guzikmen Napisano Poniedziałek o 10:58 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 10:58 Cześć Śledzę forum od jakiegoś czasu ale z racji że każdy wątek jest specyficzny do pomieszczenia i sposobu wykorzystania wrzucę mój temat. Przeprowadzam się do nowego domu. Będę się przesiadał z JBL bar 3.1 na kino domowe 5.1. Nie mam jakichś wysokich wymagań, audiofilem też nie jestem. W obecnej belce jedynie brakuje mi wyraźnych dialogów co mam nadzieję że rozwiąże dobry głośnik centralny i brakuje mi przestrzenności aby czuć że coś tam się odgrywa za mną 80% Netflix, 10% filmy 4K, 5% Gry PS5 5% muzyka dziecięca - one są zadowolone jak jest głośniej niż z telefonu komórkowego Nie potrzebuje też aby zestaw był bardzo głośny trzęsło całym domem ponieważ mam małe dzieciaki a seanse kinowe odbywają się wtedy kiedy one śpią na piętrze więc nie może być za głośno. Sama część gdzie stoi TV nie jest jakoś duża ale jest to skrajna część domu po drugiej stronie jest jadalnia i kuchnia tak jak na załączonym obrazku. Nie jest to super ustawne pomieszczenie pod kino - tylne / surround będą ustawione nad kanapą na około 1.5m od ziemi tu mogę jeszcze coś pozmieniać jak zaproponujecie bo przewody dopiero będą wkuwane ) - kanapę mogę trochę odsunąć od ściany i wrzucić za nią jakąś półkę jeżeli to też coś da. Jeszcze niczego konkretnego nie odsłuchiwałem - ale po samych recenzjach myślę że szedł bym w stronę: RX-V6A POLK AUDIO ES55 + ES30CE + ES15E + ES12 https://kon-sul.pl/kino-domowe/glosniki-kolumny/79221-polk-audio-es55-s30ce-s15e-es12 Zastanawiam się jednak czy do moich potrzeb potrzebuję frontów wysokich czy może podstawkowe też spełnią oczekiwania? Co koledzy specjaliści podpowiedzą? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano Poniedziałek o 18:19 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 18:19 Cześć Polki na pewno są warte rozważenia, posłuchałbym ich jednak z np. Marantzem Cinema 60. Poza nimi warto też sprawdzić Monitor Audio Bronze, Klipsche RP, może polki Reserve. Spokojnie szedłbym w modele podstawkowe skoro muzyka to tak mały % odsłuchów. Odsunięcie kanapy na pewno się przyda, ale zgaduję, że z 1,5m będzie problematyczne. Możesz rozważać kolumny jak Monitor Audio Bronze FX, czy Klipsch RP-502S II W razie czego zapraszam do kontaktu i na odsłuchy, podziałamy Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
guzikmen Napisano Poniedziałek o 21:38 Autor Udostępnij Napisano Poniedziałek o 21:38 Tylko pytanie czy siedząc 4m od Tv podstawkowe jako front nie będą “za małe” w stosunku do siedzenia “50cm” za takimi samymi na tyle? przy założeniu że idę w duże fronty niestety powyższe kolumny wraz z resztą zestawu mocno przekraczają budżet jako że jestem z Poznania to odsłuchy w q21 raczej odpadają Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek72 Napisano Wtorek o 05:18 Udostępnij Napisano Wtorek o 05:18 Nie są za małe , najważniejsze niskie pasmo robi sub . Żadna podłogowa kolumna nie ma takiego zejścia jak sub . Możesz montować moje maluchy i jak najlepszy sub Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano Wtorek o 06:50 Udostępnij Napisano Wtorek o 06:50 Denon X2800 albo jeśli funkcyjnie Ci bezie potrzebny to Monitor Audio Bronze 200 + FX + center + SVS PB2000 Polk ES55 tez połączył bbym raczej z Denonem Tu zestaw Acoustic Energy AE120 gra super precyzyjnie Yamaah V6A z kolei z KEF Q750, ELAC UniFi. 9 godzin temu, guzikmen napisał: przy założeniu że idę w duże fronty niestety powyższe kolumny wraz z resztą zestawu mocno przekraczają budżet Napisz do 5 salonów w Polsce mogę Ci podesłać kontakt w zależności od wybranego sprzetu. Ceny będa lepsze. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano Wtorek o 10:10 Udostępnij Napisano Wtorek o 10:10 12 godzin temu, guzikmen napisał: Tylko pytanie czy siedząc 4m od Tv podstawkowe jako front nie będą “za małe” w stosunku do siedzenia “50cm” za takimi samymi na tyle? Nie będą 12 godzin temu, guzikmen napisał: przy założeniu że idę w duże fronty niestety powyższe kolumny wraz z resztą zestawu mocno przekraczają budżet Jak nie na odsłuchy, to zapraszam na wyceny Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
guzikmen Napisano Wtorek o 17:51 Autor Udostępnij Napisano Wtorek o 17:51 ok druga połówka zweryfikowała moje plany i powiedziała że nie zgodzi się aby satelita trochę gruba wystawała od ściany na uchwycie tak że każdy gość wchodzący do domu (tak jest ustawiony salon ) prawie że na dzień dobry zobaczy tył satelity idący do niej przewód. Czyli jestem zmuszony poniekąd iść tak jak padły propozycje aby tył był Monitor Audio Bronze FX lub Klipsch RP-502S II. Teraz do tego trzeba dobrać fronty - jeżeli Klipsch to z tego co czytałem R jest średnie i trzeba iść w RP - niestety przy moim budżecie weszły by tylko front monitory. Przy Monitor Audio Bronze 200 jest w opcji. Pytanie o Sub czy wybierać do zestawu Klipsch / Monitor Audio czy np SVS SB-1000 też będzie dobry (Proponowany 2000 zjada połowę budżetu ) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano Środa o 06:44 Udostępnij Napisano Środa o 06:44 Czyli płaskie? No to FX to super opcja. Ja jestem w każdym watku z animi. 502s także. Tak z Klipsha seria RP Wtedy RP600m W przypadku Bronze możesz iść w 200tki albo duże monitory 100 80% Netflix to Sub PB1000 nie SB Albo właśnie Klipsch RP1000/1200 to są suby kinowe. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
guzikmen Napisano Środa o 12:45 Autor Udostępnij Napisano Środa o 12:45 ok czyli wiem jakie kolumny muszę gdzieś odsłuchać ale zostaje problem suba: klipsh rp1000 odpada bo będzie wystawał poza każdą szafkę rtv bo ma 60cm długości A jak się miałby do zestawu sub Monitor Audio BRONZE 6g W10 ewentualnie POLK HTS 12 / ES12. Tu może nawet pokusiłbym się na poszukanie używki Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano Środa o 16:36 Udostępnij Napisano Środa o 16:36 22 godziny temu, guzikmen napisał: SVS SB-1000 też będzie dobry Jest bardzo uniwersalny, ale przez to w kinie nie jest idealny. Możesz taniej sprawdzić linię Reference z Klipscha, ale przeskok do RP jest naprawdę duży w kwestii jakości. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano wczoraj o 06:59 Udostępnij Napisano wczoraj o 06:59 18 godzin temu, guzikmen napisał: A jak się miałby do zestawu sub Monitor Audio BRONZE 6g W10 ewentualnie POLK HTS 12 / ES12. Z tych dwóch Polk jest bardziej kinowy. Bronze gra szybciej, bardziej zwartym kontrolowanym basem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts