Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam,

Poszukuję wzmacniacza i kolumn podstawkowych do pokoju ok 30 m2. Wzmacniacz musi być koniecznie z Hdmi ARC i w cenie do ok 2500zł. Kolumn podłogowych nie zmieszczę. 

Zastosowanie to 50/50 filmy/muzyka głównie elektroniczna/hip-hop/pop. 

Do zestawu chcę dorzucić suba np. Klipsch R-120SW

Brzmieniowo podobają mi się Klipsche RP-500/600. Myślałem też nad Heco Aurora 300, Monitor Audio Bronze 100, Diva 3, Polk R200.

Co do wzmacniacza myślałem nad WIIM AMP lub czymś mocniejszym np. Denon DRA-900H. 

Pytanie też czy amplituner kina domowego typu Yamaha RX-V6A/Denon1800H zagra dużo gorzej w stereo od wyżej wymienionych? Nie oczekuję audiofilskich doznań, a tutaj jest dużo większy wybór sprzętów z ARC w tym budżecie i da mi możliwość rozbudowy do filmów w przyszłości i wystarczyło by dorzucić więcej kolumn. 

Z góry dziękuję za porady. 

Napisano (edytowany)
52 minuty temu, Showtime napisał:

Poszukuję wzmacniacza i kolumn podstawkowych do pokoju ok 30 m2. Wzmacniacz musi być koniecznie z Hdmi ARC i w cenie do ok 2500zł

Cześć z tych sprzętów które wymieniłeś posiadam Yamahę v6a,Heco aurora 300 i sub Klipscha tylko trochę większy.

Ja już miałem kilka prób połączenia kina ze stereo i wszystkie zakończyły się fiaskiem,dlatego mam 2 systemy(fronty te same).

Yamaha na pewno zapewni ci więcej doznań w kinie niż w stereo.Aurory 300 obecnie mam na sourroundach ,ale kiedys słuchałem ich z toppingem mx3 bodajże w 10m2 i było to raczej ciemne i basowe granie,nic w uszy nie kuło ale też brakowało w tym dzwięku szczegółów.

Sub Klipscha bardziej do kina niż do stereo,osobiście swojego czasami z czystej ciekawości zapuszczę do muzy ale puki co nie udało mi się go okiełznać.

Moja rada co do wzmaka/amplitunera.Widziałem na olx arcam 390 poniżej 3tyś,który ponoć daje radę w tym i w tym,może to będzie dobra droga.Podpytaj w dziale kino domowe.

Edytowano przez Sundin997
Napisano

W tej  cenie tylko Wiim

DRA900 ok, ale do specyficznych kolumn, na przykłąd do Klipscha. Bo z Wiim to będzie barzdo analityczne granie.

8470 najlepszy ale jednak wyraźnie droższy.

10 godzin temu, base69 napisał:

A coś co napędzi paczki wielkości cantonów podłogowych?

Ale też z HDMI?

Skąd u was te potrzeby?

Stawiacie wygodne ponad dzwięk aż tak?

Napisano
14 godzin temu, base69 napisał:

A coś co napędzi paczki wielkości cantonów podłogowych?

Może Audiolab 7000A, ewentualnie ze średnią barwą coś pokroju Sonos Ampa, Marantz M1. 

Napisano
11 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Stawiacie wygodne ponad dzwięk aż tak?

Nie, mam dwa systemy. I do tv jest potrzebny inny dźwięk i najlepiej jeden pilot. Co do wzmaka ten onkyo jeśli gra w filmach epicko to będę o nim myślał. A ten szwedzki Argon byłby super, nawet SA1 mk2lepszy bo bez streamera (w tv będzie, a do prawdziwego słuchania i tak nie z niego) ale nadal ma bez sensu bt i niestety brak regulacji tonów, nawet programowej, chyba, że się mylę?

Napisano
Dnia 19.02.2025 o 06:47, Piotr Sonido napisał:

Jak potrzebujesz to tylko do TV to weź to co wygodne czyli Wiim Amp albo Argon bez streamera.

W wiim masz regulację w Argon nie pamiętam. Warto zaglądnąć do manuala.

A jak wypada ten Denon porównując do WIIM'a ? Jest chyba w całkiem dobrej cenie - a na pewno dużo taniej niż Onkyo. 

Napisano
Dnia 21.02.2025 o 10:14, Showtime napisał:

A jak wypada ten Denon porównując do WIIM'a ? Jest chyba w całkiem dobrej cenie - a na pewno dużo taniej niż Onkyo. 

DRA900 to amplituner stereo zbudowany na modelu X1800 z tym że gra nieco zamulonym dzwiekiem. Mało precyzyjnym. Strikte pod konkretne jasne kolumny.

Dnia 21.02.2025 o 18:48, base69 napisał:

A czy da radę coś wycisnąć z cen za Onkyo? Są tu sprzedawcy?  Najtaniej znalazłem za 3200 nowy na olx od firmy. 

Są tu salony ale musicie pytać w wielu nie tylko tych stad.

Onkyo raczej ma lepsze ceny ale w Niemczech.

Napisano
Dnia 21.02.2025 o 18:48, base69 napisał:

A czy da radę coś wycisnąć z cen za Onkyo? Są tu sprzedawcy?  Najtaniej znalazłem za 3200 nowy na olx od firmy. 

Zapraszam na PW, zobaczymy, co uda się zrobić :)