Trzustka Napisano 20 stycznia Udostępnij Napisano 20 stycznia Cześć. Poszukuję nowego rozwiązania do swojego salonu, żeby poprawić nieco brzmienie. Mój pokój to ok 15 m2, w którym obecnie się znajduje Denon DRA-800H wraz z głośnikami Kef Q350. Doszedłem do wniosku, że chcę jeszcze nieco więcej wycisnąć z głośników i postanowiłem wymienić wzmacniacz. Wcześniej wybrałem Denona z uwagi na obecność portów HDMI i uruchamiania urządzenia wraz z tv, ale obecnie nie jest to już priorytetem. Zastanawiam się nad 2 wzmacniaczami, a mianowicie Marantz Pm7000n oraz Cambridge CXA61. Sprzętu będę używać do wzmocnienia dźwięku z tv oraz do słuchania muzyki (rock, metal, itp.) z serwisów internetowych. Wiem, że CXA61 nie posiada opcji strumieniowych, ale myślę o doposażeniu go w WiiM Pro w razie potrzeby. Jakie są wasze odczucia na ten temat? Który wzmacniacz sprawdzi się lepiej z tymi głośnikami? Pozdrawiam Maciej Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Salon Planeta Dźwięku Napisano 23 stycznia Udostępnij Napisano 23 stycznia Dnia 20.01.2025 o 09:59, Trzustka napisał: Cześć. Poszukuję nowego rozwiązania do swojego salonu, żeby poprawić nieco brzmienie. Mój pokój to ok 15 m2, w którym obecnie się znajduje Denon DRA-800H wraz z głośnikami Kef Q350. Doszedłem do wniosku, że chcę jeszcze nieco więcej wycisnąć z głośników i postanowiłem wymienić wzmacniacz. Wcześniej wybrałem Denona z uwagi na obecność portów HDMI i uruchamiania urządzenia wraz z tv, ale obecnie nie jest to już priorytetem. Zastanawiam się nad 2 wzmacniaczami, a mianowicie Marantz Pm7000n oraz Cambridge CXA61. Sprzętu będę używać do wzmocnienia dźwięku z tv oraz do słuchania muzyki (rock, metal, itp.) z serwisów internetowych. Wiem, że CXA61 nie posiada opcji strumieniowych, ale myślę o doposażeniu go w WiiM Pro w razie potrzeby. Jakie są wasze odczucia na ten temat? Który wzmacniacz sprawdzi się lepiej z tymi głośnikami? Pozdrawiam Maciej Cześć, moim zdaniem w tym zestawieniu PM7000N to wyższy model. Jego odpowiednikiem i bezpośrednim konkurentem będzie bardziej CXA81. Kiedyś ich ceny były sobie bliższe, ale sporo się pozmieniało lecz tym nie powinno się sugerować. Tak czy inaczej różnice odczujesz sporą w każdym przypadku. Co do samych różnic pomiędzy CXA i Marantzem to przede wszystkim sprowadzają się one do charakterystyki. Marantz gra cieplej i na jego tle CXA wygeneruje krótszy bas i więcej góry. Moim zdaniem do KEF`ów ta seria sprawdzi się lepiej. O ile oczywiście nie lubisz takiego gęstego grania. Podobnie do CXA gra też Creek 4040A, który bardziej odpowiada jednak CXA81 a w sumie kosztuje mniej. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 23 stycznia Udostępnij Napisano 23 stycznia Cześć PM7000N i Cambridge CXA61 to dwa całkiem różnie brzmiące wzmacniacze. Pierwszy jest spokojniejszy brzmieniowo, naturalnie brzmiący. Bez nadmiernej werwy. Cambridge dużo jaśniejszy, dokładniejszy, szybszy. Odbija się to na ilości basu, a sama barwa też nie każdemu odpowiada. Wszystko ostatecznie zależy od Twojego gustu Pod KEFy moim zdaniem CXA61 sprawdzi się ciekawiej Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts