Tomasz S. Napisano 10 lutego Udostępnij Napisano 10 lutego (edytowany) Tylko ja raczej rzadko słucham muzyki z tamtego okresu. W przeciwieństwie do normalizacji per-utwór, stosowanej przez niektóre inne platformy, Tidal reguluje głośność w ramach całego albumu. Dzięki temu zachowana jest dynamika i zamysł artystyczny, a przejścia między utworami pozostają płynne.Funkcja normalizacji głośności jest domyślnie włączona w aplikacji Tidal, ale użytkownik może ją wyłączyć w ustawieniach, jeśli preferuje oryginalne poziomy głośności nagrań. Jeszcze jak ktoś chciałby posłuchać o temacie: Edytowano 10 lutego przez Tomasz S. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fp74 Napisano 10 lutego Udostępnij Napisano 10 lutego 6 godzin temu, Tomasz S. napisał: Tylko ja raczej rzadko słucham muzyki z tamtego okresu. W przeciwieństwie do normalizacji per-utwór, stosowanej przez niektóre inne platformy, Tidal reguluje głośność w ramach całego albumu. Dzięki temu zachowana jest dynamika i zamysł artystyczny, a przejścia między utworami pozostają płynne.Funkcja normalizacji głośności jest domyślnie włączona w aplikacji Tidal, ale użytkownik może ją wyłączyć w ustawieniach, jeśli preferuje oryginalne poziomy głośności nagrań. Jeszcze jak ktoś chciałby posłuchać o temacie: Normalizacja w zakresie albumu raczej nie jest potrzebna. Tidal ją stosuje z myślą o playlistach czyli zbierance z różnych albumów, bo to w tej formie występować będą różnice np w głośności co powodowac moze dyskomfort sluchacza. Dynamiki nie da się poprawić normalizacją głośności. Nie mylmy też miksu z masteringiem. Jedno i drugie jest ingerencją w utwór i wymaga zgody właściciela praw więc Tidal nie robi ani miksu ani masteringu. o to była zresztą cała afera z mqa, że niektórzy twórcy uważali, że jest ingerencją w utwór. Przy czym o ile mastering nie ingeruje w "treść " utworu, a wplywa na niuanse dźwiękowe acz słyszalne w oczywisty sposób (np wycięcie lub podbicie okreslonych pasm, cofniecie lub uwypuklenie ścieżki itp) o tyle mix to po prostu ingerencja o charakterze powiedzmy "fizycznym" - polega np na wycięciu lub dodaniu ścieżek ich zniekształceniu itd. np usunięciu basu. Zatem bez wątpienia Tidal nie robi ani miksu ani masteringu. A mqa nadal działa w streamingu bo mi dacto sygnalizuje.... a miało już mqa nie być w Tidalu. Ciekawie wątek tytułowy się rozwinął. przepraszam za dygresję. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof Kasprowicz Napisano 10 lutego Autor Udostępnij Napisano 10 lutego 14 godzin temu, Piotr Sonido napisał: Próbowałem być łagodny Krzysiu czy Ty wiec jesteś pewien tego? W sensie żeby to było Twoje główne źródło. Piotrze zrobił się ciężki temat i mętlik w głowie 😉🤣 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S!N! Napisano 12 lutego Udostępnij Napisano 12 lutego @Tomasz S. Jeśli chodzi o normalizacja głośności to dla mnie funkcja śmietnik bez niej o wiele lepiej się słucha i przede wszystkim jest głośniej. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz S. Napisano 12 lutego Udostępnij Napisano 12 lutego @S!N! To zależy jak kto słucha. Dobrze wiedzieć,że można wyłączyć. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 15 lutego Udostępnij Napisano 15 lutego Dnia 10.02.2025 o 21:58, Krzysztof Kasprowicz napisał: Piotrze zrobił się ciężki temat i mętlik w głowie 😉🤣 No ja się nie dziwie. Poruszyłem temat gramofonu na audiofilskim forum. Jak Twój internetowy doradca powiem. Idź w streaming. A na drugim miejscu buduj kolekcję winyli. Pomału. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof Kasprowicz Napisano 15 lutego Autor Udostępnij Napisano 15 lutego 2 godziny temu, Piotr Sonido napisał: No ja się nie dziwie. Poruszyłem temat gramofonu na audiofilskim forum. Jak Twój internetowy doradca powiem. Idź w streaming. A na drugim miejscu buduj kolekcję winyli. Pomału. Piotrze , wczoraj dojechały Heco aurora 700 , w porównaniu do tagi 607 miód malina 😉 Jestem bardzo zadowolony zupełnie inny odsłuch i ta głębia ... 👍 1 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano Poniedziałek o 06:33 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 06:33 Dnia 15.02.2025 o 10:53, Krzysztof Kasprowicz napisał: Piotrze , wczoraj dojechały Heco aurora 700 , w porównaniu do tagi 607 miód malina 😉 Jestem bardzo zadowolony zupełnie inny odsłuch i ta głębia ... 👍 Super. Bardzo się ciesze że Ci się podobają. Życze wszystkiego dobrego! Piotrek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts