Skocz do zawartości

Apollon Purifi EIGENTAKT 1ET6525SA (2 generacja 1ET400A)

maskun

Recommended Posts

Faktycznie, jest napisane w ich modelu 1ET400A ST ze beda go sprzedawali z nowymi modułami. Jednak mogliby zmienić specyfikacje chociażby dla modelu 1ET6525SA ST bo wprowadza w zdezorientowanie podając tam parametry starego modułu gdzie w rzeczywistości nowy ma lepsze. Fakt to tylko cyferki ale niektóre parametry są podniesione znacznie i dobrze mieć po prostu świadomość tego co się posiada tymbardziej ze miedzy starą generacją a nową to chyba jakoś 5lat różnicy a w tym czasie elektronika nie stała w miejscu :)

Edytowano przez radziulek85

@MarSZ można na ich stronie dodać do koszyka i wybrać kuriera do PL i masz cene. Wersja stereo która ma w środku tak jak kolega napisał 2 moduły Purifi czyli na lewy i prawy kanał i jeden wspólny zasilacz 1200W Hypex.

Próbujcie, kupujcie jestem ciekaw Waszych opinii. To jest wg mnie wielkie odkrycie jak ktoś szukał naprawdę wydajnego i świetnie neutralnie brzmiącego wzmacniacza.
Firm jest kilka tak jak napisałem wczesniej - nie musi to być Apollon chociaż ten wykonany jest świetnie. Francuska czy amerykańska manufaktura też to robi wiec każdy będzie na pewno brzmiał podobnie.

Jeśli finansowo możesz więcej dopłacić to wszystko można - chociaż ja mocno nad tym myślałem. Przy wyborze mono czy pojedynczy układ trzeba rozważyć co chcesz osiągnąć ?
Ja ci gwarantuje że ten model stereo w jednej obudowie udźwignie prawie wszystkie kolumny. Trudne kolumny spadające poniżej 3 ohm bez problemu - w specyfikacji są pomiary i wartości że obsługuje nawet 2 ohm.
U mnie te obecne kolumny na textreme mają prawie liniową charakterystyke impedancji ale ta końcówka była podłączona pod inne od znajomych Arie 936 oraz B&W 804N - te pierwsze na pewno w okolicy 100Hz spadają do 2,8 ohma a wzmacniacz pracował w każdym zakresie na dobrowolnej głośności jakby nic. Pełna dynamika bez "kropli potu" a miałem wiele takich wzm. co z tymi Focalami kompletnie nie dawały rady przy głośniejszym basie (Arie posiada mój brat więc dostęp do nich mam kiedy chcę)

Druga sprawa że często układ dual mono powoduje że dźwięk staje się troszkę inny, lepsza scena muzyczna itp itd.  Ja to doświadczyłem w Eversolo amp jak też opisałem gdzieś wcześniej.

Pamiętaj jednak że ten opisywany przeze mnie wzmacniacz ma w środku 2 układy Purifi - wspólne jest tylko zasilanie Hypex ale on ma ogromny zapas. To klasa D która nie pobiera za dużo prądu. Uważam że monobloki w tym wypadku to duży przerost formy nad treścią.

• 2 weeks later...
4 godziny temu, ponczol napisał:

Witam, podepnę się pod temat. Zastanawiam się nad zakupem kocówki mocy od Apollon.
Może ktoś ma porównanie z  wzmacniaczami opartymi na układzie Axigin AX5689 z układem sprzężenia zwrotnego?
Czy może coś takiego jest zaimplementowane w 1ET6525SA ? 

Wydaje mi sie ze w modułach purifi są autorskie układy specjalnie zaprojektowane pod ich moduły. Raczej nie dostepne komercyjnie. W innym przypadku inni producenci wykorzystujące moduły purifi w swoich wzmacniaczach sami projektowali by swoje moduły na bazie tych IC...

Obecnie korzystam z Sabaj A30a i naprawdę jestem bardzo zadowolony z tego klocka - jak wiadomo to jest Power DAC. 
Chciałem iść w coś nowszego - świeższego i mam nadzieję półkę wyżej jeśli chodzi o jakość dźwięku.
Apollon ma grać w zestawie z EverSolo DMP-A6.  Zastanawiam się jeszcze którą wersję wybrać. 
Na zdjęciach Purifi Eigentakt 1ET6525SA Lux Stereo Amplifier nie mogę zlokalizować włącznika tak jak jest w zwykłej wersji... na froncie po lewej.
Jakie są różnice między wersją Purifi 1ET7040SA ST a 1ET6525SA ST? 

Dnia 27.02.2025 o 19:21, ponczol napisał:

Obecnie korzystam z Sabaj A30a i naprawdę jestem bardzo zadowolony z tego klocka - jak wiadomo to jest Power DAC. 
Chciałem iść w coś nowszego - świeższego i mam nadzieję półkę wyżej jeśli chodzi o jakość dźwięku.
Apollon ma grać w zestawie z EverSolo DMP-A6.  Zastanawiam się jeszcze którą wersję wybrać. 
Na zdjęciach Purifi Eigentakt 1ET6525SA Lux Stereo Amplifier nie mogę zlokalizować włącznika tak jak jest w zwykłej wersji... na froncie po lewej.

1ET6525SA to moduł drugiej generacji. Niektore parametry ma znacznie lepsze takie jak DNR, zniekształcenia, poziom szumów. Jednak 1ET7040SA ma wyższy prąd wyjściowy 40A w porównaniu do 25A w module 1ET6525SA. To tylko liczby...w praktyce ciężko pewnie bedzie je usłyszeć bo i tak są juz mocno wyśrubowane i jesli nie masz naprawde ciężkich do wysterowania kolumn to wziąłbym opcje tańszą :)

Cały czas czekam na wzmacniacz...zgodnie z obietnicą apollon ma 14 dni roboczych na wykonanie urządzenia i jego wysłanie co mija we wtorek (4.03) niecierpliwość sięga zenitu 😅 @maskun jaki masz GAIN ustawiony u siebie? Czy zauważyłeś jakaś zmianę miedzy 12 a 20dB? Zastanawiam sie czy nie dodać miedzy wzmacniacz a DAC jakiegoś przedwzmacniacza w stylu Topping D70 PRO. Dzieki temu mógłbym bardziej kontrolować poziom wysterowania wzmacniacza...a i jest to na pewno lepsze rozwiązanie niz polegać na cyfrowej regulacji z DAC gdzie dynamika przy tym jest często poddana niewielkiej destrukcji...

7 godzin temu, radziulek85 napisał:

1ET6525SA to moduł drugiej generacji. Niektore parametry ma znacznie lepsze takie jak DNR, zniekształcenia, poziom szumów. Jednak 1ET7040SA ma wyższy prąd wyjściowy 40A w porównaniu do 25A w module 1ET6525SA. To tylko liczby...w praktyce ciężko pewnie bedzie je usłyszeć bo i tak są juz mocno wyśrubowane i jesli nie masz naprawde ciężkich do wysterowania kolumn to wziąłbym opcje tańszą :)

Ze względu, że to druga generacja to myślę, że coś tam poprawili względem generacji pierwszej...
Myślę o wersji Purifi Eigentakt 1ET6525SA Lux - pasuje mi szerokością do innych klocków.

PURIFI BASED

HYPEX BASED

ICEPOWER BASED

Z tej trójcy które oferuje Apollon najlepiej iść w Purifi? 
Na ASR w zestawieniach Hypex pozycjonowany jest wyżej...

Ciężki wybór...

3 minuty temu, ponczol napisał:

Ze względu, że to druga generacja to myślę, że coś tam poprawili względem generacji pierwszej...
Myślę o wersji Purifi Eigentakt 1ET6525SA Lux - pasuje mi szerokością do innych klocków.

PURIFI BASED

HYPEX BASED

ICEPOWER BASED

Ciężki wybór...

Wydaje mi sie ze nowa generacja purifi nie była tam jeszcze testowana...

3 minuty temu, ponczol napisał:

PURIFI BASED

HYPEX BASED

ICEPOWER BASED

Ciężki wybór...

Wydaje mi sie ze nowa generacja purifi nie była tam jeszcze testowana...

Dnia 27.01.2025 o 14:56, maskun napisał:

Słowem wstępu nie napisze nic odkrywczego ale nigdy nie powinno się "ślepo" brać za pewnik takiego testu bo całokształt jaki słyszy recenzujący to cały tor audio wraz z jego pomieszczeniem. Ciężko powtórzyć to u siebie. Można jednak znaleźć w takim teście pewne cechy które są tym czego szukam, oczekuje w idealnej prezentacji muzyki.

Nie wiem czy istnieje idealny sprzęt który sprosta oczekiwaniom wielu z nas....

Bardzo mądrze napisane. Gratulacje i podziękowania.  Czy możesz opisać krótko owe "pewne cechy" sprzętów, które miałeś u siebie, a konkretnie końcówek mocy:

Eversolo AMP F2 -> Gold Note Pa-10 ->Nuprime AMG STA ->Exposure 3510 -> Apollon Purifi

Oczywiście z poprawką na to, że to u Ciebie i w konkretnej konfiguracji ale jakie w Twojej ocenie miały charakter te końcówki i czym (czy) się zauważalnie różniły? Jaki wpływ wg Ciebie miały na dźwięk w porównaniu do pre?

Dnia 27.02.2025 o 19:21, ponczol napisał:

Warto zainwestować jeszcze w przyzwoity przedwzmacniacz. Mam Eversolo DMP-A6 i używam go jako streamera i dac, potem preamp Audio GD NFB 1 AMP i końcówka mocy AUDIOPHONICS MPA-S250NC XLR. Jak podpinałem Eversolo bezpośrednio do końcówki mocy to brzmiało to słyszalnie gorzej.  Preamp w Eversolo jest kiepski. Przynajmniej w mojej ocenie na podstawie odsłuchu.

10 godzin temu, Elhaz_77 napisał:

Warto zainwestować jeszcze w przyzwoity przedwzmacniacz. Mam Eversolo DMP-A6 i używam go jako streamera i dac, potem preamp Audio GD NFB 1 AMP i końcówka mocy AUDIOPHONICS MPA-S250NC XLR. Jak podpinałem Eversolo bezpośrednio do końcówki mocy to brzmiało to słyszalnie gorzej.  Preamp w Eversolo jest kiepski. Przynajmniej w mojej ocenie na podstawie odsłuchu.

Najpierw chcę wybrać końcówkę a potem mogę się bawić w pre 🙂 Zastanawiam się nad SMSL DO300EX. 
Mam jeszcze trochę czasu żeby się zastanowić 🙂