Piotr Sonido Napisano 19 marca Udostępnij Napisano 19 marca Dnia 18.03.2025 o 15:48, Quentin5 napisał: W porządku więc wracam do Arcana AVR5, bo większość nie może sie mylić i dźwięk z amplitunerów klasy AB powinien być bardziej uniwersalny zarówno do stereo jak i kina domowego. Expand To nie o to chodzi. Teraz wszystkie amplitunery są w klasie AB mówie. Ale Arcam gra innym bardziej nasyconym dźwiękiem pelnym niż na przykład Yamaha lub Onkyo które tez sa w AB. Dnia 18.03.2025 o 15:48, Quentin5 napisał: Może jutro uda mi się pojechać na odsłuch i odbiór tego Arcana to dam znać Expand No to czekamy. Weź to na spokojnie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Quentin5 Napisano 23 marca Autor Udostępnij Napisano 23 marca Dnia 19.03.2025 o 05:41, Piotr Sonido napisał: To nie o to chodzi. Teraz wszystkie amplitunery są w klasie AB mówie. Ale Arcam gra innym bardziej nasyconym dźwiękiem pelnym niż na przykład Yamaha lub Onkyo które tez sa w AB. No to czekamy. Weź to na spokojnie Expand Wszystko podpiąłem włączyłem i wsiąknąłem. Radio DAB , TINDAL i Netflix zmieniły się nie do poznania . To jest nieprawdopodobne nawet jak się przełączam ze stacji FM na DAB to jest zupełnie co innego.. Konfiguracje najłatwiej przeprowadzić przez laptopa lub telefon po wprowadzeniu adresu IP amplitunera. Trzeba wyjść z trybu ustawień na ekranie amplitunera bo nie zapisywało zmian. Na razie tylko na Pylonach ale to jest niesamowite jak one wypełniają przestrzeń. Ustawiłem na Kolumny LARGE ponieważ z opcji small jest najmniej 40 Hz a Pylony mogą zejść do 30 HZ więc wybrałem LARGE.. podpiąłem tez CD na RCA. Bardzo dziękuję za wszelkie podpowiedzi i pomoc w wyborze. Teraz będę powoli rozbudowywał system . Od których kolumn najlepiej teraz rozpoczynać rozbudowę Kina domowego? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 23 marca Udostępnij Napisano 23 marca By mówić o tym że ma się kino system musi być co najmniej 5.0, więc w pierwszej kolejności center i surround. Następnie pomyśl o subie, bez niego kino jest marne. Pylony wg. danych technicznych osiągają 30Hz, ale nie znalazłem nigdzie info przy jakim spadku dB. Dokładając suba Twoje kino osiągnie zdecydowanie wyższy level. Następnie tylne surround które będą dopełnieniem dźwięku dookólnego. Równorzędnie z SB nie zapomnij o Atmos w suficie, to w ostatnich latach największy skok technologiczny, efekt jest w wielu filmach bardzo widowiskowy. Przy AVR5 potrzebujesz w tym wypadku także zewnątrznych wzmacniaczy na łącznie 4 kanały ale nie musisz koniecznie decydować się na topowe rozwiązania, moim zdaniem wystarczą tanie chińskie popularne klasy D. Na końcu drugi sub by wyrównać przebieg niskich częstotliwości. Jeśli miałbym system rozwijać etapowo to taką bym objął drogę. Cel 7.2.4. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 23 marca Udostępnij Napisano 23 marca (edytowany) @Quentin5 no i nie zapominaj o kalibracji. Edytowano 23 marca przez PanKlor Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 24 marca Udostępnij Napisano 24 marca Dnia 23.03.2025 o 15:36, Quentin5 napisał: Od których kolumn najlepiej teraz rozpoczynać rozbudowę Kina domowego? Expand centralny i sub Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Quentin5 Napisano Środa o 23:03 Autor Udostępnij Napisano Środa o 23:03 Dnia 23.03.2025 o 16:20, Butler napisał: By mówić o tym że ma się kino system musi być co najmniej 5.0, więc w pierwszej kolejności center i surround. Następnie pomyśl o subie, bez niego kino jest marne. Pylony wg. danych technicznych osiągają 30Hz, ale nie znalazłem nigdzie info przy jakim spadku dB. Dokładając suba Twoje kino osiągnie zdecydowanie wyższy level. Następnie tylne surround które będą dopełnieniem dźwięku dookólnego. Równorzędnie z SB nie zapomnij o Atmos w suficie, to w ostatnich latach największy skok technologiczny, efekt jest w wielu filmach bardzo widowiskowy. Przy AVR5 potrzebujesz w tym wypadku także zewnątrznych wzmacniaczy na łącznie 4 kanały ale nie musisz koniecznie decydować się na topowe rozwiązania, moim zdaniem wystarczą tanie chińskie popularne klasy D. Na końcu drugi sub by wyrównać przebieg niskich częstotliwości. Jeśli miałbym system rozwijać etapowo to taką bym objął drogę. Cel 7.2.4. Expand Dziękuję za pomoc, zatem zaczynam szukać centralnego i surrand. Na teraz przyznaję że suba mi najmniej brakuje bo schodzi nisko i aż mi drżą szyby przy połowie zakresu mocy i wcale nie jest głośno tylko potężnie i bez żadnych zniekształceń. Jestem w szoku bo mam stare Altusy z głośnikami niskotonowy mi 30 cm ale bas z nich jest zdecydowanie gorszy taki bardziej dudniący a w Pylonach jest mięsisty i przyjemny w odsłuchu. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano Czwartek o 05:32 Udostępnij Napisano Czwartek o 05:32 Dnia 26.03.2025 o 23:03, Quentin5 napisał: i najmniej brakuje bo schodzi nisko i aż mi drżą szyby Expand To kwestia ustawienia systemu oraz kalibracji. Nie powinno tak być. Wcale nie świadczy to o dobrej jakości niskich tonów. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts