kubatomson Napisano Poniedziałek o 18:45 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 18:45 Witam, Chciałbym zasięgnąć rady bardziej doświadczonych użytkowników forum, z racji tego, że planuję wreszcie kupić jakiś sprzęt audio i już jakiś czas wertuje serwisy aukcyjne, fora i grupy facebookowe. Zestaw składałby się z gramofonu (skłaniałbym się chyba ku napędowi bezpośredniemu z lat 70-80-tych - jeśli ktoś dysponuje czymś ciekawym to zapraszam do podsyłania), wzmacniacza (myślałem o marantzu pm80 lub podobnych modelach, na razie bazując na opisach, nie odsłuchach), CD playera (tu na razie nie mam pomysłu. Płyt CD mam całkiem spora kolekcje, podobnie jak winyli, więc chciałbym coś w miarę porządnego, oczywiście nie naginając budżetu) i kolumn (nie słuchałem jeszcze żadnych konkretnych. Wizualnie podobają mi się Wharfedale Evo 2-40 i Mission m33i). Pokój docelowy to salon połączony z kuchnią (jak na zdjęciu). I tu pytanie czy umiejscowienie systemu na przeciwko kanapy przy krótkiej ścianie wyspowej to dobry pomysł? Czy celować w podłogówki czy jednak podstawkowe? Jeśli chodzi o muzykę jaka będzie słuchana to najczęściej soul/r'n'b/hip-hop, ale na pewno co jakiś czas będę chciał posłuchać czegoś z elektroniki, synth popu, post-punku, shoegaze'u czy indie rocka czy popu. Nigdy nie słuchałem muzyki specjalnie głośno, więc to nie powinno być kryterium. Fajnie jakby było dość selektywnie. Czy takie zestawienie (wspomniany wzmacniacz i te kolumny) w ogóle ma sens? Chciałbym się zamknąć w kwocie 3500 zł i myślę o tym, żeby pojeździć i posłuchać, ale szukać będę raczej głównie w Warszawie i okolicy. Jeśli ktoś miałby jakieś rekomendacje odnośnie sprawdzonych sprzedawców lub poszczególnych elementów sprzętu, na które powinienem zwrócić uwagę to śmiało. Podkreślę jeszcze raz, że to początki, więc będę wdzięczny za wszelkie nakierowania. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano Poniedziałek o 19:34 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 19:34 Klasnij w dłonie i napisz czy jest echo. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano Poniedziałek o 19:38 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 19:38 37 minut temu, kubatomson napisał: Jeśli chodzi o muzykę jaka będzie słuchana to najczęściej soul/r'n'b/hip-hop Raczej nie wsłuchuję się w teksty, jeśli po angielsku. Rozumiem słowa, zaparcia mało jeśli chodzi o rozumienie kontekstu itp Zachwyca mnie spektrum dźwięków. Od najniższych do gdzieś tam no prawie do ilu usłyszę/mam 52Y. A najbardziej niskie rejestry. I na ile osłuchany jestem z tego typu muzyką/brzmieniem, to potrzeba nie lada sprzętu, korzystnej „akustyki”, wiedzy, by zastosować korekcję, by nie dudniło. No i gdyby jeszcze to miało fajnie grać po cichu, to hoho. Ale jaki @kubatomson masz punkt odniesienia? I dlaczego lubisz tego typu realizacje? I co Cię w nich najbardziej raduje? Radość to radość. Zachwytów się nie waży. 49 minut temu, kubatomson napisał: czy umiejscowienie systemu na przeciwko kanapy przy krótkiej ścianie wyspowej to dobry pomysł? Jedno czy dwa inne, byłyby lepsze, ale nie będę Tobie urządzał pokoju. To ma przynosić spokój, radość a nie frustrację. 1 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubatomson Napisano Poniedziałek o 21:40 Autor Udostępnij Napisano Poniedziałek o 21:40 2 godziny temu, KrólKiczu napisał: Klasnij w dłonie i napisz czy jest echo. Jest. Tak mi się wydaje przynajmniej. Przed chwilą, kubatomson napisał: Jest. Tak mi się wydaje przynajmniej. 2 godziny temu, AudioTube napisał: potrzeba nie lada sprzętu, korzystnej „akustyki”, wiedzy, by zastosować korekcję, by nie dudniło. No i gdyby jeszcze to miało fajnie grać po cichu, to hoho. Ale jaki @kubatomson masz punkt odniesienia? I dlaczego lubisz tego typu realizacje? I co Cię w nich najbardziej raduje? Radość to radość. Zachwytów się nie waży. Nie znam się na akustyce, ale wydaje mi się, że sam upgrade z głośników aktywnych m audio, głośnika bt soundcore motion+ czy zintegrowanych z tv na jakikolwiek zestaw stereo (mam nadzieję) przyniesie radość. Samo to, że będę mógł zdjąć z półki płytę, która była kupiona w celach kolekcjonerskich i z szacunku do artysty, będzie mogła w końcu być odtworzona w urządzeniu do tego przystosowanym będzie spełnieniem. Jakby do tego niosło to ze sobą pewną "jakość" to już w ogóle bajka. Jeśli pytasz o te trzy gatunki i co mi w nich się podoba to być może to samo co tobie. Ale ja po prostu lubię słuchać muzyki. Słucham dużo i raczej nie mam zapędów audiofilskich. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano Wtorek o 06:17 Udostępnij Napisano Wtorek o 06:17 11 godzin temu, kubatomson napisał: i już jakiś czas wertuje serwisy aukcyjne, fora i grupy facebookowe. O Matko. Nie sprało Ci to głowy? Ja czasem wchodzę ale na chwile bo oczy pieką. Miałem tego PM80, gęsty wzmacniacz o nieco schowanej górze, moim zdaiem nie do Missionów. Te też miałem i sprzedawałem i polecam jednak wieksze modele M34i Wharfedale Evo 2 40 sprzedałem bardzo szybko. Jaśniejsze granie, szybkie, Mimo wielkości nie podparte srogim dużym basem. Raczej krótkim, bardzo barwnym, zmiennym. Na przykład PM 80 to prędzej do tych Wafli niż Missionów. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubatomson Napisano Wtorek o 19:56 Autor Udostępnij Napisano Wtorek o 19:56 Pierwszym krokiem będzie dla mnie sprawdzenie kolumn dostępnych blisko mnie czyli Tannoy revolution dc6t. Czytałem, że z Marantzami można je połączyć (w oko wpadły mi pm7000 i pm68 - piszą, że to z grubsza to samo - prawda to?). Jak to na początku, trochę po omacku, będę błądził i szukał rozwiązania krok po kroku. Planowałem podjechać do iviter audio sprawdzić czy może mają coś do posłuchania co by mnie poprowadziło w jakimś kierunku. A może znacie jakieś inne miejsce w Warszawie gdzie jest wybór wzmacniaczy tj. marantz i kolumn jak te missiony czy Wharfedale? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts