Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Cześć. 

Poszukuję nowego rozwiązania do swojego salonu, żeby poprawić nieco brzmienie. Mój pokój to ok 15 m2, w którym obecnie się znajduje Denon DRA-800H wraz z głośnikami Kef Q350. Doszedłem do wniosku, że chcę jeszcze nieco więcej wycisnąć z głośników i postanowiłem wymienić wzmacniacz. Wcześniej wybrałem Denona z uwagi na obecność portów HDMI i uruchamiania urządzenia wraz z tv, ale obecnie nie jest to już priorytetem. Zastanawiam się nad 2 wzmacniaczami, a mianowicie Marantz Pm7000n oraz Cambridge CXA61. Sprzętu będę używać do wzmocnienia dźwięku z tv oraz do słuchania muzyki (rock, metal, itp.) z serwisów internetowych. Wiem, że CXA61 nie posiada opcji strumieniowych, ale myślę o doposażeniu go w WiiM Pro w razie potrzeby. 

Jakie są wasze odczucia na ten temat? Który wzmacniacz sprawdzi się lepiej z tymi głośnikami?  

Pozdrawiam

Maciej

Napisano
Dnia 20.01.2025 o 09:59, Trzustka napisał:

Cześć. 

Poszukuję nowego rozwiązania do swojego salonu, żeby poprawić nieco brzmienie. Mój pokój to ok 15 m2, w którym obecnie się znajduje Denon DRA-800H wraz z głośnikami Kef Q350. Doszedłem do wniosku, że chcę jeszcze nieco więcej wycisnąć z głośników i postanowiłem wymienić wzmacniacz. Wcześniej wybrałem Denona z uwagi na obecność portów HDMI i uruchamiania urządzenia wraz z tv, ale obecnie nie jest to już priorytetem. Zastanawiam się nad 2 wzmacniaczami, a mianowicie Marantz Pm7000n oraz Cambridge CXA61. Sprzętu będę używać do wzmocnienia dźwięku z tv oraz do słuchania muzyki (rock, metal, itp.) z serwisów internetowych. Wiem, że CXA61 nie posiada opcji strumieniowych, ale myślę o doposażeniu go w WiiM Pro w razie potrzeby. 

Jakie są wasze odczucia na ten temat? Który wzmacniacz sprawdzi się lepiej z tymi głośnikami?  

Pozdrawiam

Maciej

Cześć, moim zdaniem w tym zestawieniu PM7000N to wyższy model. Jego odpowiednikiem i bezpośrednim konkurentem będzie bardziej CXA81. Kiedyś ich ceny były sobie bliższe, ale sporo się pozmieniało lecz tym nie powinno się sugerować. Tak czy inaczej różnice odczujesz sporą w każdym przypadku. Co do samych różnic pomiędzy CXA i Marantzem to przede wszystkim sprowadzają się one do charakterystyki. Marantz gra cieplej i na jego tle CXA wygeneruje krótszy bas i więcej góry. Moim zdaniem do KEF`ów ta seria sprawdzi się lepiej. O ile oczywiście nie lubisz takiego gęstego grania. Podobnie do CXA gra też Creek 4040A, który bardziej odpowiada jednak CXA81 a w sumie kosztuje mniej. 

Napisano

Cześć :) PM7000N i Cambridge CXA61 to dwa całkiem różnie brzmiące wzmacniacze. 

Pierwszy jest spokojniejszy brzmieniowo, naturalnie brzmiący. Bez nadmiernej werwy. Cambridge dużo jaśniejszy, dokładniejszy, szybszy. Odbija się to na ilości basu, a sama barwa też nie każdemu odpowiada.

Wszystko ostatecznie zależy od Twojego gustu ;) Pod KEFy moim zdaniem CXA61 sprawdzi się ciekawiej :)