Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Hejka wszystkim :)

Chciałbym Was zapytać jak radzicie sobie z tematem streamingu video (głównie filmów) do Waszych systemów.

Obecnie korzystam z serwera DLNA, który postawiony jest na NAS QNAP i streamuje filmy (głównie .mkv) na TV Samsunga i działa to dobrze.

Pojawił się natomiast nowy projekt sali kinowej składający się z projektora Epson EH-TW7100, amplitunera Denon AVC-X4800H i systemu 5.1.4 (głośniki instalacyjne Focal). 

Czy jest jakieś sprytne urządzenie (np. sprawdzony u Was DLNA klient lub inny sprzętowy media player), króry zastąpiłby tradycyjne podpinanie komputera/laptopa po HDMI do amplitunera?

Z góry dzięki za odpowiedzi!

Napisano (edytowany)

Gęste formaty audio- to nie wiem, ale to co uda mi się zdobyć w HDR to idzie bez problemu jak na razie.

Miałem problemy z filmami z HDR na Plexie w tv LG.

A i może to ma znaczenie, że  Google Chromecast 4.0 4K podłaczony po kablu lan 1gb.

Edytowano przez Lebcio
Napisano

Przy takich wymaganiach to prawie każdy odtwarzacz bedzie bezproblemowy. ;) Wszystko rozbija się właśnie o TrueHD, DTSHD/MA. Potem zabawa z właściwym odtwarzaniem DV. Jak ktoś ma możliwość wyświetlenia hdr10+ to jeszcze to itp. itd. 

Klient Plex na telewizory to już zupełnie inna bajka. 

Napisano

@Piotr Sonido nie wnikam kto zszedł z toru, ale nie chodzi o odpalanie VOD. Autor obecnie używa DLNA na TV Samsung, źródłem filmów jest NAS QNAP. Pytanie jest o skutecznijesze rozwiązania. NF, AMZN, DSNP itd. zostawmy w spokoju. Odpowiedź już była podana, PLEX oraz ewentualny player multimedialny który rozszerzy funkcjonalność odtwarzania na bezstratne formaty audio TrueHD oraz DTS-HD. Jak użytkownikowi wystarczy DD, DD+, DTS to apka PLEX na TV całkowicie wystarczy. Warunek to oczywiście kompatybilność TV z audio, Samsung nie bardzo z DTS się "lubi".

Napisano

Można tez bez plexa jak ktoś nie chce i bezpośrednio zapiąć Kodi zainstalowane na odtwarzaczyu na zasob sieciowy (NFS albo smb). Odtwarzacze takie jak zidoo maja też swoje playery i systemy organizacji materiału. Co komu wygodniej. 

Napisano
Dnia 25.02.2025 o 09:05, Butler napisał:

@Piotr Sonido nie wnikam kto zszedł z toru, ale nie chodzi o odpalanie VOD. Autor obecnie używa DLNA na TV Samsung, źródłem filmów jest NAS QNAP. Pytanie jest o skutecznijesze rozwiązania. NF, AMZN, DSNP itd. zostawmy w spokoju. Odpowiedź już była podana, PLEX oraz ewentualny player multimedialny który rozszerzy funkcjonalność odtwarzania na bezstratne formaty audio TrueHD oraz DTS-HD. Jak użytkownikowi wystarczy DD, DD+, DTS to apka PLEX na TV całkowicie wystarczy. Warunek to oczywiście kompatybilność TV z audio, Samsung nie bardzo z DTS się "lubi".

Czy na pewno chciałeś zacytować mnie? Bo ja mowie  o tym samym :)