Skocz do zawartości

NAS do muzyki

norbertss

Recommended Posts

Hej konkretnego NASa nie polecę, ale z oprogramowania to ja ostatnio jestem zafascynowany Plex. Powinien współpracować z MusicCast ( DLNA ), na AppleTV jest aplikacja. Możesz używać Pleaxamp do komunikacji z homepod , ale nie ma integracji z Siri, więc głosowe polecenia nie będą działać z tego co wiem. DSD czy DSF można odtwarzać, ale jest transkodowane na PCM. Alternatywnie, możesz używać aplikacji od Qnap jak music station( nie wiem na ile jest aktualna), ale musiałbyś chyba bezpośrednio po USB podłączyć sie do DAC.

Jeżeli masz trochę samozaparcia to polecam samemu złożyć sobie domowy serwer :) Moze to nie tak eleganckie jak kupienie gotowego ale mi sprawiło mnóstwo frajdy. 

image.png.200470c7b9a8487422df438384a6c898.png

Edytowano przez Tomasz S.

Jak kupujesz NAS to podstawowa zasada - nie z procesorem ARM. Co do pozostałych parametrów to już kwestia zapotrzebowania na ilość slotów dyskowych oraz zasobności portfela. Używam QNAP i zdecydowanie polecam. Fakt, nie są to tanie sprzęty ale należy liczyć się z tym że dostajemy w pakiecie naprawdę solidny i kompetentny support.

3 godziny temu, Butler napisał:

Jak kupujesz NAS to podstawowa zasada - nie z procesorem ARM. Co do pozostałych parametrów to już kwestia zapotrzebowania na ilość slotów dyskowych oraz zasobności portfela. Używam QNAP i zdecydowanie polecam. Fakt, nie są to tanie sprzęty ale należy liczyć się z tym że dostajemy w pakiecie naprawdę solidny i kompetentny support.

Dzięki, czy qnap ma soft aby przesyłać do Apple TV / HomePod natywnie nie przez AirPlay (żeby nie angażować baterii telefonu)?

3 godziny temu, Tomasz S. napisał:

Hej konkretnego NASa nie polecę, ale z oprogramowania to ja ostatnio jestem zafascynowany Plex. Powinien współpracować z MusicCast ( DLNA ), na AppleTV jest aplikacja. Możesz używać Pleaxamp do komunikacji z homepod , ale nie ma integracji z Siri, więc głosowe polecenia nie będą działać z tego co wiem. DSD czy DSF można odtwarzać, ale jest transkodowane na PCM. Alternatywnie, możesz używać aplikacji od Qnap jak music station( nie wiem na ile jest aktualna), ale musiałbyś chyba bezpośrednio po USB podłączyć sie do DAC.

Jeżeli masz trochę samozaparcia to polecam samemu złożyć sobie domowy serwer :) Moze to nie tak eleganckie jak kupienie gotowego ale mi sprawiło mnóstwo frajdy. 

image.png.200470c7b9a8487422df438384a6c898.png

Dzięki, czy plexamp podaje sygnał do HomePod przez AirPlay? Czy wprost po WiFi? Przez AirPlay jest kłopotliwe po rozładowuje baterię telefonu,

Zła droga, każdy NAS poprzez protokół SMB jest dobry do streamowania muzy, pliki DSD, FLAC oraz jako magazyn filmów, seriali.

Od ponad 20 lat używam rozwiązań Synology. Do domowego użytku każdy NAS z serii + w zupełności wystarczy.

Apple TV + Infuse Pro + NAS (jako magazyn danych po SMB) + router z WiFi 6, AX i wszystko śmiga.

W załączeniu na szybko prędkości z poszczególnych urządzeń oraz przesył między iPad a NAS.

Połączenie przez WiFi sieć AX, router synology RT6600AX.

image.jpeg

image.jpeg

image.jpeg

image.jpeg

Edytowano przez tmnich

1 godzinę temu, tmnich napisał:

Zła droga, każdy NAS poprzez protokół SMB jest dobry do streamowania muzy, pliki DSD, FLAC oraz jako magazyn filmów, seriali.

Od ponad 20 lat używam rozwiązań Synology. Do domowego użytku każdy NAS z serii + w zupełności wystarczy.

Apple TV + Infuse Pro + NAS (jako magazyn danych po SMB) + router z WiFi 6, AX i wszystko śmiga.

W załączeniu na szybko prędkości z poszczególnych urządzeń oraz przesył między iPad a NAS.

Połączenie przez WiFi sieć AX, router synology RT6600AX.

image.jpeg

image.jpeg

image.jpeg

image.jpeg

Dzięki, w sklepie widzę tylko infuse, bez pro? Czy on działa tylko po AirPlay na HomePod? 

16 minut temu, norbertss napisał:

Dzięki, w sklepie widzę tylko infuse, bez pro? Czy on działa tylko po AirPlay na HomePod? 

Chyba się nie zrozumieliśmy, AirPlay to nie ma nic do rzeczy.

(Apple TV + Infuse pro) łączysz poprzez hdmi z  tv, następnie, tv przez hdmi arc/earc z streamerem = oglądanie i słuchanie swojej biblioteki z NAS.

Streamer po SMB z NAS muza np, pliki DSD.

Infuse po SMB z NAS filmy i seriale.

Chyba, że masz inną wizję. 

Edytowano przez tmnich

48 minut temu, tmnich napisał:

Chyba się nie zrozumieliśmy, AirPlay to nie ma nic do rzeczy.

(Apple TV + Infuse pro) łączysz poprzez hdmi z  tv, następnie, tv przez hdmi arc/earc z streamerem = oglądanie i słuchanie swojej biblioteki z NAS.

Streamer po SMB z NAS muza np, pliki DSD.

Infuse po SMB z NAS filmy i seriale.

Chyba, że masz inną wizję. 

Dzięki, fakt trochę inaczej to zrozumiałem.

zakładając, że chciałbym słuchać muzyki na HomePod z Apple TV to przez earc nic nie podłączam.

MusicCast ciągnie po SMB.

infuse pro - wersja pro tylko na Apple TV bo na iPhonie nie znajduje? Jaki koszt ?

4 minuty temu, norbertss napisał:

Dzięki, fakt trochę inaczej to zrozumiałem.

zakładając, że chciałbym słuchać muzyki na HomePod z Apple TV to przez earc nic nie podłączam.

MusicCast ciągnie po SMB.

infuse pro - wersja pro tylko na Apple TV bo na iPhonie nie znajduje? Jaki koszt ?

1 minutę temu, tmnich napisał:

Infuse jest na każdą platformę. iOS, iPadOS, MacOS 

https://apps.apple.com/pl/app/infuse-video-player/id1136220934?l=pl

Koszt 42 zł na rok.

37 minut temu, pairtick napisał:

Panowie, tak przeglądam ten wątek i zastanawiam się o co tu chodzi 😉 

O NAS czy software do odtwarzania filmów i muzyki? 

NAS jako magazyn danych. 
Protokół SMB, przez który udostępniasz dane.

Dzisiejsze streamery/wzmacniacze zintegrowane z usługami sieciowymi obsługują popularne protokoły sieciowe i nie trzeba już używać innych rozwiązań.

Szybko prosto i skutecznie.