Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Posiadam 3 pary słuchawek w tym dwie nauszne.
Zastanawiam się czy wymiana przewodu mini-jack 3.5 mm w moich DALI IO-6 może wnieść widoczną/znaczną różnice na korzyść a niżeli przewód dostarczony w komplecie. 

Po kablu używam tych słuchawek głownie z ibasso xd180 , czy przewód audioquest golden gate mini-jack 3.5 mm jest ok a może polecacie coś od siebie ?

Z góry dziękuje za odpowiedzi. 

Dnia 27.01.2025 o 14:45, coyote napisał:

Witam,

Zastanawiam się czy wymiana przewodu mini-jack 3.5 mm w moich DALI IO-6 może wnieść widoczną/znaczną różnice na korzyść a niżeli przewód dostarczony w komplecie. 

Po kablu używam tych słuchawek głownie z ibasso xd180 , czy przewód audioquest golden gate mini-jack 3.5 mm jest ok a może polecacie coś od siebie ?

Możesz te słuchawki zrecablować w Audeos pl. na forum mp3store  możesz sk9ntaktowac się z użytkownikiem Perul też się tym zajmuje.

Tutaj sprawa jest prosta , bo starczy kabelek zakonczony z obu stron wtykami minijack 3,5mm, więc koszt nie będzie duży za same części, oczywiście trzeba doliczyć koszty roboty.

Kiedyś bawiłem się w recabling (ale już tego nie robię) różnych słuchawek w większość przypadków ma to sens, zazwyczaj każdy był po tym recablingu zadowolony. 

Dobrze wypadały kabelki Conducfil sonolene 3014 lub  Canare starquad l-4e5c oba dają odmienne wrażenia.

Droższy upgrade to już Neotech NECH-3001 lub Kabel z miedzi OCC 7N 26 AWG Litz Cryo v2, nie zapominać o w miarę dobrym wtyku jack.

11 minut temu, Artur Brol napisał:

Te sluchawki z tego co widzę, nie są zbalansowane. Mają tylko jedno gniazdko na do podłączenia kabla.

Więc raczej zmiana na inny kabel nic nie da.

Artur, żadne słuchawki nie są zbalansowane 🤭

Edytowano przez DiBatonio

Przed chwilą, Artur Brol napisał:

Dobra, konstrukcja zbalansowana.

Tak czy siak, ja się wycofuje.

Konstrukcja sluchawek też nie jest zbalansowana Arturze.

Zbalansowany może być kabelek do nich i wtedy wykorzystujesz tylko połączenie słuchawki wzmacniacz jako zbalansowane, jeśli wzmacniacz ma takie wyjście.

Swoją drogą da się przerobić nawet słuchawki w które wchodzi tylko jeden kabelek do jednej z muszli, tylko to już jest zabawa w dorabianie gniazd do muszli lub zrobienie otworu i przelotki dla kabla wchodzącego w każdą muszle.

Jasne ze nie będą one zbalansowane - czy raczej sygnał z nich wychodzący -  jeśli nie podłączysz do kazdej muszli kabla, z jackiem 4.4 lub xlr po stronie wzmacniacza. Wtedy dopiero "dzwiek" z nich wychodzący będzie zbalansowany.

Podłączenie jacka 3.5  lub 6.3 , nawet z podłączeniem do każdej z muszli kabelka, sprawi że dźwięk z nich będzie niezbalansowany.

Wiesz o tym przecież , i wiesz ze o to mi chodzi.

19 minut temu, Artur Brol napisał:

Jasne ze nie będą one zbalansowane - czy raczej sygnał z nich wychodzący -  jeśli nie podłączysz do kazdej muszli kabla, z jackiem 4.4 lub xlr po stronie wzmacniacza. Wtedy dopiero "dzwiek" z nich wychodzący będzie zbalansowany.

Ze słuchawek nie wychodzi sygnał 😉 ze słuchawek wychodzi ciśnienie  akustyczne zwane dźwiękiem,  dźwięk nie jest zbalansowany.  Zbalansowany jest sygnał wychodzący ze wzmacniacza po kablu zbalansowanym do sluchawek, jeśli taki jest użyty. Może schemat by Ci coś wyjaśnił,  ale...lepiej to zostawmy 😉

19 minut temu, Artur Brol napisał:

Podłączenie jacka 3.5  lub 6.3 , nawet z podłączeniem do każdej z muszli kabelka, sprawi że dźwięk z nich będzie niezbalansowany.

