modelarz01 Napisano Piątek o 16:24 Autor Udostępnij Napisano Piątek o 16:24 (edytowany) W odsluchu muzyki to samo mialem ,ze po 2h męczył mnie klipsch. Myslałem ,ze tylko tak jest przy muzyce. A ze kupilem typowo do kina to będzie okej. A jednak NIE. Gdzieś czytałem opinie ,ze glosniki klipsch albo się lubi albo nie. Kolejne opinie dotyczyły ,ze przy tych nowych glosnikach poprawili coś ,że juz tak nie męczą. No ale zeby nie bylo ,ze tylko nagaduje na klipsch. Podczas odsluchu mission vs klipsch gdzie puszczam zwiastuny filmów ,gdzie dźwięk jest mocno podkręcony to powiem wam ,ze jest przepaść. Na 504ii mogę sluchac glosniej. Dzwięk czystszy, dynamika. Jest petarda! Woow!. Przy filmach jest duzo lepiej ale bez woow Edytowano Piątek o 16:25 przez modelarz01 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arek_Gd Napisano wczoraj o 16:50 Udostępnij Napisano wczoraj o 16:50 (edytowany) Dnia 25.02.2025 o 21:25, modelarz01 napisał: Arek czy możesz włączyć muzę na swoim centralnym i wyłączyć DIRAC i sprawdzić czy dźwięk jaki słyszysz jest wysunięty mocno do przodu. Bo zastanawiam się czy coś z moim amplitunerem przypadkiem jest coś nie tak no niestety nie mam Dirac'a, jadę wciąż na starym dobrym XT32 z referencyjnymi ustawieniami które koledzy zapodali na sąsiednim forum jakieś kilkanaście lat temu Dnia 28.02.2025 o 12:44, bora902 napisał: no klipsch w polaczeniu z onkyo na maraton seriali to sie raczej nie nadaje ale seans do 2 h jest OK do seriali to tylko amplituner denon plus klipsch czyli wersja dzwieku dla kobiet 😏 Coś w tym jest , jak siadam z żoną to ścinam na dzień dobry basy o kilka stopni bo jak nie to mam gadane podczas seansu Kiedyś też myślałem o zamianie RP-280F aby poprawić stereo a w to miejsce wstawić RP-600 bo w mojej kalibracji Audysey XT32 i tak wszystko jest na Small (a do stereo zbudować oddzielny tor) ale jakoś zmieniłem kiedyś na Full band i już nie chcę wracać do small a jak zakładam w Diracu to już w ogóle nie ma czegoś takiego jak small.... W swojej cenie seria RP do KD nie ma konkurencji, chyba że ktoś oczekuje ciepłego plumkania z głośników podczas komedii romantycznej . Klipsche to wykop, ekspresja , ponad przeciętna dynamika. I faktycznie są takie momenty że może chwilę pomęczyć - wczoraj oglądałem 1917 i jak spadający samolot walnął w stodołę to myślałem że chata mi się wali - wysokich tonów było aż za dużo od tysięcy rozpadających się elementów... ale to tylko gdy słuchamy blisko poziomu referencji - wczoraj na 74%, ale w normalnych warunkach gdy słuchamy na 35-50% to właśnie ta dynamiaka klispcha pomoga czuć emocje przy cichym odsłuchu. Dla mnie to must have. Edytowano wczoraj o 17:10 przez Arek_Gd Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arek_Gd Napisano wczoraj o 17:24 Udostępnij Napisano wczoraj o 17:24 Dnia 28.02.2025 o 17:24, modelarz01 napisał: W odsluchu muzyki to samo mialem ,ze po 2h męczył mnie klipsch. Myslałem ,ze tylko tak jest przy muzyce. A ze kupilem typowo do kina to będzie okej. A jednak NIE. Gdzieś czytałem opinie ,ze glosniki klipsch albo się lubi albo nie. Można sobie z tym poradzić, tylko trzeba odpowiedzieć sobie na pytanie co dla mnie jest ważniejsze , kino czy stereo? Jeśli kino ja bym RP nie zmieniał a poszukał jakiegoś rozwiązania na muzę - np u mnie pojawił się pre amp lampowy i gramofon i muza już brzmi łagodnie, można do stereo wpiąć wzmak z main in co uwypukla średnicę i łagodniej gra górą, np. Cyrus One czy M5si itp. Ale tak jak zawsze w audio wybieramy subiektywie - kiedyś szukałem zamiany swojego starego onkyo i RP , słuchałem w jednym salonie ścieżek dolby atmos na sprzęcie 5x droższym , z Denonem 8500HA i frontami za 25 tys , i powiem tak - w życiu do seansu filmowego nie zamieniłbym mojego setu. Pewnie można lepiej, wiadomo, ale mi się nie chce wydawać kasy i testować, wolę kolejnych kilka filmów obejrzeć Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano wczoraj o 17:49 Udostępnij Napisano wczoraj o 17:49 (edytowany) 59 minut temu, Arek_Gd napisał: a jak zakładam w Diracu to już w ogóle nie ma czegoś takiego jak small.... Jest i zawsze będzie (funkcjonalnie bo o nazewnictwie dalej).... Mimo, że samo small/large zniknelo z nowych Denonów np. to po prostu ta opcja była nadmiarowa w stosunku do ustawienia crossovera dla danego kanału. Czytaj - ustawiony crossover to small, brak takowego to large. Edytowano wczoraj o 17:49 przez PanKlor 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
modelarz01 Napisano wczoraj o 18:30 Autor Udostępnij Napisano wczoraj o 18:30 45 minut temu, Arek_Gd napisał: Pewnie można lepiej, wiadomo, ale mi się nie chce wydawać kasy i testować, wolę kolejnych kilka filmów obejrzeć I po co mnie drażnisz ? Teraz jak już zaznajomiłem się z 504ii to wiem ,że warto wymienić centralnego. Coś tak w oko mi wpadł jeszcze Pylon Diamond Center mkII - polecał go q21. Przez przypadek wyskoczył mi na YouTube gościu z Q21 ,który kupił sobie Pylony Diamond mkII do domu. Na co dzień robi odsłuchy w swoim salonie i akurat wybrał do domu ten model. Nie chodzi mi ,że wybrał dosłownie ten model bo inne były gorsze. Tylko to co powiedział ,że po przyjściu z pracy do domu chce posłuchać muzyki ,"której chce się słuchać". Tego właśnie szukam. Dźwięk ,którego chce się słuchać. Czy to film, muzyka ma grać dobrze z zapasem mocy. Nie musi być dynamiki, fajerwerków ale żeby przyjemnie się słuchało. Wypowiadał się w sprawie kolumn więc nie wiem jak gra ten centralny. Ale jeśli powtórzyłby to samo w sprawie centralnego to na pewno warto się zdecydować na ten głośnik. A w przyszłości dokupić kolumny. I nie marudzić co pół roku na forum ,że coś jest nie tak Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
no_i_fajnie Napisano wczoraj o 18:36 Udostępnij Napisano wczoraj o 18:36 4 minuty temu, modelarz01 napisał: Przez przypadek wyskoczył mi na YouTube gościu z Q21 ,który kupił sobie Pylony Diamond mkII do domu. Na co dzień robi odsłuchy w swoim salonie i akurat wybrał do domu ten model. Szok! Jeszcze wiekszy by byl, jakbys dowiedzial sie, jaka marża jest na Pylonach Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
modelarz01 Napisano wczoraj o 19:03 Autor Udostępnij Napisano wczoraj o 19:03 (edytowany) 33 minuty temu, no_i_fajnie napisał: Szok! Jeszcze wiekszy by byl, jakbys dowiedzial sie, jaka marża jest na Pylonach A na innych producentów jest mniejsza marża? Przecież mogę go wypożyczyć do domu i przetestować i opiszę jak wrażenia. Będziecie wiedzieć przynajmniej jak jest naprawdę. A jeśli faktyczne Pylon gra tak pięknie jak opisuje Q21 to myślę ,że z miłą chęcią mi wyślę ten centralny, żebym zareklamował produkt - czy nie tak? Chciałbym żeby q21 wypowiedział się w tej sprawie jeszcze Wiem ,że zależy od ustawień ,akustyki , gusta, guściki i tak dalej. ale jest duża szansa ,że Pylon mi przypasuje bo chyba szukam czegoś co "chce się słuchać". To zdanie w punkt Edytowano wczoraj o 19:09 przez modelarz01 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
no_i_fajnie Napisano wczoraj o 19:09 Udostępnij Napisano wczoraj o 19:09 4 minuty temu, modelarz01 napisał: A na innych producentów jest mniejsza marża? U innych jest mniejsza, u innych wieksza, ale rzadko Pylon jest spoko, wiekszosc ich serii gra fajnie, zlego slowa o firmie nie powiem Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts