rocknrolla Napisano 1 kwietnia Autor Udostępnij Napisano 1 kwietnia (edytowany) 7 godzin temu, Piotr Sonido napisał: Aha dobra teraz zrozumiałem. Wybacz. Przod i tył Atmosów czesc masz podwieszane cześć nie. Sorki! Kawa z rana musi wjechać. No ot weź te minxy faktycznie. No tak zrobię - ATMOS przód Monitor Audio, ATMOS tył Minxy. Dizęki! Edytowano 1 kwietnia przez rocknrolla 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rocknrolla Napisano 1 kwietnia Autor Udostępnij Napisano 1 kwietnia Czuje sie jak dziecko we mgle... W sklepie powiedzieli mi, ze ten Monitor Audio C1M jest spoko, te Cambridge tez, ale jest roznica w wielkosci, ze minimalnie w kwestii brzmienia strace bo Cambridge nie ma basu (ktory w wiekszosci przejmie sub, ale nie calosc jednak). Ze Cambridge gra punktowo i sucho w porownaniu do C1M. Powiedzieli mi, zebym rozwazyl coś "większego". Wiem, ze Cambridge zostal mi zaproponowany tutaj, bo jest maly. Ale co sadzicie o polecajkach ze sklepu zamiast Cambridge? Canton Dolby Atmos AR-4 (www.salonydenon.pl/7614-33446-glosnik-dolby-atmos-ar-4.html) 2400 para Polk Audio OWM3 (glosniki-instalacyjne.pl/polk-audio-owm3-glosnik-podstawkowy.html) 1300 para Dolby Atmos Magnat Atm 202 (www.euro.com.pl/kolumny-audio/magnat-atm202-white-kpl-glosnikow-atmos-magnat.bhtml) 900 para - te chyba tez male, hm? Monitor Audio Bronze AMS (www.q21.pl/monitor-audio-bronze-ams-bialy.html) 1150 para Monitor Audio Silver AMS 7G (planetadzwieku.com/monitor-audio-silver-ams-7g-white-satin.html) 2300 para KEF Q8 Meta (www.q21.pl/kef-q8-meta-bialy-satyna.html) 1500 para Dali Alteco C-1 (www.q21.pl/dali-alteco-c-1-bialy.html) 1000 para Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rocknrolla Napisano 1 kwietnia Autor Udostępnij Napisano 1 kwietnia (edytowany) edit: zle podalem ceny - niektore podany ceny ze pare, tycza sie tylko jednej sztuki. a moze Dali Oberon On-Wall (https://www.q21.pl/dali-oberon-on-wall-bialy.html) ? edit2: teraz z kolei czytam, ze te Monitor Audio Bronze/Silver sa zbudowane tak aby postrawic je na kolumnie i odbijac dzwiek od sufitu... i ze do instalacji na suficie srednio sie nadaja. Oesu... co Ci ludzie mi polecają. Edytowano 1 kwietnia przez rocknrolla Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 1 kwietnia Udostępnij Napisano 1 kwietnia 1 godzinę temu, rocknrolla napisał: W sklepie powiedzieli mi, ze ten Monitor Audio C1M jest spoko, te Cambridge tez, ale jest roznica w wielkosci, ze minimalnie w kwestii brzmienia strace bo Cambridge nie ma basu (ktory w wiekszosci przejmie sub, ale nie calosc jednak). Ze Cambridge gra punktowo i sucho w porownaniu do C1M. Powiedzieli mi, zebym rozwazyl coś "większego". No to buduj Tylko większe nie będą tańsze. Najlepiej pod kątem zrównoważenia kanałów by było dać te same głośniki co na przodzie a więc MA C1M. Tylko wizualnie "komuś" to nie pasuje Cambridge Minx Min12 jest tu przywołany bo cechuje go przyzwoita jakość grania jako surround lub Atmos, niewielki rozmiar oraz bardzo fajnie rozwiązany system mocowania. Przemknął mi kiedyś Focal SIB który mógłby tu pasować. Chcesz większe? Proszę bardzo... Może Focal Dome Flax Sat Diamond Co do przywołanych kolumn z ukośnymi ściankami. One jak najbardziej nadają się na sufit. Jest tylko pewne utrudnienie jeśli chodzi o montaż. Standardowo stawia sie je jako na kolumnach frontowych lub wiesza na ścianie jak obrazek. Do powieszenia na suficie potrzeba złotej rączki, do ogarnięcia. Ale... Moim zdaniem MA w okrągłej customowej obudowie z Twojej wizualizacji dużo lepiej by się prezentował niż ukośne z listy co podałeś. Rozważcie wspólnie jakiego typu głośniki jako tylne Atmosy będą akceptowane. Ukośne skrzynki, okrągłe obudowy podobne jak tu czy satelity typu Cambridge, Focal itp.. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 2 kwietnia Udostępnij Napisano 2 kwietnia (edytowany) Bazując na swoich doświadczeniach nie mieszałbym Atmosów. Nic wielkiego się nie stanie (w filmach niezauważalne) ale jak się odpali np. helikopter demo to słychać, że barwa dźwięku dla jednego obiektu się trochę zmienia. Zobacz na to, może spełni wymagania - https://en.elipson.com/enceintes/planet/planet-m Możesz użyć tego samego głośnika ale zamontować go na różne sposoby - w suficie, wiszący, uchwyt na ścianę/sufit. Edytowano 2 kwietnia przez PanKlor 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek72 Napisano 2 kwietnia Udostępnij Napisano 2 kwietnia Proponowałem swoje na uchwytach Tannoy Hts 101 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 5 kwietnia Udostępnij Napisano 5 kwietnia Dnia 1.04.2025 o 15:13, rocknrolla napisał: No tak zrobię - ATMOS przód Monitor Audio, ATMOS tył Minxy. Dizęki! Wszystkiego dobrego Dnia 1.04.2025 o 23:43, rocknrolla napisał: Czuje sie jak dziecko we mgle... W sklepie powiedzieli mi, ze ten Monitor Audio C1M jest spoko, te Cambridge tez, ale jest roznica w wielkosci, ze minimalnie w kwestii brzmienia strace bo Cambridge nie ma basu (ktory w wiekszosci przejmie sub, ale nie calosc jednak). Ze Cambridge gra punktowo i sucho w porownaniu do C1M. Powiedzieli mi, zebym rozwazyl coś "większego". Jakiego basu tracisz? W Atmosie nie ma basu. Który sklep Ci tak powiedział trzeba będzie dopisać do listy Oczywiscie możesz zastosować wieksze, będa droższe no i pytanie jak to będzie wyglądać. Ale to jest alternatywa. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 5 kwietnia Udostępnij Napisano 5 kwietnia 1 godzinę temu, Piotr Sonido napisał: Jakiego basu tracisz? W Atmosie nie ma basu. Który sklep Ci tak powiedział trzeba będzie dopisać do listy Piotr, ale trzeba uczciwie przyznać że troszkę jest tu racji. Pasmo Minxsów to 150 Hz-20 kHz, mamy więc pewien niedobór 80Hz-150Hz. Z technicznego punktu widzenia lepiej by Atmosy potrafiły chociaż 100Hz bez wielkich spadków odtworzyć. Pomimo tego nadal uważam że są fajną opcją na sufit, niepełny zakres przenoszenia moim zdaniem nie wyklucza ich z zastosowania. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 5 kwietnia Udostępnij Napisano 5 kwietnia Zawsze można M22. One chyba maja 120Hz+ 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ahmar Napisano 6 kwietnia Udostępnij Napisano 6 kwietnia Witam, podłącze się delikatnie do tematu. Mam na surround Monitor Audio Radius 45. Ich pasmo zaczyna się coś o 120Hzi i jakiś czas miałem je ustawione na w AVR na klasycznie od 80Hz w sumie było ok. Ale jak zrobiłem Dirac (pomijam czy dobrze bo walczę z nim od paru miesięcy :)) to on ustawił im odcięcie na uwaga 190Hz. Myślę o rany jak dużo no ale cóż sprawdzę. Okazalo się to mega fajne bo nagle strzały z za pleców i inne efekty oczywiscie nie wszystkie były dopieszczane subem i brzmiało to świetnie. (Nie wiem czy zgodnie z założeniami autora filmu) ale dla mnie efekt był mega. Przykładem dobrym jest scena strzelaniny w Civil War gdzieś po środku filmu, gdzie reporteży są w samym jej centrum i robią zdjęcia. Zacząłem się zastanawiać wtedy czy jednak nie powinienem mieć czegoś lepszego z tyłu i na przyszłość nad głową pod Atmos. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rocknrolla Napisano Środa o 20:07 Autor Udostępnij Napisano Środa o 20:07 @Butler w nagrodę, za to, że tak bardzo mi pomogłeś, mam jeszcze zestaw pytań ogólnych;> 1. głośniki surround to na wysokości odsłuchu, rajt? tak samo jak Front left i front right. 2. Jakie kable, żeby było OK, ale nie przepłacić? Podpowiadają, że do frontów dać lepsze niż na całą resztę, prawda? 3. Sufit podwieszany (10cm od sufitu) wykonanie: wieszaki akustyczne (https://allegro.pl/oferta/sufit-podwieszany-knauf-wieszak-bezposredni-akustyczny-120-mm-poddasze-dach-12649678863) + taśma po bokach "konstrukcji" przy styku ze ścianą (https://allegro.pl/oferta/tasma-akustyczna-samoprzylepna-piankowa-do-profila-uw-50-mm-knauf-30-mb-14207948402)+ 5cm wełny akustycznej (któraś konkretna? w castoramie jest jakiś rockwool, co ma w nazwie "wełna akustyczna" - będzie ok?) + jeszcze jakaś pianka? 4. Czy dwie płyty gipsowe na krzyż zamiast jednej to taka różnica? 5. Coś jeszcze ważnego przy instalacji sufitu? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano Czwartek o 07:28 Udostępnij Napisano Czwartek o 07:28 11 godzin temu, rocknrolla napisał: 1. głośniki surround to na wysokości odsłuchu, rajt? tak samo jak Front left i front right. Tak, center także. 11 godzin temu, rocknrolla napisał: 2. Jakie kable, żeby było OK, ale nie przepłacić? Podpowiadają, że do frontów dać lepsze niż na całą resztę, prawda? Najwazniesze to by byly OFC a nie CCA. Co do grubosci to sa rozne szkoly, ale jesli dasz 2,5mm na LCR oraz 1,5mm na reszte to bedzie moim zdaniem ok. Wireworld, Klotz... Szukaj dobrych cen i bedzie ok. 11 godzin temu, rocknrolla napisał: 3. Sufit podwieszany (10cm od sufitu) wykonanie: wieszaki akustyczne (https://allegro.pl/oferta/sufit-podwieszany-knauf-wieszak-bezposredni-akustyczny-120-mm-poddasze-dach-12649678863) + taśma po bokach "konstrukcji" przy styku ze ścianą (https://allegro.pl/oferta/tasma-akustyczna-samoprzylepna-piankowa-do-profila-uw-50-mm-knauf-30-mb-14207948402)+ 5cm wełny akustycznej (któraś konkretna? w castoramie jest jakiś rockwool, co ma w nazwie "wełna akustyczna" - będzie ok?) + jeszcze jakaś pianka? Tasma tez na stelaze przed przykreceniem plyt gipsowych Welne mam rockwool z Casto, jest ok Pianke mozesz dac w miejsce skrecania stelazy, zeby czasem nie dzwonily. 11 godzin temu, rocknrolla napisał: 4. Czy dwie płyty gipsowe na krzyż zamiast jednej to taka różnica? Moim zdaniem warto. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rocknrolla Napisano Czwartek o 08:36 Autor Udostępnij Napisano Czwartek o 08:36 (edytowany) 1 godzinę temu, Butler napisał: Tasma tez na stelaze przed przykreceniem plyt gipsowych Welne mam rockwool z Casto, jest ok Pianke mozesz dac w miejsce skrecania stelazy, zeby czasem nie dzwonily. Czyli idąc od góry: - strop sufitu - pianka akustyczna (np. https://soundsolutions.pl/pianki-akustyczne-140kg/m3-wygluszanie-scian ) - wieszak - stelaż - w stelażu wełna akustyczna - taśma (po bokach przy łączeniu stelaza ze sciana + od dołu między stelazem a plyta GK) - płyta GK - druga płyta GK Rajt? Wydaje mi się, że to co pisałeś "Pianke mozesz dac w miejsce skrecania stelazy, zeby czasem nie dzwonily." to jakaś inna pianka? Te pianke na suficie to bardzo scislo ukladac? Czy jakies szczeliny