krystian80 Napisano 1 marca Udostępnij Napisano 1 marca Witam Jestem nowy na forum , szukałem to i owo ale im więcej oglądam i słucham to sami wiecie Ma ta sonke ste dn 1060 z kolumnami mission mx3 i sub klipsch 112 sw jak dobrze pamiętam , chce zamienić kolumny na lepsze i zrezygnować z suba . Kupiłem sonke kilka lat temu bo była dobrze oceniana , bynajmniej tak to odczytałem ale do konkretów Mam na oku kolumny klipsch r28f ? Czy to dobry wybór , pokój mam około 60 m2 więc jest duże, jeśli chodzi o rodzaj muzyki to wszystko dosłownie wszystko Co byście sparowali z tym sprzętem ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek72 Napisano 2 marca Udostępnij Napisano 2 marca 12 godzin temu, krystian80 napisał: Mam na oku kolumny klipsch r28f ? Czy to dobry wybór , pokój mam około 60 m2 więc jest duże, jeśli chodzi o rodzaj muzyki to wszystko dosłownie wszystko R28F to obecnie niższa seria, kiedyś Reference były serią wyższą, ale parę lat temu Klipsch zmienił strategię marketingową i „pomalował” grafitowe membrany IMG na kolor miedziany i nazwał serię Reference Classic, natomiast serię Reference która odniosła sukces rynkowy obecnie nazywa Reference Premiere i tak oto wiele osób nie znających historii udaje się złapać na ten chwyt. Ale do rzeczy, niższa seria jest bardziej „krzykliwa”. Słuchałeś Klipscha? Ja miałem stare Reference RF82 i w kinie sprawdzały się elegancko. Natomiast z biegiem czasu (może zmieniły mi się preferencje) szczególnie w muzyce przy dłuższym słuchaniu zaczęły mnie drażnić. Z Klipschem jest tak że albo pokochasz ich dźwięk albo znienawidzisz, są bardzo żywe, dynamiczne ale potrafią też intensywnością wyższego pasma „wiercić” w uchu. Zależy co kto lubi. W każdym razie polecam przed zakupem wypożyczyć i trochę dłużej posłuchać, krótki odsłuch w salonie może być złudny, a efekt WOW na pewno zrobią. Do dużej powierzchni są stworzone i radzą sobie znakomicie. Ale lepiej posłuchać przed ostateczną decyzją tym bardziej niższą serię. 12 godzin temu, krystian80 napisał: chce zamienić kolumny na lepsze i zrezygnować z suba . dlaczego chcesz zrezygnować z subwoofera? W kinie nawet fronty z dobrym basem nie zrobią takiego efektu jak subwoofer. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krystian80 Napisano 2 marca Autor Udostępnij Napisano 2 marca 1 godzinę temu, tomek72 napisał: Ale do rzeczy, niższa seria jest bardziej „krzykliwa”. Słuchałeś Klipscha? Ja miałem stare Reference RF82 i w kinie sprawdzały się elegancko. Natomiast z biegiem czasu (może zmieniły mi się preferencje) szczególnie w muzyce przy dłuższym słuchaniu zaczęły mnie drażnić. Witam , i tego się obawiam że będą mnie drażnić .szukam kolum od jakiegoś czasu i wiele opinie jest właśnie ze klipsch tak ma , że brak średnich tonów i nie każdemu pasuje , rozglądam się też za heco xt501 metas jeśli dobrze pamiętam i tak się wącham między nimi ale ciężko gdzieś posłuchać bo wiadomo że każdy wzmacniacz będzie grać inaczej 1 godzinę temu, tomek72 napisał: dlaczego chcesz zrezygnować z subwoofera? W kinie nawet fronty z dobrym basem nie zrobią takiego efektu jak subwoofer. Kiedyś myślałem bardziej o filmach a teraz bardziej muzyka , w chwili obecnej z kolumnami missionm mx 3 brakuje dołu Też nie wiem na ile zmiana kolumn będzie dobrą pod tym kinem Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek72 Napisano 2 marca Udostępnij Napisano 2 marca 2 godziny temu, krystian80 napisał: Witam , i tego się obawiam że będą mnie drażnić .szukam kolum od jakiegoś czasu i wiele opinie jest właśnie ze klipsch tak ma , że brak średnich tonów i nie każdemu pasuje faktycznie Klipsch gra tzw. V-ką czyli trochę podbija skraje pasma względem średnicy, ale to nie jest tak że nie ma średnich tonów, dużo zależy też od akustyki pomieszczenia, ja u siebie np. miałem "górkę" w okolicy 2kHz która powodowała wspomniane wcześniej "wiercenie" przy dłuższych i głośniejszych odsłuchach - chociaż kiedyś mi to nie przeszkadzało. Ale sposób grania Klisch-a trzeba lubić i faktycznie nie każdemu pasuje, ale równie dobrze znajdziesz zwolenników takiego brzmienia - sam do nich należałem, dlatego nie napiszę że są złe czy źle grają, do dziś mam centralny Klipsch-a i sprawdza się bardzo dobrze. 2 godziny temu, krystian80 napisał: Kiedyś myślałem bardziej o filmach a teraz bardziej muzyka , w chwili obecnej z kolumnami missionm mx 3 brakuje dołu Też nie wiem na ile zmiana kolumn będzie dobrą pod tym kinem to nie wyklucza obecności subwoofera, przy muzyce (stereo) możesz korzystać z trybu Direct i subwoofer oraz ewentualna korekcja będzie wyłączony, nie znam tego amplitunera który masz więc trudno powiedzieć na ile zmiana głośników wpłynie na odczucia. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KinoTop Napisano 2 marca Udostępnij Napisano 2 marca To ja Ci zasugeruję kolumny, które rzadko są polecane PARADIGM MONITOR SE 3000F. Uwierz mi, że pomimo niedużych gabarytów grają potężnie. Ja osobiście wolę brzmienie Paradigm od Klipsch. A znam ich brzmienie bo pomagałem w wyborze audio do kina koledze. Finalnie zostały Paradigm a napędza je Anthem mrx 540. Testowaliśmy Pylon Opal, Pylon Pearl, Heco Victa i jakieś Indiana Line. Warunkiem było żeby były białe, podłogowe i maks do 3500 zł. Paradigmy zmiotły dynamiką i basem pozostałe. pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krystian80 Napisano 2 marca Autor Udostępnij Napisano 2 marca 37 minut temu, KinoTop napisał: PARADIGM MONITOR SE 3000F Hmm ciekawe kolumny ,tylko przeraża mnie wielkość głośników;) He he Teraz mam 2 x 13 cm i kurcze w moim pomieszczeniu się gubią, tak jak pisałem mam te 60 m2 otwartej przestrzeni i nie wiem jakby one se poradziły Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KinoTop Napisano 2 marca Udostępnij Napisano 2 marca 60 m2 to już niezła przestrzeń do napędzenia to fakt. Jest tez model większy Monitor SE 6000F i kolosy 8000F. Tych akurat nie miałem okazji słuchać ale z tego co mówili sprzedawcy z Polpak to styl zachowany ale odpowiednio „większy”. Ale za to odsłuchiwałem Paradigm Premier 800F i bardzo mi się podobało. Brzmienie potężne ale granie z większa kulturą od serii Monitor. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yayayaya Napisano 2 marca Udostępnij Napisano 2 marca (edytowany) 36 minut temu, krystian80 napisał: Hmm ciekawe kolumny ,tylko przeraża mnie wielkość głośników;) He he Teraz mam 2 x 13 cm i kurcze w moim pomieszczeniu się gubią, tak jak pisałem mam te 60 m2 otwartej przestrzeni i nie wiem jakby one se poradziły Na podobnym metrażu mam 2x20cm woofery i co powiem, robia robotę. Nie wiem czy bym się z dużo mniejszymi porywał jak lubisz pograć. Miałem wcześniej monitor audio na 13cm woferkach i miłe granie ale ginęły i na 35m2. Edytowano 2 marca przez yayayaya Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 3 marca Udostępnij Napisano 3 marca Rezygnowanie z suba w kinie to porażka systemu. Nie rób tego. Moim zdaniem stare Klipsche serii Synergy grały lepiej niż obecne Reference, Takie F3 albo F30 to na prawdę fajne paczki. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krystian80 Napisano 16 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 16 godzin temu No dobra , byłem zobaczyć kolumny no i już są u mnie w domu Muszę przyznać że fajnie grają , dynamika i detale są na innym poziomie niż mission mx3 . Siedząc na kanapie ,) mogę powiedzieć że czuję muzykę. Suba nie Muszę włączać bo nie ma potrzeby i myślałem o sprzedaży ale jak żona zobaczyła że komplet i ładnie wygląda to mi zakazała sprzedawać He he a więc zostaje Posłucham jakiś czas to może zmienię kino na coś lepszego ale nie wiem czy jest sens ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KinoTop Napisano 5 godzin temu Udostępnij Napisano 5 godzin temu Na jaki model się zdecydowałeś ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krystian80 Napisano 5 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 5 godzin temu 5 minut temu, KinoTop napisał: Na jaki model się zdecydowałeś ? Kupiłem Klipsch R28f Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts