WojSla Napisano Wtorek o 13:55 Udostępnij Napisano Wtorek o 13:55 Witam, Kupiłem do zestawu 5.0 głośniki Atmos Heco (głośniki stoją na frontach), czyli zrobiłem układ 5.0.2. Odnoszę wrażenie że Atmos Heco grają ale nie specjalnie dają zamierzony efekt 3D i odbicia o sufit. Czy to może kwestia ustawienia odcięcia Hz? Obecnie mam: fronty full, centralny i tyły 80Hz no i Atmos na 100 Hz - może zrobić na 100Hz albo na ??? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano Wtorek o 14:36 Udostępnij Napisano Wtorek o 14:36 20 minut temu, WojSla napisał: Odnoszę wrażenie że Atmos Heco grają ale nie specjalnie dają zamierzony efekt 3D i odbicia o sufit. Atmos to fizyczne głośniki w suficie. Upfiring z odbiciami od sufitu to ukłon w kierunku klientów którzy nie akceptują z różnych względów montażu głośników drugiej warstwy. Tylko że by to miało jakiś sens musi być spełnionych kilka spraw jak odpowiedni rodzaj sufitu, kąt odbicia, odległość słuchacza, tego Ci w sklepie zazwyczaj nie powiedzą. Optymalne ustawienia i splot korzystnych warunków dadzą jakiś tam efekt 3D, ale szału się nie można spodziewać. Problemem nie jest Twoje Heco. Problemem jest robienie klientów w bambuko obiecując im że że fizyczne kolumny wokół odsłuchu można zastąpić belką pod TV której "Atmos" także opiera się na odbiciach. Jest popyt, to i jest podaż. Ma być wygodnie w podłączeniu bez ciągania kabli i kucia sufitu? Proszę bardzo. Możesz spróbować się tak ustawić z sofą by punkt odbicia w suficie znajdował się z połowie odległości między Tobą a głośnikami ktore grają w górę. Sufit nie może też być rozpraszajacy czy pochłaniający więc wszelkiego rodzaju nieregularne panele 3D oraz miękkie materiały odpadają. Jak to będzie za mało to zainstaluj swoje HECO w sufit i ciesz się kinem. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WojSla Napisano Wtorek o 14:52 Autor Udostępnij Napisano Wtorek o 14:52 Dziękuję. Takie miałem przeczucie, że to nie wina Heco tylko złożoności dźwięku 3D i warunków pomieszczenia. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano Wtorek o 16:52 Udostępnij Napisano Wtorek o 16:52 Możesz ciąć je wyżej. Tak czy inaczej trzeba to ponownie skalibrować. Testuj na dedykowanych plikach demo z Dolby Atmos a nie filmach. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano Środa o 06:51 Udostępnij Napisano Środa o 06:51 to nic nie da. Masz je umieścić na suficie. Wtedy będa graly. Albo lepie jzerobisz zwracając je i dbając najpierw o prawidłowe 5.1 Kup SUBA! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts