Skocz do zawartości

Polk Reserve R700 vs Fyne F502

Luk35

Recommended Posts

Dzień dobry,

Obecnie mam Polk Signature S60e. Jestem z nich zadowolony i raczej szukam ich rozwinięcia niż czegoś zupełnie innego. Wybieram kolumny, które są łatwo ustawne (max 60 cm od frontu do ściany, dodatkowo jedna blisko narożnika, pomieszczenie 30 mk.), stąd preferuję BR na dole - w Polkach się sprawdziło. Rozważam Polk Reserve R700, ale wpadłem też na Fyne Audio F502. Jak różnią się brzmienia tych kolumn?

Kolumny zasilam zestawem Emotiva PT100 + A2.

W porównaniu do S60e, które mam są 2,5 cm szersze (z nóżkami, r700 ma też szerzej rozstawione nóżki) i 3 cm głębsze, więc tragedii nie będzie. F502 najmniejsze z tej trójki.

Z tego co czytałem to właśnie konstrukcja z wentylacją od dołu i dyfuzorem wybacza dużo więcej w ustawieniu w narożniku/bliżej ściany. W praktyce mi się to potwierdziło.

Seria R gra zupełnie inaczej od serii S. Polk R są rowne. Liniowe. Przy tym nie tak bezpłciowe jak na przykład Wharfedale.

Osobiscie wolę brzmienie Fyne, bo dodaje wiecej kolorytu od siebie. A ja tak lubie. Ale to indywidualne preferencje.

Jesli uda Ci się je dostać z iBood to w tamtej cenie nie mają konkurencji.

Mowie o Fyne. Sproo osób czeka na powtórkę z rozrywki. Do tego czasu od Januszy biznesu zakup pewnie z OLX.

Też bym nie przesadzał z tą liniowością :) Polki Reserve, fakt, są równiejsze od Signatrue, ale jednocześnie dalej są dość rozrywkowe. Fyne F502 to też dobre granie, ale dość ciemne. Mocniej grają basem :) Warto posłuchać obu kolumn. Do listy dodałbym KEFy Q11 Meta oraz Dynaudio Emit 50. Obie mają BR z tyłu, ale z mojego doświadczenia są całkiem wdzięczne w kwestii ustawienia. Jeśli przy S60e było okej, to tu też powinno ;) 

W razie czego zapraszam do kontaktu i na odsłuchy, podziałamy :) 

Napisz jeszcze jak duże jest pomieszczenie. Ogólnie F502 i Polki to według mnie dwa inne światy. Słuchałeś ich już ? 

Jeżeli lubisz brzmienie typu Polk czy ekspresyjne, jaśniejsze z mocnym basem, otwarte i takie mocno rozrywkowe to na pewno spodobają Ci się Focale Vestie aczkolwiek technologicznie mogą Ci nie przypasować (BR z przodu i z tyłu). Ja jednak uważam, że obieranie dolnego BR jako kryterium nie jest dobrym kryterium. Dużo więcej zależy od akustyki pomieszczenia, jego rozmiarów i wynikających z nich modów aniżeli z tego gdzie jest BR. Tym bardziej, że 60 cm to sporo jeśli chodzi o dystans od ściany.