Skocz do zawartości

Drugi gramofon pod WiiM Ultra + Polk R200 (do 2500 zł)

Recommended Posts

Hej!
Planuję zakup swojego drugiego gramofonu. Aktualnie posiadam Debut Carbon III DC (2M Red) - moja pierwsza styczność z gramofonem i płytami analogowymi.
Chciałbym coś konkretniejszego, cięższego, stabilnego i może nawet automatycznego/półautomatycznego.

Jeśli chodzi o zasoby do grania to:
- wzmak: aktualnie Fosi Audio ZA3 48V (będzie Audiolab 6000A)
- źródło: WiiM Ultra
- kolumny: Polk R200

Jakoże teraz całość gra na wkładce 2M Red, to chciałbym teraz pójść w coś nieco innego - bardziej neutralniejszego w graniu. Póki co jestem bez przedwzmacniacza dedykowanego, używam wejścia PHONO z WiiM Ultra. Podobają mi się i mam sentyment do gramofonów z epoki - może w tą stronę bym poszedł. Z nówek chyba TD 204 i Planar 2 jest tylko w moim zasięgu.

Ktoś, coś?

Edytowano przez d00

Cześć :)

Co rozumiesz przez coś "konkretniejszego, cięższego"? Chodzi stricte o budowę? Jeśli tak, to Rega stawia na lekkość swoich plint, więc może nie być idealną opcją. Ogółem masz fajną bazę i przemyślałbym wymianę samej wkładki. Rozważałeś taką opcję? Jakiś Goldring, Rega Nd7, Ortofon 2M Bronze ;) W razie czego zapraszam do kontaktu, podziałamy :) 

19 minut temu, Q21 napisał:

Cześć :)

Co rozumiesz przez coś "konkretniejszego, cięższego"? Chodzi stricte o budowę? Jeśli tak, to Rega stawia na lekkość swoich plint, więc może nie być idealną opcją. Ogółem masz fajną bazę i przemyślałbym wymianę samej wkładki. Rozważałeś taką opcję? Jakiś Goldring, Rega Nd7, Ortofon 2M Bronze ;) W razie czego zapraszam do kontaktu, podziałamy :) 

Tak - miałem na myśli budowę. Może rzeczywiście wkładka to lepszy pomysł - może 2M Blue też by zmienił dźwięk na plus.