rocknrolla Napisano 12 marca Autor Udostępnij Napisano 12 marca a jak bym poprosił stolarza, zeby mi wykonał taką "obudowę" na ten pierwotny, instalacyjny Monitor Audio? Są jakieś przeciwwskazania? Wiem, że @Butler mówiłeś, że np. sufitowych nie wkładałbyś celowo do tych boxów instalacyjnych. Ale te moje Monitor Audio są i tak już zabudowane, to może mały case im nie zaszkodzi. Dlaczego tak? bo o ile na słupku między oknami można coś odstającego od ściany zamontować, tak na tej ścianie z drugiej strony, coś czuję, że będzie ten głośnik zaczepiany, dlatego wolęgo w zabudowie... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 12 marca Udostępnij Napisano 12 marca Śmiało, jeśli ma Ci to pomóc w montażu żeby nie odstawał to nie ma problemu. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rocknrolla Napisano 12 marca Autor Udostępnij Napisano 12 marca (edytowany) W sensie zrobiłbym tym samym z tego głośnika, głośnik naścienny. Bo ta obudowa byłaby zamontowana na ścianie, a nie w ścianie. @Butler masz u mnie dobre wino z odsłuchem jak już skończę;) Edytowano 12 marca przez rocknrolla Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rocknrolla Napisano 12 marca Autor Udostępnij Napisano 12 marca 8 godzin temu, Butler napisał: Śmiało, jeśli ma Ci to pomóc w montażu żeby nie odstawał to nie ma problemu. W sensie zrobiłbym tym samym z tego głośnika, głośnik naścienny. Bo ta obudowa byłaby zamontowana na ścianie, a nie w ścianie. I jeszcze jedno - zasugerowałeś Cambridge jako tylny ATMOS. Nie lepiej wziąć wszystko z jednego brandu? Tzn jakieś inne Monitor Audio? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 13 marca Udostępnij Napisano 13 marca Minxy to fajne kolumienki, mają przemyślany system mocowania który zda u Ciebie egzamin. Nie specjalnie bym się spinał by utrzymać brand, to drugorzędna sprawa w efektowych kanałach. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rocknrolla Napisano 13 marca Autor Udostępnij Napisano 13 marca Byłem dziś w salonie audio kolejnym i chciałem podpytać co mi polecą na moje potrzeby. Zasugerowano mi coś zupełnie innego, nakierowałem trochę, co bym chciał, tudzież jaką mam wizję (mając na myśli zestaw, który dzięki Wam złożyłem tutaj). Komentarza nie było odnośnie złożonego zestawu, mimo, że gość wydawał się kompetentny, powiedział "my złożymy lepszy raczej" etc. Na start, że Denon to taki średni, że zawsze goni Yamahe, dlatego polecają Yamahę. Wchodzę na ich stronę później, będąc już w domu - sprzedają tylko Yamahę - badum tsss Domyślam się, że to nic odkrywczego, ale chciałem się podzielić. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 13 marca Udostępnij Napisano 13 marca (edytowany) Pewnie Yamaha i NAD hehe. Idąc do salonu Fiata nie doradzą Ci VW. Topy są przedstawicielem i serwisem Yamahy w Polsce. Edytowano 13 marca przez Butler 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rocknrolla Napisano 13 marca Autor Udostępnij Napisano 13 marca (edytowany) 11 minut temu, Butler napisał: Topy są przedstawicielem i serwisem Yamahy w Polsce. Yyyy chyba nie pisałem nigdzie jaki to sklep konkretnie, ale.... ding ding ding! Wygrałeś;) porównałem tę Yamahe A4A (bo to podobny pułap cenowy), no i... wydaje mi się, że jest dużo słabsza, chociażby w kwestii intefejsów. Edytowano 13 marca przez rocknrolla Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 13 marca Udostępnij Napisano 13 marca 32 minuty temu, rocknrolla napisał: Na start, że Denon to taki średni, że zawsze goni Yamahe, dlatego polecają Yamahę. Po tym jednym zdaniu można powiedzieć gdzie byłeś. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rocknrolla Napisano 13 marca Autor Udostępnij Napisano 13 marca No to rozumiem, że z tego samego powodu jak powiedziałem o systemie opartym na "Monitor Audio" to nie skomentował, bo tego nie resellują. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 13 marca Udostępnij Napisano 13 marca (edytowany) Pomijając TOPy, Yamahy to dobrze grające ampli. Są ekspresyjne i widowiskowe w odbiorze. To czym się wyróżniają to przede wszystkim MusicCast który pozwala podłączyć bezprzewodowo głośniki do systemu kina, żadna inna marka tego nie oferuje. Najsłabszą stroną to przeciętny na tle konkurencji system korekcji akustycznej. Reszta świata odjechała dając w komplecie (lub conajmniej w opcji) Dirac. Edytowano 13 marca przez Butler 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rocknrolla Napisano 13 marca Autor Udostępnij Napisano 13 marca 19 minut temu, Butler napisał: Pomijając TOPy, Yamahy to dobrze grające ampli. Są ekspresyjne i widowiskowe w odbiorze. To czym się wyróżniają to przede wszystkim MusicCast który pozwala podłączyć bezprzewodowo głośniki do systemu kina, żadna inna marka tego nie oferuje. Najsłabszą stroną to przeciętny na tle konkurencji system korekcji akustycznej. Reszta świata odjechała dając w komplecie (lub conajmniej w opcji) Dirac. No ale... odpowiednikiem X4800H Denona będzie A4A Yamahy? Pod kątem kina domowego np. z ATMOS, już nie zagra, bo to 7.1. Zgadza się? Trzeba wtedy iść w A6A, który z kolei jest kilka k PLN droższy. Przynajmniej, na mój, nadal uczący się umysł w kwestii audio. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 13 marca Udostępnij Napisano 13 marca (edytowany) Tak, zgadza się. Szybko się uczysz A4A zrobi max 5.2.2 lub 7.2 bez Atmosa. Edytowano 13 marca przez Butler 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 14 marca Udostępnij Napisano 14 marca Dnia 8.03.2025 o 21:33, rocknrolla napisał: Jak mam do wyboru: DENON AVC-X4800H albo Onkyo TX-RZ50 - jakieś za/przeciw którymś z nich? Coś innego w tej cenie? Za obydwoma jestem za. Każdy z nich coś ma. Wiec wybór pod kolumny lub indywidualne preferencje. Dnia 8.03.2025 o 21:33, rocknrolla napisał: en klipsch to za duży jak kolega wcześniej świetnie wspomniał. Ten SVS SB2000 Pro wyglada OK, po tym jak doradził go @Butler. Ja zamiast SB2000 wybrałem dla siebie 1205. Polecam odsłuchac oba. Dnia 8.03.2025 o 23:24, rocknrolla napisał: sorry za spam, ale nie moge edytowac. Czemu ten x4800H w opisie ma 9.4, skoro widze 11 kanałów i 4 suby. Czyli 11.4? Opis 9.4 na kilku stronach, m.in. https://www.q21.pl/denon-avc-x4800h.html Później w specyfikacji tech. widzę: Maks. liczba kanałów przetwarzania (przedwzmacniacza): 11.4 Help me, i am lost Ma tyle końcówke mocy. A terminale możesz przyporządkowywać. Dnia 12.03.2025 o 13:21, rocknrolla napisał: a jak bym poprosił stolarza, zeby mi wykonał taką "obudowę" na ten pierwotny, instalacyjny Monitor Audio? Są jakieś przeciwwskazania? Wiem, że @Butler mówiłeś, że np. sufitowych nie wkładałbyś celowo do tych boxów instalacyjnych. Ale te moje Monitor Audio są i tak już zabudowane, to może mały case im nie zaszkodzi. Dlaczego tak? bo o ile na słupku między oknami można coś odstającego od ściany zamontować, tak na tej ścianie z drugiej strony, coś czuję, że będzie ten głośnik zaczepiany, dlatego wolęgo w zabudowie... Jak są już obudowane to nie musisz ich dodatkowo tłumić. 13 godzin temu, rocknrolla napisał: Byłem dziś w salonie audio kolejnym i chciałem podpytać co mi polecą na moje potrzeby. Zasugerowano mi coś zupełnie innego, nakierowałem trochę, co bym chciał, tudzież jaką mam wizję (mając na myśli zestaw, który dzięki Wam złożyłem tutaj). Komentarza nie było odnośnie złożonego zestawu, mimo, że gość wydawał się kompetentny, powiedział "my złożymy lepszy raczej" etc. Na start, że Denon to taki średni, że zawsze goni Yamahe, dlatego polecają Yamahę. Wchodzę na ich stronę później, będąc już w domu - sprzedają tylko Yamahę - badum tsss Domyślam się, że to nic odkrywczego, ale chciałem się podzielić. Byłeś w Topie? 13 godzin temu, rocknrolla napisał: Yyyy chyba nie pisałem nigdzie jaki to sklep konkretnie, ale.... ding ding ding! Wygrałeś;) Tu nie było konkursu, Wiemy jak to działa od lat. W salonie Denona usłyszysz odwrotnie 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rocknrolla Napisano 14 marca Autor Udostępnij Napisano 14 marca 2 godziny temu, Piotr Sonido napisał: Ja zamiast SB2000 wybrałem dla siebie 1205. Polecam odsłuchac oba. To był pierwotny wybór (1205), ale później doradzono SB3000. Który będzie lepszy do hybrydowego zastosowania - w sensie kino domowe + muzyka 2 godziny temu, Piotr Sonido napisał: Jak są już obudowane to nie musisz ich dodatkowo tłumić. Dla jednego głośnika "in-wall" planuję zrobić coś a'la https://avstore.pl/glosniki-instalacyjne-do-zabudowy/15518_audac-nelo706-glosnik-nascienny-sufitowy.html bo lewego tylnego surround nie mogę wkuć w ścianę, i nie chcę tez pod jeden głośnik robić zabudowy GK na całej ścianie. Chyba ok, hm? Mowa o głośniku Monitor Audio – CP-WT260, który jest już zabudowany Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 15 marca Udostępnij Napisano 15 marca 21 godzin temu, rocknrolla napisał: To był pierwotny wybór (1205), ale później doradzono SB3000. Który będzie lepszy do hybrydowego zastosowania - w sensie kino domowe + muzyka Różnica w cenie dwukrotna. Pytanie czy 2x 1205 nie zagrają lepiej jak 1x SB3000 21 godzin temu, rocknrolla napisał: Dla jednego głośnika "in-wall" planuję zrobić coś a'la https://avstore.pl/glosniki-instalacyjne-do-zabudowy/15518_audac-nelo706-glosnik-nascienny-sufitowy.html bo lewego tylnego surround nie mogę wkuć w ścianę, i nie chcę tez pod jeden głośnik robić zabudowy GK na całej ścianie. Chyba ok, hm? Mowa o głośniku Monitor Audio – CP-WT260, który jest już zabudowany No to jest ok. Zabudowa po prostu. Ale czekaj. Myslałem że te kolumny to idą do Atmosa a nie surround? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rocknrolla Napisano 15 marca Autor Udostępnij Napisano 15 marca (edytowany) 2 godziny temu, Piotr Sonido napisał: Pytanie czy 2x 1205 nie zagrają lepiej jak 1x SB3000 No ale 1xSB3000 nadal jest lepszy niz 1x1205;> w perspektywie czasowej moze doloze drugiego suba. Niemniej jednak, poki co chce wystartowac z 1 subem. Problem z drugim jest taki, ze to pokazny mebel i nie bardzo mi apsuje dolozenie go. Ewentualnie ten drugi bylby mniejszy od tej kolumbryny jaka jest sb3000. 2 godziny temu, Piotr Sonido napisał: Myslałem że te kolumny to idą do Atmosa a nie surround? Na atmos mam Monitor Audio C1M. I wiem, że 4 są lepsze niż 2, ale nie wiem czy nie skończy się na dwóch. Czy różnica w odbiorze 2 vs 4 atmos jest aż tak duża? Mój guru tutejszy @Butler zachęca mocno do 4;> Edytowano 15 marca przez rocknrolla Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 15 marca Udostępnij Napisano 15 marca 51 minut temu, rocknrolla napisał: Ewentualnie ten drugi bylby mniejszy od tej kolumbryny jaka jest sb3000. sb3000 to bardzo zgrabny subwoofer biorąc pod uwagę jego możliwości. Jako uzupełnienie zestawu zobacz 3000 micro albo sb1000 pro. 2 vs 4 atmos to duża różnica bo obiekty w warstwie górnej oprócz przesuwania się lewo prawo zaczynają poruszać się przód tyl. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 15 marca Udostępnij Napisano 15 marca @Piotr Sonido nie zgłębił się meritum bo sporo już zostało napisane. Z tego co wiem wstępnie stanęliśmy na: fronty - Monitor Audio CP-WT380 center - Monitor Audio CP-WT240 LCR surround - Monitor Audio CP-WT260. Dla lewego planowana obudowa u stolaża, deweloper na akceptuje tu wkucia. atmos przedni - Monitor Audio C1M atmos tylny - Cambridge Audio MINX Min12 subwoofer SVS SB-3000, docelowo drugi mniejszy 1 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 17 marca Udostępnij Napisano 17 marca Dnia 15.03.2025 o 08:58, rocknrolla napisał: No ale 1xSB3000 nadal jest lepszy niz 1x1205;> w perspektywie czasowej moze doloze drugiego suba. jest Dnia 15.03.2025 o 08:58, rocknrolla napisał: Ewentualnie ten drugi bylby mniejszy od tej kolumbryny jaka jest sb3000. SB3000 micro na przykład Dnia 15.03.2025 o 08:58, rocknrolla napisał: Czy różnica w odbiorze 2 vs 4 atmos jest aż tak duża? Mój guru tutejszy @Butler zachęca mocno do 4;> Jest. Ja miałem 2 bo takie miałem warunki i tez jest ok. Lepiej 2 niż 0. Lepiej 4 niż 2 Dnia 15.03.2025 o 10:06, Butler napisał: @Piotr Sonido nie zgłębił się meritum bo sporo już zostało napisane. Z tego co wiem wstępnie stanęliśmy na: fronty - Monitor Audio CP-WT380 center - Monitor Audio CP-WT240 LCR surround - Monitor Audio CP-WT260. Dla lewego planowana obudowa u stolaża, deweloper na akceptuje tu wkucia. atmos przedni - Monitor Audio C1M atmos tylny - Cambridge Audio MINX Min12 subwoofer SVS SB-3000, docelowo drugi mniejszy Tak teraz złapałem. Dzieki. Tydzien mnie nie było. Działo sie. 💪 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rocknrolla Napisano 29 marca Autor Udostępnij Napisano 29 marca (edytowany) Wiem, ze to pytanie o gusta, ale... bardzo obciachowo wygladaja wg Was takie glosniki odstajace na suficie? Stoję jako jedyny w opozycji do swojej połówki i projektantki, które twierdzą, że to okropne, a mi się podoba... Nie zwracajcie uwagi na te blendy glosnikow na scianie, bo projektantka wstawiła to pro forma, zeby zaznaczyc rozmiar tylko. Edytowano 29 marca przez rocknrolla Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 29 marca Udostępnij Napisano 29 marca Wiadomo, gusta i guściki. Moim zdaniem intrygująco i ciekawie. Jeśli Twoje oponentki będę obstwawiać przy swoim to zmniejszcie trochę wyspę w suficie, wtedy zainstalujesz tylne Atmosy jak przednie bo raptem to pewnie 0,5m albo mniej. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano Poniedziałek o 05:59 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 05:59 Jak one we dwie są przeciw Tobie to i tak nie wygrasz. A czemu nie on walle na płasko na suficie? 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rocknrolla Napisano Poniedziałek o 10:51 Autor Udostępnij Napisano Poniedziałek o 10:51 4 godziny temu, Piotr Sonido napisał: Jak one we dwie są przeciw Tobie to i tak nie wygrasz. A czemu nie on walle na płasko na suficie? Które konkretnie on-wall'e? Nie lepiej jak 4 ATMOSy są takie same? Kolega @Butler też doradził mi te Cambridge Minx Min12 (jak siła wyższa), ale wolałem najpierw sprawdzić czy mi się kobieta zgodzi na takie "walce". Przesunięcie sufitu podwieszanego nie wchodzi w grę, bo jego linia jest na równi z linią korytarza, i sam przyznaję, że ładnie to wygląda. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano Wtorek o 05:18 Udostępnij Napisano Wtorek o 05:18 Takie same jak co? No na przykład Klipscj RP 140d / 240d/ Heco Ambient / Elac Debut On Wall. To otwarta propozycja. Minxy super się sprawdzają, mają bardzo fajne uchwyty. Tylko nieco bardziej odstają po prostu. Aha dobra teraz zrozumiałem. Wybacz. Przod i tył Atmosów czesc masz podwieszane cześć nie. Sorki! Kawa z rana musi wjechać. No ot weź te minxy faktycznie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts