Skocz do zawartości

Dobór wzmacniacza

Marek.lesiczka

Recommended Posts

Cześć :) Jak używany, to sprawdziłbym Yaqina MS-90B, Cayina CS-55A. Warto poszukać też Fezza Silver Luny :) Na nówkę EVO możemy tez zrobić bdb cenę, ale nie będzie to bardzo ciepłe brzmienie, jest raczej neutralny :) 

Z tranzystorów poszukałbym Regi Elex-R. 

Nie wiem czy one nie potrzebują jednak nieco więcej mocy niż daje lampa ale mówie nie wiem to jedynie przypuszczenia.

Z tranzystorów możesz śmiało polować na używane

Denon PMA2020

Moon 240

Atoll IN 200

Z lampowych Yaqin albo Unison dalej cieplejsze brzmienie od Cayina.

To faktycznie może być fajny kierunek.

W sumie to nie była moja decyzja, żeby je mieć. Dostałem je w prezencie razem z nadem 3240PE i gramofonem Technics SL-Q2.

Wcześniej nie przykładałem do tego wagi. Dzieci, brak czasu itp. Grało to bardzo ładnie ale NAD dogorywa ( charczy czasem na lewo czasem na prawo a czasem dźwięk zanika). Więc zacząłem szukać i się dowiedziałem, że moje głośniki to trochę wyższa półka 🙂, więc chcę dobrać do nich również dobry wzmacniacz i odtwarzacze ( rozłożone w czasie oczywiście). 

Piotr napisał możliwe, że one potrzebują więcej mocy niż lampa daje. Jeśli tak to hybryda? Czy prę na lampach i tranzystor na koniec?

No i zawsze pytacie o pokój i rodzaj muzyki; więc:

pokój to nieprzedzielona polowa salonu 4,5 na 10 m

muzyka jest bardzo zróżnicowana począwszy od bluesa przez wszystkie stare odmiany rocka ( nie słucham prawie nic po 1990) Old schol metal, heavy, psycho, cięższe również. Na koniec Jazz, symfonia, orkiestra. Nie słucham techno, hip, rap, pop, elektro i temu podobne.