krzys0302 Napisano 19 marca Udostępnij Napisano 19 marca Witam, jestem świeży jeżeli chodzi o soundbary. Mam jeden problem z soundbar samsung hw-q930d, a mianowicie gdy odpalam treści z satelity(dekoder) oraz na vod max nie mam dźwięku przestrzennego. Na maxie dotyczy to treści bez piktogramu DA. Dla porównania mam LG s80tr i odpalajac ten sam serial na LG dzwieki np. przyrody wydobywa sie z tylnych głośników a lektor idzie z listwy. A na Samsungu wszystko leci tylko z listwy. Co ciekawe ten sam serial na netfilksie ma oznaczenie 5.1 i działa ok(np. serial stamtąd) 1. I teraz zadają sobie pytanie czy na maksie seriale/fmy bez dolby atoms są stereo? Ale to byłoby bez sensu, bo to pewnie 90% treści. Na filach/serialach bez DA nie ma oznaczenia 5.1 jak np na netfilksie. 2. Oglądają wydarzenia sportowe mecze, ksw itd. powinno sie słyszeć kibicow, muzykę z satelit a komentatorów z soundbara? Tak ma na LG a na Samsungu cały dziwiek idzie z przodu. Teoretycznie mogę w aplikacji ustawic dziwek przestrzenny, ale wtedy wszystko leci z małych głośników oraz listwy(dialogi, muzyka itd.). Jest jeszce druga opcja wyboru dźwięku przestrzennego, na przód lub tył ale to nic nie zmienia. Mam takie wrażenie, przez to ze soundbar jest 9.1 to w niektórych treściach nie chce "przepchać" dźwięku na tyl. Tylko wszystko odtwarza z przodu. Podsumowują: na samsung hw-q930d nie wszędzie odtwarza sie dzwiek 5.1. Dotyczy to dekodera oraz maxa bez dolby atoms(na LG s80tr moim zdanie dziwiek przestrzenny dziala). Na Netflix z oznaczenie 5.1 nie ma problemu. Proszę o wasza opinie oraz jak to wyglada u innych posiadaczy soundbarów. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek72 Napisano 22 marca Udostępnij Napisano 22 marca Nie wiem jak jest w tych soundbarach, ale: Dnia 19.03.2025 o 22:15, krzys0302 napisał: 1. I teraz zadają sobie pytanie czy na maksie seriale/fmy bez dolby atoms są stereo? Ale to byłoby bez sensu, bo to pewnie 90% treści. Na filach/serialach bez DA nie ma oznaczenia 5.1 jak np na netfilksie. Expand na platformie MAX dostępność dźwięku przestrzennego i Dolby Atmos zależy o ile wiem od pakietu - najdroższy ma Atmos, więc całkiem możliwe że to ta kwestia. Brak oznaczenia 5.1 lub Dolby Atmos może wskazywać ścieżkę 2.0. Dnia 19.03.2025 o 22:15, krzys0302 napisał: 2. Oglądają wydarzenia sportowe mecze, ksw itd. powinno sie słyszeć kibicow, muzykę z satelit a komentatorów z soundbara? Tak ma na LG a na Samsungu cały dziwiek idzie z przodu. Expand jeżeli jest ścieżka 5.1 lub wyższa (Atmos) będzie dźwięk przestrzenny, ale komentarz powinien (zależy jak zmiksował to reżyser) być z przodu (centralnego) w przeciwnym wypadku będzie 2.0 i będziesz miał dźwięk "z przodu", jeżeli na LG masz w tym samym przypadku dźwięk "przestrzenny" prawdopodobnie soundbar ma funkcję emulacji 2.0 na wszystkie kanały. Być może Samsung nie ma możliwości emulacji stąd różnice w ścieżkach niekodowanych w Dolby, gdy jest sygnał Dolby emulator powinien się wyłączyć i grać zgodnie z ścieżką, przy sygnale PCM może emulować pozostałe kanały - żeby zrobić wrażenie przestrzenności. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas90 Napisano Piątek o 09:53 Udostępnij Napisano Piątek o 09:53 I jak udało się rozwiązać problem w tym Samsungu? Nie pomagają zmiany trybu dźwięku? Skoro masz dwa soundbary to który lepiej oceniasz, czystość głosu, bas, przestrzenność? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowallosu Napisano Piątek o 10:52 Udostępnij Napisano Piątek o 10:52 W Samsungu jest tryb adaptacyjny i wtedy każdą wyświetlaną treść konwertuje na dźwięk przestrzenny / Atmos. Ja mam ten tryb włączony cały czas. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas90 Napisano Piątek o 13:33 Udostępnij Napisano Piątek o 13:33 Dnia 28.03.2025 o 10:52, kowallosu napisał: W Samsungu jest tryb adaptacyjny i wtedy każdą wyświetlaną treść konwertuje na dźwięk przestrzenny / Atmos. Ja mam ten tryb włączony cały czas. Expand I rozwiązuje to w/w problem, w tym trybie masz tak, że komentator jest z przodu, a trybuny z tyłu? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts