Skocz do zawartości

Projektor KD 4K do 7k, prośba o podpowiedzi.

southpaw

Recommended Posts

Dzień dobry,

Po wielu latach dzielnej pracy padła lampa w moim dzielnym Benq W1070. Serduszko boli, ale to może być dobry pretekst, aby rozejrzeć się za czymś nowym. Założenia następujące:
budżet: ok 7 000zł
światło: laser
rozdzielczość: 4k/uhd
HRDy /DolbyVision: tak poproszę
obraz: około 130"-150" z ok 4-5m
DLP?: na Benq nie widziałem efektu tęczy, więc raczej mi nie przeszkadza.
montaż: pod sufitem centrycznie do ekranu. 

Na ten moment patrzyłem na Optomę UHZ66. Ale brak mu lens shift - to dla mnie dość istotna wada ponieważ może ograniczyć wielkość ekranu. Jest 2x jaśniejszy niż Benq, nie wiem czy to nie za dużo. Ma zewnętrzny zasilacz, co przy montażu sufitowym nie jest aż tak wygodne.

Podpowiedzcie coś proszę.

9 godzin temu, southpaw napisał:

Dzień dobry,

Po wielu latach dzielnej pracy padła lampa w moim dzielnym Benq W1070. Serduszko boli, ale to może być dobry pretekst, aby rozejrzeć się za czymś nowym. Założenia następujące:
budżet: ok 7 000zł
rozdzielczość: 4k/uhd
HRDy /DolbyVision: tak poproszę
obraz: około 130"-150" z ok 4-5m
DLP?: na Benq nie widziałem efektu tęczy, więc raczej mi nie przeszkadza.
montaż: pod sufitem centrycznie do ekranu. 

Na ten moment patrzyłem na Optomę UHZ66. Ale brak mu lens shift - to dla mnie dość istotna wada ponieważ może ograniczyć wielkość ekranu. Jest 2x jaśniejszy niż Benq, nie wiem czy to nie za dużo. Ma zewnętrzny zasilacz, co przy montażu sufitowym nie jest aż tak wygodne.

Podpowiedzcie coś proszę.

W cenie do 10tys to DLP "BenQ W5700" lub LCD EH-TW9400

Ja przy Optoma UHD40 obraz mam maxymalnie 120-130" powyżej tych cali traci trochę na jakości. Oglądam z 3m.

Optomę swoją mogę polecić ale nie wiem czy nowe jeszcze są w sprzedaży. Obraz 4k perfekt. Kolory super. Kontrast może być w tej cenie. Czerń wiadomo ,że średnia jak to w projektorach. Ja mam ściany w kolorach ciemnych, sufit czarny. Przyciemnienie 100%

10 godzin temu, southpaw napisał:

Propaganda. Zapomnij o laserze w projektorach. To sztuczna nazwa żeby ludzie kupowali.

@southpaw Jakiś miesiąc temu poszukiwałem czegoś podobnego. Również chciałem coś z dużym Lens shift, a to skutecznie zawęża wybór. Ostatecznie zdecydowałem się na wspomnianego już Epsona EH TW9400.

Jak wrażenia. Lens shift daje olbrzymie pole manewru więc ustawisz projektor nawet w kącie pokoju (dokładnie możesz to sprawdzic kalkulatorem na stronie Epsona). 

Jest to mój pierwszy projektor więc nie do końca wiedziałem na co zwrócić uwagę i czego się spodziewać.

Zdecydowanie nie jest to jakość oled jeśli chodzi o czernie i szczegolowosc i z tym nie ma co dyskutować.

Tryby  filmowe Cinema/Digital cinema, które mają  poprawić kolory nakładając dodatkowy filtr, również mocno 'obcinają' jasność (na innych forach czytałem że jest to ok. 30-40% i pokrywa się to z moimi obserwacjami). Przy odległości od ekranu 6-6.5m (135") powoduje to że nawet przy 100% zaciemnieniu obraz jest dla mnie zbyt ciemny i trzeba bawić się w rozjaśnianie (zmniejszając parametr HDR). Tak więc przeważnie korzystam z trybu Natural lub Bright Cinema (który spokojnie daje radę nawet w dzień przy zaciemnieniu 50%).

Kolory, różnie. Wydaje mi się że to zależy od źródła i rodzaju filmu, bo jak na razie nie znalazłem złotego środka który pasowałby wszędzie. Da się zawsze wybrać i ustawić odpowiedni tryb, ale wolałbym żeby jednak ustawić to raz a dobrze, a nie poprawiać za każdym razem. Może w końcu kiedyś mi się uda (a może to jakieś moje zboczenie, bo żona mówi że jest ok i mam przestać bawić się pilotem tylko skupić na filmie😉)

Ogólnie jednak wrażenia są zdecydowanie na plus, jest efekt wow. polecam.

1 godzinę temu, zvid_ napisał:

Kolory, różnie. Wydaje mi się że to zależy od źródła i rodzaju filmu, bo jak na razie nie znalazłem złotego środka który pasowałby wszędzie. Da się zawsze wybrać i ustawić odpowiedni tryb, ale wolałbym żeby jednak ustawić to raz a dobrze

No wiem o czym piszesz. W moim Dlp jest ustawiony fabrycznie bardzo dobrze. Kolory piękne. Raz na 20-50 filmów czasami coś mi nie pasuję i zmienię tryb. Pamiętam jak miałam poprzednie projektory to też ciężko bylo mi znaleźć zloty srodek. W obecnym egzemplarzu rzadko cos zmieniam. 

A wyszło coś sensownego poza Valerionem z DLP gdzie jasność jest wystarczająca do HDR, w ostatnich 2 latach? Tak z ciekawości. 

W cenie ok 10 tys ? 

Dnia 27.02.2025 o 08:06, Piotr Sonido napisał:

Oglądałem ostatnio seans na Hisense C1. No Ciekawie to wyglądało.

Piotr, a jak z plastyką obrazu ? Bardziej LCD czy bardziej DLP?

13 godzin temu, zvid_ napisał:

@southpaw Jakiś miesiąc temu poszukiwałem czegoś podobnego. Również chciałem coś z dużym Lens shift, a to skutecznie zawęża wybór. Ostatecznie zdecydowałem się na wspomnianego już Epsona EH TW9400.

Jak wrażenia. Lens shift daje olbrzymie pole manewru więc ustawisz projektor nawet w kącie pokoju (dokładnie możesz to sprawdzic kalkulatorem na stronie Epsona). 

Jest to mój pierwszy projektor więc nie do końca wiedziałem na co zwrócić uwagę i czego się spodziewać.

Zdecydowanie nie jest to jakość oled jeśli chodzi o czernie i szczegolowosc i z tym nie ma co dyskutować.

Tryby  filmowe Cinema/Digital cinema, które mają  poprawić kolory nakładając dodatkowy filtr, również mocno 'obcinają' jasność (na innych forach czytałem że jest to ok. 30-40% i pokrywa się to z moimi obserwacjami). Przy odległości od ekranu 6-6.5m (135") powoduje to że nawet przy 100% zaciemnieniu obraz jest dla mnie zbyt ciemny i trzeba bawić się w rozjaśnianie (zmniejszając parametr HDR). Tak więc przeważnie korzystam z trybu Natural lub Bright Cinema (który spokojnie daje radę nawet w dzień przy zaciemnieniu 50%).

Kolory, różnie. Wydaje mi się że to zależy od źródła i rodzaju filmu, bo jak na razie nie znalazłem złotego środka który pasowałby wszędzie. Da się zawsze wybrać i ustawić odpowiedni tryb, ale wolałbym żeby jednak ustawić to raz a dobrze, a nie poprawiać za każdym razem. Może w końcu kiedyś mi się uda (a może to jakieś moje zboczenie, bo żona mówi że jest ok i mam przestać bawić się pilotem tylko skupić na filmie😉)

Ogólnie jednak wrażenia są zdecydowanie na plus, jest efekt wow. polecam.

Cześć sprawdzałeś może 9400 z 7100? Bo tam jasność jest nieco lepsza. Zastanawiam się jakby wyszło porównanie 7100 z ekranem szarym gain 0.8 lub 1.0. Cena pomiędzy nimi to różnica ok 5k. Zastanawiam się czy warto dokładać. Ale to tylko w przypadku oddzielnego pomieszczenia przygotowanego pod kino. W salonie raczej bym się nie zdecydował

11 godzin temu, modelarz01 napisał:

No wiem o czym piszesz. W moim Dlp jest ustawiony fabrycznie bardzo dobrze. Kolory piękne. Raz na 20-50 filmów czasami coś mi nie pasuję i zmienię tryb. Pamiętam jak miałam poprzednie projektory to też ciężko bylo mi znaleźć zloty srodek. W obecnym egzemplarzu rzadko cos zmieniam. 

.Jaki masz model projektora?

Widzę, że dyskusja całkiem się ożywiła. Dzięki za wszystkie sugestie. Wybór padł na Optoma UHZ55. Póki co wrażenia (te pierwsze - na szybko) bardzo pozytywne.
Rozdzielczość, jasność, kolory, dynamika obrazu - wszystko na plus jak za tą cenę. Nie miałem jeszcze możliwości zerknąć jak HDR, walczę z kablami, potrzebuję około 15m i to niestety kłopot. Znaleźć coś co przy tej długości daje radę nie jest łatwe. We wtorek ma dojść Unitek, zobaczymy.

10 godzin temu, Maykel napisał:

Cześć sprawdzałeś może 9400 z 7100? Bo tam jasność jest nieco lepsza. Zastanawiam się jakby wyszło porównanie 7100 z ekranem szarym gain 0.8 lub 1.0. Cena pomiędzy nimi to różnica ok 5k. Zastanawiam się czy warto dokładać. Ale to tylko w przypadku oddzielnego pomieszczenia przygotowanego pod kino. W salonie raczej bym się nie zdecydował

Nie sprawdziłem niestety 7100 bo mi wychodziło że ma za mały Lens shift. Więc nie powiem czy jest faktycznie dużo jaśniejszy. Mam szary ekran z Elitescreens który (teoretycznie) ma wzmocnienie 1.5. Więc, nawet biorąc pod uwagę że jest to wartość zawyżona nie powinien on wpływać na to że obraz wydaje się ciemny. Myślę że to po prostu kwestia parametrów projektora i dystansu do ekranu. 

@southpawkabel mam 20m w standardzie 2.0. sprawdzone z Xboxem i wszystko śmiga jak powinno. Więc jak coś to polecam https://www.amazon.co.uk/dp/B073V1CB6B?ref_=pe_109253361_1103576791_fed_asin_title