Skocz do zawartości

Pomoc w projekcie pokoju.

Grzegorz Simka

Recommended Posts

Witam.
Mam w planach remont pokoju i marzy mi się kino 5.1.4 - część sprzętu mam, potrzebuję dokupić głośniki sufitowe - niestety wejdą tylko SLIM.

Cały pokój ma 3.4 x 5.4 metra , 2.5 wysokości
TV - 77"
Amplituner - Denon X3800H
Głośniki sufitowe 4x TAGA Harmony TCW-480R SLIM - czy to wystarczy ?

Całe rozmieszczenie jak na rysunku.
Pytanie, czy to ma w ogóle sens i gdzie dokładnie założyć głośniki sufitowe ?

Może od razu dodam, że nie jestem audiofilem, lubię pooglądać filmy, nie mam przeznaczonych "milionów" na ten projekt ;)

Z góry dzięki za wszystkie podpowiedzi.

pokój2.jpg

obraz_2025-02-19_115215966.png

Głośniki mogą być chociaż najlepiej by było gdybyś znalazł jakiś model gdzie masz możliwość skierowania głośnika w stronę odsłuchu a nie pionowo w dół. 

Co do tego gdzie je montować to tutaj masz wytyczne https://www.dolby.com/siteassets/about/support/guide/setup-guides/5.1.4-overhead-speaker-placement/sell-sheet-5.1.4-mounted.pdf

Krótko mówiąc - szerokość mniej więcej jak głośniki frontowe, jakieś 1.5 metra przed i 1.5 metra za kanapą. Zakładam, że głowę masz na wysokości 1 metra od podłogi. Wysokość pomieszczenia tak jak podałeś 2.5 metra. 1.5 metra przed i za da Ci kąt ~45 stopni. 

To jeszcze raz :)  :

5.1 jest, działa, ma się dobrze - głośniki są zaznaczone na rysunku (nie licząc woofera) .
Istniejące 5.1 chcę rozbudować do 5.1.4 - czyli potrzebuję 4 głośników górnych. Niestety mieszkam w bloku z wielkiej płyty , mam podwieszony sufit z GK i tylko 7-8 cm miejsca nad nim - stąd wybór tych a nie innych głośników ( na jakieś zewnętrzne nie zgadza się kobieta).