Jurand81 Napisano 9 marca Napisano 9 marca Witam. Posiadam amplituner Onkyo 6100 i do tego kolumny klipsch r820f w systemie 2.1 , Wszystko działało ok do moment jak syn wydusił jakiś przycisk na amplitunerze i w kolumnach przestały działać głośniki wysokotonowe. Nie mogę dojść do tego co zrobił.. robiłem CLEAR i nic nie pomogło..Próbowałem wduszac wszystkie przyciski na Onkyo i nic nie pomogło.. trabel mam +10 .Co to może być? Odpisz, cytując
tomek72 Napisano 9 marca Napisano 9 marca 7 godzin temu, Jurand81 napisał: trabel mam +10 .Co to może być? Masz na myśli „treble” czyli wysokie tony. No Klipsch R820F to raczej trudne do zniszczenia głośniki. Pytanie co syn tak naprawdę robił. Jeżeli zrobiłeś reset amplitunera i nie pomogło obawiam się że mogło dojść do przesterowania przy dużej głośności i tweetery w Klipsch-ach się poddały (spaliły). Nie wiem jak masz je podłączone ale sprawdź połączenie (blaszki) przy terminalach w głośnikach, chociaż mało prawdopodobne żeby w dwóch głośnikach się poluzowały. Ewentualnie podłącz pod inny wzmacniacz żeby sprawdzić. Ale nie kojarzę funkcji w Onkyo która wyłącza zakres wysokotonowy, zresztą reset by coś takiego wyeliminował. Moim zdaniem problem jest w głośnikach. Ale trzeba sprawdzić. Odpisz, cytując
Jurand81 Napisano 9 marca Autor Napisano 9 marca 3 godziny temu, tomek72 napisał: Okazało się że jednak tweetery są spalone.. akurat kiedy to się stało niebylo mnie w domu. Muzykę słuchał szwagier z synkiem i dopiero dopytałem się ich i okazało się że głośno słuchali muzyki i synek podszedł i pewnie jeszcze podkręcił głośność. Sprawdziłem miernikiem niema przejścia i omów 0.. Dziękuję za zainteresowanie .. Odpisz, cytując
Piotr Sonido Napisano 14 marca Napisano 14 marca A jesteś pewien że nie włączył po prostu Bi ampingu? Spalić wysokotonowe w Klipsch na amplitunerze..... WOW A oni nie ogłuchnęli? Tam były takie zniekształcenia przy tym że sprawdził bym też ich. Odpisz, cytując
Jurand81 Napisano 14 marca Autor Napisano 14 marca Zamówiłem nowe glosniczki i kolumny odżyły... mój błąd bo nie miałem na amplitunerze ustawionej max volume do danej wartosci i dlatego mlody kręcił pokrętłem na max , a syn ma dopiero 2 lata ...ale teraz już ustwailem max wartość żeby się to już nie powtórzyło. Odpisz, cytując
Piotr Sonido Napisano 15 marca Napisano 15 marca W tydzień zamówiłeś i wymieniłeś? Sprawny ten serwis. A u młodego wszystko ok? zdrowie najważniejsze Odpisz, cytując
Jurand81 Napisano 15 marca Autor Napisano 15 marca Tak wszystko w jak najlepszym porządku...głośniki zamówiłem na allegro bo kolumny już po gwarancji były. 1 Odpisz, cytując
Recommended Posts