gdzies pozostawic? EDIT: Kable głośnikowe: Jest różnica jakaś w jakości pomiędzy kablem który ma jedną grubszą żyłę + kilkadziesiąt małych (np. https://allegro.pl/oferta/kabel-glosnikowy-melodika-mdc2250-cu-ofc-2x2-5mm2-12611577201) vs taki co ma kilkaset małych (https://allegro.pl/oferta/kabel-glosnikowy-2x4-klotz-twinax-ly240-ofc-cu-przewod-miedz-13898310624)? Wiem Butler, że doradzałeś 2,5mm na przód + 1,5mm na tył. Ale... to jest część instalacji, którą pewnie lepiej zrobić lepszą od razu (bo kabli później nie bede wyhrywal ze scian) - jest sens doplacac do np. 4mm? Czy taki kabel Klotz 2,5mm w zupelnosci wystarczy (https://allegro.pl/oferta/klotz-ly225-kabel-przewod-glosnikowy-ofc-2x2-5mm2-1m-10252146333)? Edytowano Czwartek o 08:54 przez rocknrolla Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano Czwartek o 13:28 Udostępnij Napisano Czwartek o 13:28 (edytowany) Arkusze SoundSolutions przyklejasz bezposrednio to sufitu. Od razu mowie ze nie wyobrazam sobie klejenie ich bez podnosnika do plyt gipsowych. Do klejenia uzyj SOUDABOND EASY 750 ML. Ta pianka da Ci o dobre kilka decydebeli wiecej zapasu VOL by nie przeszkadzac sasiadom. Pamietam roznice podczas budowy przed i po. Przed - bylo sluchac kazda rozmowe na pietrze, po - musialem dobrze krzyknac. Nie oczekuj jednak ze odseparuje w pelni od basu, za dobrze by bylo Jak bedzie ta pianka w suficie to moze byc trudne przykrecenie wieszakow na stelaze. Opcja a) Najpierw do stropu przykrecasz wieszaki a dopiero pozniej kleisz arkusze SoundSolutions wycinajac w nim szczelinki na blaszki wieszakow. Opcja b), Przyklejasz arkusze a nastepnie przewiercajac sie do stropu przykrecasz jakies plaskowniki (ugniatajac pianke) do ktorych bedziesz montowac wieszaki. Ja zrobilem opcje b) ,na fotkach chyba to widac, ale a) chyba latwiejsza. Jak juz bedzies mial gotowa konstrukcje stelazy, wypelnij je w srodku welna. Mozesz ewentualnie sobie pomoc pianka montazowa w trudnych miejscach (o to mi chodzilo wczesniej). Ponadto jesli wolna przestrzen miedzy Soundsolutions a plyta gipsowa bedzie wynosic np. 100mm, do to uzyj welny 50mm i zostaw drugie tyle wolnej przestrzeni, polowa niech bedzie powietrzem. Wypelnij w calosci tylko wokol Atmosow. 4 godziny temu, rocknrolla napisał: Jest różnica jakaś w jakości pomiędzy kablem który ma jedną grubszą żyłę + kilkadziesiąt małych (np. https://allegro.pl/oferta/kabel-glosnikowy-melodika-mdc2250-cu-ofc-2x2-5mm2-12611577201) vs taki co ma kilkaset małych (https://allegro.pl/oferta/kabel-glosnikowy-2x4-klotz-twinax-ly240-ofc-cu-przewod-miedz-13898310624)? Ja wymiekam na kablach. Jesli mowa o kinie domowym to mozesz po prostu jakies lepsze brac na LCR. Na pozostale kanaly nie ma co marnowac budzetu (oczywiscie do jakiegos racjonalnego stopnia). Powiedzmy ze taki Klotz co podales to juz super opcja na tyly i Atmos i akceptowalny wybor na LCR. Poszukaj na forum co pisza o kablach, mozna oszalec. Nie radze brac 4mm, to overkill i ciezko je zarabiac w bananach (wtykach). Sorki za brak polskich liter. Edytowano Czwartek o 13:34 przez Butler 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rocknrolla Napisano Czwartek o 17:04 Autor Udostępnij Napisano Czwartek o 17:04 @Butler wielkie dzieki... ZNOWU! Pytanie z kategorii głupicj - mam zestaw 5.1.4. W przypadku kina domowego wiadomo - wszystko gra, kieruje tym ampli. a co jak z tego samego zestawu puszcze muzyke - to tez graja wszystkie glosniki czy tylko fronty i bufer? To sie jakos ustawia? Albo inaczej - jakos ustawic to, zeby jak slucham muzyki, raczej wypelnic wieksza czesc pomieszczenia niz tylko sofe? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano Czwartek o 17:27 Udostępnij Napisano Czwartek o 17:27 21 minut temu, rocknrolla napisał: a co jak z tego samego zestawu puszcze muzyke - to tez graja wszystkie glosniki czy tylko fronty i bufer? Zależy od amplitunera i źródła. Zazwyczaj możesz wybrać kilka trybów stereo lub stereo z subem, multi channel stereo lub upmix do dostępnych kanałów. Jak źródło potrafi dostarczyć muzykę w np. Atmos to zagra Atmos. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rocknrolla Napisano Czwartek o 17:30 Autor Udostępnij Napisano Czwartek o 17:30 Przed chwilą, PanKlor napisał: Zależy od amplitunera i źródła. Zazwyczaj możesz wybrać kilka trybów stereo lub stereo z subem, multi channel stereo lub upmix do dostępnych kanałów. Jak źródło potrafi dostarczyć muzykę w np. Atmos to zagra Atmos. OK, rozumiem. A jaka jest najlepsza, optymalna, opcja dla słuchania muzyki? Czy by default nie lepiej ustawić żeby gralo to stereo + sub? Czy dołączenie ATMOSów do słuchania muzyki (jako muzyka w tle podczas spotkania towarzyskiego) nie sprawi, że będzie grało głośniej/intensywniej na sofie (tam gdzie kino domowe) a reszta bedzie duzo gorzej? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano Czwartek o 17:32 Udostępnij Napisano Czwartek o 17:32 Wszystko zalezy od konfiguracji. Tak ogolnie to jesli system ma zagrac zrodlo 2.0, to zagra domyslnie wylacznie 2.0 lub 2.1. Ale w kazdym ampli kina jednym przyciskiem na pilocie zmieniasz tryb na Multichannel ktory bez zbednych wodotryskow wali lewy kanal na wszystkie lewe kanaly i prawy na prawe. Ponadto masz upmiksery kanalow od Dolby, DTS i ewentualnie Auro3D ktore sztucznie generuja dzwiek przestrzenny. 1 minutę temu, rocknrolla napisał: OK, rozumiem. A jaka jest najlepsza, optymalna, opcja dla słuchania muzyki? Czy by default nie lepiej ustawić żeby gralo to stereo + sub? Nie ma czegos takiego jak najlepsza opcja. Purysta meloman powi Ci ze stereo to tylko 2.0, koniec i basta. Ja akurat lubie sobie puscic tzw. multichannel. A jak chcesz posluchac muzyki w realnym trybie wielokanalowym, to mozesz sprobowac sobie potestowac Tidal. Na tej platformie jest juz bardzo duzo sciezki Atmos, wiele z nich robi prawdziwe wow. Prostsze 5.1 sa nawet na YT, patrz np. kanal K0J0TA 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rocknrolla Napisano Piątek o 11:27 Autor Udostępnij Napisano Piątek o 11:27 (edytowany) Dnia 10.03.2025 o 21:52, Butler napisał: To trochę sofę przybliż do TV. Dolby zakłada kąt 45 stopni (z tolerancją 10). Zachowaj oś główną, na rysunku Atmosy dałeś zbytnio na prawo od sofy. Wiem, że już o tym gadaliśmy. Pamiętam, o tym, że miało być 45 stopni +/-10. Wiem, że polecono mi Cambridge Minx12 jak pierwotnie wybrane MA C1M mogę zrobić nad głową bezpośrednio. Ale naszła mnie druga myśl - czy te C1M nad głową nie będą grały lepiej niż Cambridge pod kątem 45 stopni? Wtedy też wszystkie ATMOSy byłyby takie same, a nie przód 2x Monitor Audio C1M, a tył 2x Cambridge Czerwone okręgi to C1M, małe żółte to Cambridge. Nie wiem też czy dobrze, ale frontowe + ATMOSy są w jednej linii. Edytowano Piątek o 11:28 przez rocknrolla Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano Piątek o 11:54 Udostępnij Napisano Piątek o 11:54 19 minut temu, rocknrolla napisał: Wiem, że polecono mi Cambridge Minx12 jak pierwotnie wybrane MA C1M mogę zrobić nad głową bezpośrednio. Ale naszła mnie druga myśl - czy te C1M nad głową nie będą grały lepiej niż Cambridge pod kątem 45 stopni? Wtedy też wszystkie ATMOSy byłyby takie same, a nie przód 2x Monitor Audio C1M, a tył 2x Cambridge Nadal jestem za opcja z Cambridge (lub podobnego rozwiazania) 45 stopni w tyl, nic nie zastapi prawidlowego ustawienia dla pelnej immersji dzwieku obiektowego. Ampli wyrowna poziomy. Opcja z czterema C1M jak narysowales moim zdanim jest w grze jak nie ma w ogole opcji na tylne Atmosy. 25 minut temu, rocknrolla napisał: Nie wiem też czy dobrze, ale frontowe + ATMOSy są w jednej linii. Jest ok. Symetria wzgledem frontow jest wazna. Ewentualnie mozesz zrobic troszke wiekszy rozstaw, ale wielkiego pola manewru nie masz. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano wczoraj o 05:46 Udostępnij Napisano wczoraj o 05:46 Dnia 5.04.2025 o 10:02, Butler napisał: Piotr, ale trzeba uczciwie przyznać że troszkę jest tu racji. Pasmo Minxsów to 150 Hz-20 kHz, mamy więc pewien niedobór 80Hz-150Hz. Z technicznego punktu widzenia lepiej by Atmosy potrafiły chociaż 100Hz bez wielkich spadków odtworzyć. Pomimo tego nadal uważam że są fajną opcją na sufit, niepełny zakres przenoszenia moim zdaniem nie wyklucza ich z zastosowania. Też tak uważam. No dobra. To może 22? One schodzą nieco niżej. Na papierze. Dnia 5.04.2025 o 13:24, PanKlor napisał: Zawsze można M22. One chyba maja 120Hz+ dokładnie Dnia 6.04.2025 o 22:38, Ahmar napisał: Witam, podłącze się delikatnie do tematu. Mam na surround Monitor Audio Radius 45. Ich pasmo zaczyna się coś o 120Hzi i jakiś czas miałem je ustawione na w AVR na klasycznie od 80Hz w sumie było ok. Ale jak zrobiłem Dirac (pomijam czy dobrze bo walczę z nim od paru miesięcy :)) to on ustawił im odcięcie na uwaga 190Hz. Myślę o rany jak dużo no ale cóż sprawdzę. Okazalo się to mega fajne bo nagle strzały z za pleców i inne efekty oczywiscie nie wszystkie były dopieszczane subem i brzmiało to świetnie. (Nie wiem czy zgodnie z założeniami autora filmu) ale dla mnie efekt był mega. Przykładem dobrym jest scena strzelaniny w Civil War gdzieś po środku filmu, gdzie reporteży są w samym jej centrum i robią zdjęcia. Zacząłem się zastanawiać wtedy czy jednak nie powinienem mieć czegoś lepszego z tyłu i na przyszłość nad głową pod Atmos. Bo resztę przejął sub Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rocknrolla Napisano wczoraj o 09:37 Autor Udostępnij Napisano wczoraj o 09:37 Chyba, za namowa @Butler zdecyduje się na Focal Dome Flax sat (bo są lepsze od tych Cambridge, szerszy zakres). Musiałem na nie kilka razy popatrzeć, żeby zaczęły mi się podobać wizualnie;) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano wczoraj o 11:26 Udostępnij Napisano wczoraj o 11:26 Tu na fotce pelnia role Atmos w ukladzie 5.1.2 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rocknrolla Napisano wczoraj o 11:56 Autor Udostępnij Napisano wczoraj o 11:56 a te Focale jako tylny ATMOS to skierowac na kanape czy pionowo w dol wg plaszczyzny "siatki" na glosniku? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano wczoraj o 12:11 Udostępnij Napisano wczoraj o 12:11 Na kanape, wrecz po skosie niemal na uszy. Glosniki maja dosc szerokie pole pokrycia, ale jak tylko jest mozliwosc to kieruje sie je na odsluch. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts