Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Dnia 25.06.2025 o 11:36, jaknb napisał:

Zamawiając z Apollona trzeba się na pewno uzbroić w cierpliwość. Moje zamówienie złożyłem i opłaciłem 26. maja. Nadal go nie otrzymałem, a na stronie ma status "Processing".

Kontaktowałem się oczywiście przez czat na stronie z obsługą sklepu i niby do końca tygodnia mają wysłać. Zobaczymy

Cierpliwość zostanie wynagrodzona 🙂
U mnie końcówka zostaje - teraz się skupie na przedwzmacniaczach/DAC 

• 3 weeks later...
Napisano

Mam wzmacniacz od 3 lipca. Przyszedł dobrze zapakowany, choć dość skromnie. Brak kabla zasilającego ani choćby szczątkowej instrukcji.

Mój tor: WiiM Ultra -> Apollon -> Elac Carina FS 247.4

W tym maluchu drzemie ogromna moc. Nie wiedziałem, że moje Elaki w salonie mogą tak zagrać. Bas jest trzymany "za mordę". Granie bardzo czyste, dynamiczne, trochę studyjne. W porównaniu z Cambridge CXA80 przysłowiowy kocyk został zdjęty.

Czy jednak mi się to podoba? Tu pojawia się problem. Mam już drugi system z monitorkami bliskiego pola i chyba nie potrzebuję, żeby ten w salonie grał również bez podkolorowań. Lubiłem połączenie Elaków z Cambridge za to, że grało w zrelaksowany, wybaczający sposób. Elaki z Apollonem z kolei grają bardzo angażująco. To faktycznie "drut ze wzmocnieniem", gdzie warto zainwestować w lepszy tor albo puścić pliki lepszej jakości.

No właśnie – tor. Próbowałem trochę wygładzić to brzmienie. Najpierw dołożyłem po drodze tani chiński preamp lampowy Fosi P3. Może trochę pomogło, ale ostatecznie poszedł w odstawkę, bo nadal Apollon robił swoje. Potem wstawiłem FiiO K11 R2R w trybie NOS. Faktycznie usłyszałem różnicę DACa – coś, czego na Cambridge'u bym nie usłyszał. Barwa była trochę przyjemniejsza, ale momentami pojawiała się dziwna szorstkość. Chyba jednak trzeba trochę więcej zapłacić za dobre R2R. FiiO poszło w odstawkę.

Na koniec wymieniłem stockowe op-ampy OPA1656 na Muzg Audio. Bas się trochę poluzował, wokale są przyjemniejsze, ale nadal Apollon z Elakami gra dla mnie zbyt "prosto w twarz". Tibor z Apollona napisał mi, że lepiej dać Sonic Imagery 994 (jego ulubione) lub Sparkos SS2590 (tu uważa, że to już zbyt podkolorowane, "lampowe" brzmienie).

Dziś muszę zdecydować, czy chcę go zwrócić. Z jednej strony chcę. Z drugiej – szkoda mi Apollona, to mały butik; robią super robotę i nie chcę ich za to karać. Kusi też, żeby zostawić ampa, pochodzić po salonach audio i poszukać mu lepszego towarzystwa. Może po prostu Cariny wyjątkowo do niego nie pasują.

Napisano
51 minut temu, jaknb napisał:

Dziś muszę zdecydować, czy chcę go zwrócić.

Heh to by była zbyt pohopna decyzja i jako wzmocnienie ten układ w tej koncowce jest wyśmienity. Prosto w twarz to tylko na określonych kolumnach. Zmieniaj je, wypożyczaj na początku a zobaczysz że dźwięk się będzie zmieniał...u mnie jest ogromna scena a muzyka gra zarówno za jak i przed kolumnami. Mam jednak takie których nie da się zakupić ale w marcu / kwietniu miałem KEF R11 i Bowersy 703 s3. Udało się te kolosy ściągnąć do mnie więc we własnym salonie udało się różnych konstrukcji posłuchać na tym Purifi od Apollona. Uważam że fajnie ze próbowałes z preampem, DAC ale tak dobry neutralny dźwięk z tej koncowki jest warty zatrzymania szczególnie że przecież to niska cena jak za taki sprzęt. Porównywałem do Novy PE i niczym ten Apollon nie odbiega jakością i stylem dźwięku.  Dla mnie podbarwienia na b&w czy kef były zbyt duże ale wszystko się zmieniało więc to głośnik będzie dużo zmieniał w przekazie dźwięku, spróbuj. 

Napisano

Zgadzam się, że ten układ w tej cenie jest wybitny... jeśli szuka się neutralnego dźwięku.

Ja chyba po prostu odkryłem, że akurat do salonu nie chcę prawdy w muzyce. Chcę ciepła, organiczności i koloru. 

Napisano
2 godziny temu, jaknb napisał:

Zgadzam się, że ten układ w tej cenie jest wybitny... jeśli szuka się neutralnego dźwięku.

Ja chyba po prostu odkryłem, że akurat do salonu nie chcę prawdy w muzyce. Chcę ciepła, organiczności i koloru. 

No to jednak ja bym go zostawił bo nic lepiej żaden inny wzmak nie wzmocni Tobie sygnału. Poszedłbym w regulacje ciepła, organiczności i koloru za pomocą preampa lampowego ale nie fossi bo to słabe rozwiazanie...do tego trzeba czegoś troszke więcej...jeden przykład podałem w tym wątku...clon carry audio. Myślę że to dobry punkt wyjścia :)