ArturP Napisano wczoraj o 11:43 Udostępnij Napisano wczoraj o 11:43 Cześć, Chciałbym prosić o poradę. Mam obecnie taki zestaw: HECO Aurora 1000 na front + Heco Aurora 200 na tył oraz amplituner DENON AVR-650h. Centralnego nie mam, bo kolumny są dość blisko siebie i uznałem, że to nadmiarowy wydatek. Gra to głównie w kinie domowym, ale czasem słucham też muzyki- głównie Spotify, lub radio internetowe. Nic wyszukanego, jeśli chodzi o jakość. Obecnie dźwięk jest na w miarę zadowalającym poziomie, ale wyłącznie przez Audyssey. Kiedy leci PURE to brzmi to słabo. Ani niskich tonów, ani średnich. Z audyssey brakuje mi jednak trochę średnicy. Dialogi są słyszalne, ale niekiedy nie wszystko jest tak wyraźne, jakby chciał, zwłaszcza w stereo. I tu pojawia się moje pytanie: Czy zmiana amplitunera poprawi jakość wokali przy tych kolumnach? Dodam, że HECO nie zamierzam zmieniać. Zastanawiałem się jednak nad zmianą na Denona AVC-X4800 lub Onkyo RZ50 lub ewentualnie nad YAMAHA RN-1000A. Czy zmiana będzie odczuwalna, czy lepiej dać sobie spokój? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano wczoraj o 11:50 Udostępnij Napisano wczoraj o 11:50 2 minuty temu, ArturP napisał: Obecnie dźwięk jest na w miarę zadowalającym poziomie, ale wyłącznie przez Audyssey. Kiedy leci PURE to brzmi to słabo. Ani niskich tonów, ani średnich. Z audyssey brakuje mi jednak trochę średnicy. Dialogi są słyszalne, ale niekiedy nie wszystko jest tak wyraźne, jakby chciał, zwłaszcza w stereo. Dialogi w stereo? Primo po to jednak jest glosnik centralny. Secundo możesz spróbować użyć aplikacji Audyssey na telefonie i pobawić się dodatkowymi ustawieniami kalibracji lub docelową krzywą. Dalej, #3 nie wspominasz o subwooferze a to element który doda dodatkowego mięsa w kinie i odciąży słabiutki amplituner. Lepsze amplitunery mają więcej mocy i skuteczniejsze algorytmy korekcji ale bez centralnego i suba to trochę bez sensu jeżeli dalej mówimy o kinie domowym. Na koniec pomieszałeś jeszcze amplitunery kina domowego i stereo. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArturP Napisano wczoraj o 11:59 Autor Udostępnij Napisano wczoraj o 11:59 6 minut temu, PanKlor napisał: Dialogi w stereo? Primo po to jednak jest glosnik centralny. Secundo możesz spróbować użyć aplikacji Audyssey na telefonie i pobawić się dodatkowymi ustawieniami kalibracji lub docelową krzywą. Dalej, #3 nie wspominasz o subwooferze a to element który doda dodatkowego mięsa w kinie i odciąży słabiutki amplituner. Lepsze amplitunery mają więcej mocy i skuteczniejsze algorytmy korekcji ale bez centralnego i suba to trochę bez sensu jeżeli dalej mówimy o kinie domowym. Na koniec pomieszałeś jeszcze amplitunery kina domowego i stereo. Zapomniałem. Sub jest (Jamo Concert C97 - mi wystarczy) Doprecyzuję- chodzi o dialogi w filmach oraz wokale w stereo, kiedy gra spotify. Głośnik centralny mogę dołożyć, bo mam miejsce. Jeśli faktycznie będzie mieć znaczenie. