Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam.

Zamierzam kupić swój pierwszy gramofon, jako że w temacie jestem słaby proszę o opinie o pomoc.

Będzie służył tylko do użytku domowego. Podobają mi się takie o wyglądzie dj-skim być moze będę próbował w przyszłości coś pomiksowac stąd taki pomysł.

Trochę poczytałem i na dzień dzisiejszy mam takie typy:

Audio technika 140 lp

Reloop 7000mk2

Pioneer plx500 

Naczytałem się już że tak naprawdę to  bardzo zbliżone modele, i że na dzien dobry lepiej od razu zakupić lepsza wkladke.

Ostatnio pojawił się pomysł żeby zakupić używanego technicsa sl1200 MK2 na OLX jest kilka propozycji np. tutaj

https://m.olx.pl/d/oferta/gramofon-technics-sl-1210-mk2-bardzo-dobry-stan-CID99-ID14wnQi.html

Nie będę szural płytami itp. zależy mi po prostu na dobrym odsluchu. 

Napisano

Mnie ten technics nie przekonuje, pamiętaj, że akurat te modele były często wykorzystywane przez DJ i ich stan może być różny, ten nawet na zdjęciach wydaje się jakiś "wypalcowany" tłusty🫤 Jak myślisz o nowych to raczej MK7

Napisano

W mojej sytuacji nie znając się na.sprzecie to raczej odpuszczę używki.

Nowy MK7 4  z hakiem. Czy one są sprzedawane be żadnej wkładki? Jakaś sensowna to kolejne kilka stówek zrobi się 5 tysi, intu moje pytanie czy któryś z tych trzech co wymieniłem wcześniej. Z dość dobra wkładka będzie dużo gorszym rozwiązaniem. Czy zagra gorzej?

Napisano (edytowany)

Rzuć okiem na gramofon Technics SL 1500c , może Cię zaintetesuje, a jak jeszcze trochę ponegocjujesz to i cena będzie miała trójkę z przodu. 

Polecam.

Edytowano przez brzoza007
Napisano

Gdybym ja chciał coś nowego w rozsądnych pieniądzach, to też najprawdopodobniej poszedłbym w Regę 2 lub 3 jeśli miałbym ciut więcej grosza i oczywiści negocjował salonową cenę 😉

Napisano

Jesli chodzi o DJ to liczy sie tylko SL1200, podobno sa DJ-je uzywajacy innych gramofonow ale osobiscie nie widzialem. Podobny temat z iglami, najbardziej popularna w srod DJ-i jest Concorde od Ortofona. Jesli nie chcesz wydac kasy na nowe, smialo kupuj uzywane, to solidne sprzety. Sprawdz tylko czy ramie jest ok i czy silnik trzyma obroty.