Zgadza się wtyk stereo typu jack na końcu kabla jest niezbalansowany.

Ale wtyk jack 3,5mm stereo odpowiednio połączony żyła sygnałową i masową do takiego wtyku, który wchodzi do jednej z muszli i do drugiej muszli, zaś na drugim końcu kabla żyły odpowiednio połączone do wtyku jack 4,4 lub XLR 4pin jest już zbalansowanym połączeniem/kablem.

Tu znowu przydalby sie schemat, ale zostawmy to. 😉

34 minuty temu, DiBatonio napisał:

Ale wtyk jack 3,5mm stereo odpowiednio połączony żyłą sygnałową i masową do takiego wtyku, który wchodzi do jednej z muszli i do drugiej muszli, zaś na drugim końcu kabla żyły odpowiednio połączone do wtyku jack 4,4 lub XLR 4pin jest już zbalansowanym połączeniem/kablem.

@Artur Brol

Tak z marszu rozrysowalbyś schemat takiego połączenia 😉

27 minut temu, Artur Brol napisał:

Ja w każdym razie opuszczam ten wątek. Nie będę przeszkadzał.🫡

Aj, nie zauważyłem tego wpisu.

Przepraszam, nie było pytania (o schemat).

Pozdrawiam.

Tylko tak wtrącę jeszcze jedną opcje czy warto brać pod uwagę poniższą opcję?

A mianowicie gdy moje DALI IO-6 włączone są podłączone kablem usb do mojego ibasso xd180, okazuje się że działają . Sprawdziłem je z USB Audio Player PRO na szybko więc nie wypowiem się na ten moment czy jest jakakolwiek różnica ale na pewno zamierzam to sprawdzić w wolnym czasie...

Co o tym myślicie ?

1 minutę temu, coyote napisał:

Tylko tak wtrącę jeszcze jedną opcje czy warto brać pod uwagę poniższą opcję?

A mianowicie gdy moje DALI IO-6 włączone są podłączone kablem usb do mojego ibasso xd180, okazuje się że działają . Sprawdziłem je z USB Audio Player PRO na szybko więc nie wypowiem się na ten moment czy jest jakakolwiek różnica ale na pewno zamierzam to sprawdzić w wolnym czasie...

Co o tym myślicie ?

Przede wszystkim są to sluchawki bezprzewodowe, kabelki do nich to tylko opcja.

Jeśli chodzi o kabelek jack >jack sprawa jest prosta i nie powinna być kosztowna.

Nie wiem, czy jest większy sens kombinować z kabelkami. W połączeniu z USB Audio Player Pro (bardzo dobra apka) można obsłużyć pliki HiRes, czy też serwisy streamingowe jak Tidal, czy Qobuz.

czy przewód audioquest golden gate mini-jack 3.5 mm jest ok

Podjedź z tymi słuchawkami do TopHifi i sprawdź u nich na miejscu, to jest jednak prawie 600zl za 1,5m kabelek.

W Audeos lub Audiofanatyk zrobili by Ci wiele taniej z tych o których pisałem wcześniej. 

20 minut temu, DiBatonio napisał:

Przede wszystkim są to sluchawki bezprzewodowe, kabelki do nich to tylko opcja.

Jeśli chodzi o kabelek jack >jack sprawa jest prosta i nie powinna być kosztowna.

Nie wiem, czy jest większy sens kombinować z kabelkami. W połączeniu z USB Audio Player Pro (bardzo dobra apka) można obsłużyć pliki HiRes, czy też serwisy streamingowe jak Tidal, czy Qobuz.

Podjedź z tymi słuchawkami do TopHifi i sprawdź u nich na miejscu, to jest jednak prawie 600zl za 1,5m kabelek.

W Audeos lub Audiofanatyk zrobili by Ci wiele taniej z tych o których pisałem wcześniej. 

A co sądzisz o podłączeniu przez kabel USB jak pisałem powyższe?

3 minuty temu, coyote napisał:

A co sądzisz o podłączeniu przez kabel USB jak pisałem powyższe?

Z dobrze skonfigurowanym USB Audio Player PRO będzie bardzo O.K. nie znam tych słuchawek, nie wiem jak grają, ale to połączenie nie powinno zawieść. 

Kabelek jack>jack to prędzej z iBasso się sprawdzi. Działaj. 

Swoją drogą ten DAP da radę z lepszymi słuchawkami od Fostexa po Audeze.

17 godzin temu, DiBatonio napisał:

Z dobrze skonfigurowanym USB Audio Player PRO będzie bardzo O.K. nie znam tych słuchawek, nie wiem jak grają, ale to połączenie nie powinno zawieść. 

Swoją drogą ten DAP da radę z lepszymi słuchawkami od Fostexa po Audeze.

Nie rozumiem do końca co masz na myśli pisząc

Cytat

skoro USB Audio Player PRO też słucham w iBasso ?

Cytat

Z dobrze skonfigurowanym USB Audio Player PRO będzie bardzo O.K

czy możesz podać jakieś ustawienia co masz na myśli po za bit perfect ?

Z góry dziękuje za rozwinięcie tych myśli oraz sorry za drążenie tematu ;) 

25 minut temu, coyote napisał:

skoro USB Audio Player PRO też słucham w iBasso ?

Ale po co, jak iBasso jest DAPem, czyli ma już wbudowany DAC. 

Masz w nim pliki z muzyką, masz jakieś płyty HiRes, bo chyba wiesz, że ten DAP obsługuje pliki do 24/192kHz?

USB Audio Player PRO najczęściej wykorzystuje się ze smartfonem, taka jest jego rola.

Mając DAP iBasdo z wbudowanym dac i dostępem do Tidala, Qobuza, niepotrzebny jest USB Audio Player PRO.

Chyba, że ten iBasso nie ma Tidala itp.

25 minut temu, coyote napisał:

Z góry dziękuje za rozwinięcie tych myśli oraz sorry za drążenie tematu

Drążysz ten temat też na forum AS.

Zatem zbieraj informacje i działaj. 

Nic nie stoi na przeszkodzie  abyś skorzystał z porad, możesz nawet nabyć ten kabelek AQ i sprawdzić,  jak nie będzie pozytywnych zmian odsyłasz, masz na to 14 dni.

46 minut temu, DiBatonio napisał:

Ale po co, jak iBasso jest DAPem, czyli ma już wbudowany DAC. 

Masz w nim pliki z muzyką, masz jakieś płyty HiRes, bo chyba wiesz, że ten DAP obsługuje pliki do 24/192kHz?

USB Audio Player PRO najczęściej wykorzystuje się ze smartfonem, taka jest jego rola.

Mając DAP iBasdo z wbudowanym dac i dostępem do Tidala, Qobuza, niepotrzebny jest USB Audio Player PRO.

Chyba, że ten iBasso nie ma Tidala itp.

Tak wszystko się zgadza  wiem do czego służy USBAPP ja go na iBasso wykorzystuj do  plików  24/192kHz lub to Tidal gdy chcę przesłuchać jakiś inny album lub playliste w miedzy czasie a gdy w aplikacji Tidal mam niedokończone inne odsłuchy ;) żebym łatwiej mógł wrócić gdzie skończyłem i kontynuować powiedzmy podwójne zycie  ;) 

46 minut temu, DiBatonio napisał:

Drążysz ten temat też na forum AS.

Zatem zbieraj informacje i działaj. 

Nic nie stoi na przeszkodzie  abyś skorzystał z porad, możesz nawet nabyć ten kabelek AQ i sprawdzić,  jak nie będzie pozytywnych zmian odsyłasz, masz na to 14 dni.

Wszystko jasne więc jeszcze raz dzięki za  konkretne odpowiedzi.

Edytowano przez coyote

Witam,

Witaj

Wyłącznie przestowanie da Tobie odpowiedź. Inny kabel, to inna grubość, materiał, grimetria. Prawdopodobnie różnie się pojawią ale ciężko jest coś więcej napisać...