Skocz do zawartości

Jaki amplituner do ok. 2000zł do KODA AV-702v2 (5.0)

Recommended Posts

Napisano
Witam.

Po wielu dniach przeglądania postów na wielu forach niestety dalej potrzebuję pomocy w wyborze.
Mam zestaw głośników Koda AV-702v2 (5.0) i poszukuję do niego amplitunera.
Nie jestem audiofilem ale uszy mam zdrowe
Wcześniej miałem zestaw Koda AV-707 + SW100 i amplituner Koda AV-6330 i według mnie zestaw grał przyzwoicie.

Opis sytuacji:
- Pokój ok 20m otwarty na aneks 10m.
- Słucham głównie rocka (Metallica, Marilyn Manson, Slipknot) ale też radia Eska, Eska Rock itp. Oczywiście najważniejsze aby Metallica brzmiała najlepiej
- Lubię dźwięk dynamiczny i soczysty basik.
- Potrzebuję HDMI audio w amplitunerze ponieważ narazie filmy oglądam z laptopa, który ma tylko takie wyjście.
- Telewizor mam FullHD ale nie zależy mi na skalerach w amplitunerze
- 80% muzyka i 20% film ale świadomie nie chcę stereo i godzę się na kompromis jakim jest amplituner

Chciałbym kupić sprzęt za ok. 2000zł ale jeśli byłby tańszy to bym się nie obraził.
Mam już kilku faworytów:
- Denon 1909 - bardzo mi się podoba wizualnie
- Yamaha 661 - słuchałem u kolegi. W 5.1 ok ale w stereo brakowało mi trochę basu (głośniki Magnat monitor 1000)
- H/K 255 - też ładny i podobno dobry w stereo
- Onkyo odpada "za twarz" (żona też ma coś do powiedzenia)

Teraz jeszcze pytanka:
1. Czy Yamaha HTR-6060 to to samo co V-661?
2. Czy jest sens dopłacać ok 800zł do 663 jeśli nie potrzebuję 7.1 audio HD?
3. Który sprzęt będzie odpowiedni do moich warunków (pomieszczenia i gustu muzycznego)?

Dzięki za wytrwałość w czytaniu i ewentualną pomoc w wyborze.
.
Napisano
Z tych co podałeś z czystym sumieniem mogę ci polecić tego Denona, moim zdaniem z ONKYO, Denony są teraz najlepsze na rynku KD (budżetowego). Rzeczywiście ten HK też jest ok, ale wiem o nim tyle co i ty, czyli recenzje, nagrody itd.