Grzegorz Simka Napisano Środa o 10:52 Udostępnij Napisano Środa o 10:52 Witam. Mam w planach remont pokoju i marzy mi się kino 5.1.4 - część sprzętu mam, potrzebuję dokupić głośniki sufitowe - niestety wejdą tylko SLIM. Cały pokój ma 3.4 x 5.4 metra , 2.5 wysokości TV - 77" Amplituner - Denon X3800H Głośniki sufitowe 4x TAGA Harmony TCW-480R SLIM - czy to wystarczy ? Całe rozmieszczenie jak na rysunku. Pytanie, czy to ma w ogóle sens i gdzie dokładnie założyć głośniki sufitowe ? Może od razu dodam, że nie jestem audiofilem, lubię pooglądać filmy, nie mam przeznaczonych "milionów" na ten projekt ;) Z góry dzięki za wszystkie podpowiedzi. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano Środa o 10:58 Udostępnij Napisano Środa o 10:58 Głośniki mogą być chociaż najlepiej by było gdybyś znalazł jakiś model gdzie masz możliwość skierowania głośnika w stronę odsłuchu a nie pionowo w dół. Co do tego gdzie je montować to tutaj masz wytyczne https://www.dolby.com/siteassets/about/support/guide/setup-guides/5.1.4-overhead-speaker-placement/sell-sheet-5.1.4-mounted.pdf Krótko mówiąc - szerokość mniej więcej jak głośniki frontowe, jakieś 1.5 metra przed i 1.5 metra za kanapą. Zakładam, że głowę masz na wysokości 1 metra od podłogi. Wysokość pomieszczenia tak jak podałeś 2.5 metra. 1.5 metra przed i za da Ci kąt ~45 stopni. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Simka Napisano Środa o 11:23 Autor Udostępnij Napisano Środa o 11:23 Dzięki za odpowiedź. Niestety mam tylko 7-8 cm miejsca nad sufitem i to mnie ogranicza. Głośniki jakiekolwiek zewnętrzne na suficie odpadają - kobieta się nie godzi Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano Środa o 11:25 Udostępnij Napisano Środa o 11:25 Są głośniki do zabudowy które umożliwiają takie ustawienia. Poszukaj, popytaj może coś znajdziesz. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano wczoraj o 07:03 Udostępnij Napisano wczoraj o 07:03 Ale czekaj dobrze rozumiem że Ty chcesz budowac kino na głośnikach sufitowych? No to szkoda amplitunera. To gra kiepsko! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Simka Napisano wczoraj o 08:04 Autor Udostępnij Napisano wczoraj o 08:04 Dokładnie chcę dołożyć 4 głośniki sufitowe do posiadanego 5.1. Chcę odpalić Atmos 5.1.4 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 7 godzin temu Udostępnij Napisano 7 godzin temu Czekaj czekaj bo coś nie lapie. Czyli dolna warstwa jest tak? Bo te 4 które zaznaczyłeś to absolutnie nie jest położenie 4 Atmosów https://www.dolby.com/about/support/guide/speaker-setup-guides/5.1.4-overhead-speaker-setup-guide Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Simka Napisano 3 godziny temu Autor Udostępnij Napisano 3 godziny temu To jeszcze raz : 5.1 jest, działa, ma się dobrze - głośniki są zaznaczone na rysunku (nie licząc woofera) . Istniejące 5.1 chcę rozbudować do 5.1.4 - czyli potrzebuję 4 głośników górnych. Niestety mieszkam w bloku z wielkiej płyty , mam podwieszony sufit z GK i tylko 7-8 cm miejsca nad nim - stąd wybór tych a nie innych głośników ( na jakieś zewnętrzne nie zgadza się kobieta). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu Określ dokładnie ile masz miejsca od czoła (obecnej wysokości sufitu) do stropu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Simka Napisano 2 godziny temu Autor Udostępnij Napisano 2 godziny temu Jak wcześniej pisałem 7-8cm w zależności jak krzywy jest oryginalny sufit w danym miejscu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts