AT na rower bym nie założył. 

Dalej podtrzymuję ważność kodeków BT. Przed chwilą porównałem swoje AT M50xBT2 na Iphonie. Aplikacja wgrana, korektor ustawiony tak samo jak w moim telefonie.

Iphone 11, kodec AAC vs Redmi Note 13 Pro, LDAC. Na Redmi jakość dźwięku zauważalnie lepsza, bardziej wyrazista, więc kodek ma duuuże znaczenie. W każdym Iphonie nie ma lepszego kodeka niż AAC.

Tak jak kolega gadek80 wyjaśnił - wszystko zależy od tego jaki kodek i protokół BT obsługuje źródło, czyli w tym przypadku prawdopodobnie telefon. Jak zawsze - system, nieważne jaki,  będzie tylko i aż tak dobry, jak jego najsłabsze ogniwo. Ja natomiast podtrzymuję, że jeżeli słuchasz w korzystnych warunkach np w domu, czy ogródku itp albo z użyciem dobrego, czyli nie zniekształcającego ANC, to może i usłyszysz różnicę ale gdy będziesz słuchał w tzw. kontakcie z otoczeniem, to usłyszysz muzykę i szum otoczenia i żadne kodeki ani protokoły przesyłu nie mają wtedy znaczenia. Więc trzeba się po prostu zastanowić do czego tych słuchawek będziemy używać.

Napisano (edytowany)

Okej, dziękuję koledzy. 
Wybieram w takim razie przy moim użytkowaniu: Sony 1000xm4.

I wyrzucam Iphona- i tak jak trzeba zrobić z nim coś bardziej skomplikowanego od obciągary z klubu, to jest problem.

A Spotify powoli na Tidala

Załączyłem zdjęcia.

Tidal nie obsługuje LDAC, ale konwertuje przez Flac do LDAC?

TIDAL i Sony 1000xm4 będą w takim wypadku kompatybilne na jakości LDAC?

No i telefon będę musiał znaleźć z LDAC, bo jak będzie z max aptx, to słuchawki będą grały na niższym kodeku- w tym przypadku SBC…dobrze rozumiem?

IMG_0730.jpeg

IMG_0729.jpeg

Edytowano przez Łunio

To nie jets tak jak myślisz....kochanie 😛

Tidal to źródło dźwięku i jego jakość, czyli to w jakiej jakości go otrzymujesz do telefonu. Youtube słabo, Spotify średnio, Tidal seper.

Kodek BT to to w jakiej jakości dźwięk jest przesłany z telefonu do słuchawek SBC najniżej, potem AAC w Iphonie, następnie Aptx i najlepiej LDAC. Między SBC, AAC a LDAC ja zauważam różnicę. Aptx (zależy który) jest jednym z lepszych kodeków. Lecz jeżeli kupisz słuchawki z LDAC a telefon nie będzie miał LDAC i i tak pójdzie po SBC. Powiedziałbym, że po prostu LDAC jest tak dobry, że Spotify nie da tak dobrej jakości dźwięku, żeby go wykorzystać.

Słuchawki tak jak napisał fp74 zależy do czego. Ja bym Soniaków nie kupił, bo dla mnie grają znacznie gorzej od AT, ale ja słucham głównie w domu i w koło domu również wolę czysty selektywny dźwięk niż ten ciepły. Przy bieganiu, dynamicznymn ruchu AT raczej się nie sprawdzą, ale dźwiękowo jedne z najlepszych w tym budżecie.

Sony, lżejsze, wygodniejsze w obsłudze gdy telefon jest w kieszeni i mają ANC, które dla mnie np. jest zbędne. Nie chciałbym iść ulicą i dosłownie nic z otoczenia nie słyszeć, a  domu ANC mi nie potrzebne.

Podobno warte uwagi są Bowersy px7, ja się na nie nie patrzyłem, bo nie mają wejścia jack.

Edytowano przez gadek80

Tak, trochę tam pomieszałeś pojęcia Łunio. LDAC czy aptx to formaty przesyłu danych. Im lepszy kodek, tym więcej danych prześle w odpowiedniej jakości. Natomiast FLAC to podobnie jak mp3 format kompresowania dźwięku m,in. po to aby go wysłać.  Jeżeli wysyłasz w technologii bt, to właśnie do tego służą kodeki jak np ldac czy podstawowy sbc. Jeżeli zatem masz dobry format kompresji np flac z tidala to warto zadbać o dobry kodek, żeby tego nie stracić na etapie przesyłu.  A jeżeli słuchasz  Spotify to uważam, że nie ma co się bawić i przepłacać bo nic tam nie wyciśniesz skoro nie ma co. Tak samo jak będziesz miał zgrane pliki np wav no to dobry kodek jest warunkiem, że to usłyszysz przez bt.

Tak. Ale żeby nie było łatwo, podjąłeś decyzję w najprostszej kwestii. Teraz właśnie wchodzi temat tego "jak grają" same sluchawki. To co napisałeś to tak jak w systemie głośnikowym źródło (np streamer) i kable, czyli to co w sumie jest najmniej ważne. Teraz najważniejsze czyli to, co jest odpowiednikiem kolumn I akustyki pomieszczenia - brzmienie. No i tu już nikt nie doradzi co konkretnie.  masz kilka propozycji. Wybierz po prostu to co podoba się TOBIE.