Skocz do zawartości

Kino domowe do pomieszczenia 42m2 + multiroom dla dodatkowych pomieszczeń

rocknrolla

Recommended Posts

Cześć,

Jestem tu nowy, od jakiegoś czasu namiętnie czytam posty, zbieram wiedzę, ale mam wrażenie, że im więcej czytam, tym mniej wiem. 

Chcę zaprojektować system nagłośnienia do nowego mieszkania.

Zaczynając od salonu/jadalni - tu bedzie stał amplituner i głośniki 5.1 - najchętniej wybrałbym coś instalacyjnego - w sciany, w sufit + wolnostojący subwoofer. Idea jest taka, aby panował minimalizm. Dla utrudnienia dodam, że w tym pomieszczeniu chciałbym zrobić dwie strefy - jedna na salon gdzie będzie to 5.1 oraz chciałbym dołożyć jeszcze głośniki na strefę jadalni/kuchni. Tak, żebym mógł włączyć muzykę np tylko na tych głośnikach tylko w jadalni, albo na całości. 

W tytule napisałem kino domowe do pomieszczenia 42m2, ale chciałbym od tego amplitunera zrobić multiroom w 3-4 dodatkowych strefach. Będą to dodatkowe pokoje - tu chcę wybrać jedynie głośniki sufitowe. 

Agenda do schematu: 

Zielone kwadraty - głośniki ścienne

Czerwone okręgi - głośniki sufitowe

Żółty prostokąt - subwoofer

Kompletnie nie mam pojęcia co wybrać. 

Pytania:

1. Czy głośniki instalacyjne per se dobrze grają? Rozumiem, że kolumny głośnikowe będę lepsze - ale czy to zauważalne dla kogoś kto audiofilem nie jest? 

2. Czy w pomieszczeniu 12m2 wystarczą dwa głośniki sufitowe? 

3. Czy rozmieszczenie sufitowych jest ok? 

4. Rozumiem, że jeden amplituner nie ogarnie tyle stref - jak to najlepiej rozwiązać - drugi amplituner czy jakieś inne urządzenie? 

5. Prośba o rekomendacje dla całości. 

Budżet? Powiedziałbym 20-40k PLN? 

obraz_2025-03-03_231319496.png

Edytowano przez rocknrolla

• rocknrolla changed the title to Kino domowe do pomieszczenia 42m2 + multiroom dla dodatkowych pomieszczeń

3 strefy? OK, ale ja pisalem o 5;>

Uzywki wchodza w gre, chociaz wolalbym pewnie nowe. Ciagniecie kabli to nie problem, bo cale mieszkanie bedzie dopiero wykanczane. 

Glosniki instalacyjne wydaja mi sie najwygodniejsze, bo nie zagracaja mieszkania;> I jesli jakosc tych sufitowych czy sciennych (podtynkowych) jest bardzo dobra, to tak, chce miec te instalacyjne zamiast wolnostojacych kolumn 

1. Nie ma chyba takich amplitunerów co ogarną Ci 5 stref. Z pewnością nie w takim budżecie o jakim rozmawiamy. 

2. Kino w salonie masz źle zaprojektowane. Głośniki warstwy dolnej montuje się na wysokości odsłuchu a nie w suficie. Zadziwiające jest, że trzeba to napisać przynajmniej kilka razy w ciągu miesiąca. Serio. 

3. Głośniki w suficie montuje się gdy 

a) chcemy robić Atmos / Auro3d lub podobne setupy 

b) chcemy nagłosnic toaletę w galerii handlowej ;) 

Zamiast takiego kombinowania pomyśl o jakimś Sonosie albo innym Heosie itp. 

49 minut temu, maciek72 napisał:

Na przewody wygrasz znaczną część budżetu 

Rozumiem , że Sonos odpada ?

Nie to, że Sonos odpada, ale wydawało mi się, że lepsze będzie właśnie połączenie kablowe. W Sonosie płaci się za całą otoczkę firmy i wireless features. A ja mogę bez problem zamontować głośniki po kablu. 

41 minut temu, PanKlor napisał:

1. Nie ma chyba takich amplitunerów co ogarną Ci 5 stref. Z pewnością nie w takim budżecie o jakim rozmawiamy. 

2. Kino w salonie masz źle zaprojektowane. Głośniki warstwy dolnej montuje się na wysokości odsłuchu a nie w suficie. Zadziwiające jest, że trzeba to napisać przynajmniej kilka razy w ciągu miesiąca. Serio. 

3. Głośniki w suficie montuje się gdy 

a) chcemy robić Atmos / Auro3d lub podobne setupy 

b) chcemy nagłosnic toaletę w galerii handlowej ;) 

Zamiast takiego kombinowania pomyśl o jakimś Sonosie albo innym Heosie itp. 

Ad.2. Zielone głośniki (ścienne) byłyby na wysokości odsłuchu. 

Może inaczej - chcąc zrobić dwie strefy w salonie/jadalni (5.1 na salon + 2 głośniki w jadalni + 1-2 w przedpokoju, aby zapełnić całą powierzchnię dźwiękiem). Co najlepiej wybrać, wiedząc, że głośniki instalacyjne miałyby większy priorytet? nawet jeżeli trzeba za nie więcej zapłacić. 

Oczywiście sub będzie wolnostojący.