Skocz do zawartości

Gramofon czy CD

Recommended Posts

Tylko ja raczej rzadko słucham muzyki z tamtego okresu. 

W przeciwieństwie do normalizacji per-utwór, stosowanej przez niektóre inne platformy, Tidal reguluje głośność w ramach całego albumu. Dzięki temu zachowana jest dynamika i zamysł artystyczny, a przejścia między utworami pozostają płynne.Funkcja normalizacji głośności jest domyślnie włączona w aplikacji Tidal, ale użytkownik może ją wyłączyć w ustawieniach, jeśli preferuje oryginalne poziomy głośności nagrań.

Jeszcze jak ktoś chciałby posłuchać o temacie:

Screenshot_2025-02-10-11-54-34-86_04e03425392fc155c003bf4da0c67f74.jpg

Edytowano przez Tomasz S.

6 godzin temu, Tomasz S. napisał:

Tylko ja raczej rzadko słucham muzyki z tamtego okresu. 

W przeciwieństwie do normalizacji per-utwór, stosowanej przez niektóre inne platformy, Tidal reguluje głośność w ramach całego albumu. Dzięki temu zachowana jest dynamika i zamysł artystyczny, a przejścia między utworami pozostają płynne.Funkcja normalizacji głośności jest domyślnie włączona w aplikacji Tidal, ale użytkownik może ją wyłączyć w ustawieniach, jeśli preferuje oryginalne poziomy głośności nagrań.

Jeszcze jak ktoś chciałby posłuchać o temacie:

Screenshot_2025-02-10-11-54-34-86_04e03425392fc155c003bf4da0c67f74.jpg

Normalizacja w zakresie albumu raczej nie jest potrzebna. Tidal ją stosuje z myślą o playlistach czyli zbierance z różnych albumów, bo to w tej formie występować będą różnice np w głośności co powodowac moze dyskomfort sluchacza.  Dynamiki nie da się poprawić normalizacją głośności. Nie mylmy też miksu z masteringiem. Jedno i drugie jest ingerencją w utwór i wymaga zgody właściciela praw więc Tidal nie robi ani miksu ani masteringu. o to była zresztą cała afera z mqa, że niektórzy twórcy uważali, że jest  ingerencją w utwór. Przy czym o ile mastering nie ingeruje w "treść " utworu, a wplywa na niuanse dźwiękowe acz słyszalne w oczywisty sposób (np wycięcie lub podbicie okreslonych pasm, cofniecie lub uwypuklenie ścieżki itp) o tyle mix to po prostu ingerencja o charakterze powiedzmy "fizycznym" - polega np na wycięciu lub dodaniu ścieżek ich zniekształceniu itd. np usunięciu basu. Zatem bez wątpienia Tidal nie robi ani miksu ani masteringu. A mqa nadal działa w streamingu bo mi dacto sygnalizuje.... a miało już mqa nie być w Tidalu. 

Ciekawie wątek tytułowy się rozwinął.  przepraszam za dygresję. 

2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

No ja się nie dziwie. Poruszyłem temat gramofonu na audiofilskim forum.

Jak Twój internetowy doradca :D powiem. Idź w streaming. A na drugim miejscu buduj kolekcję winyli. Pomału.

Piotrze , wczoraj dojechały Heco aurora 700 , w porównaniu do tagi 607 miód malina 😉

Jestem bardzo zadowolony zupełnie inny odsłuch i ta głębia ... 👍

Dnia 15.02.2025 o 10:53, Krzysztof Kasprowicz napisał:

Piotrze , wczoraj dojechały Heco aurora 700 , w porównaniu do tagi 607 miód malina 😉

Jestem bardzo zadowolony zupełnie inny odsłuch i ta głębia ... 👍

Super. Bardzo się ciesze że Ci się podobają.

Życze wszystkiego dobrego!

Piotrek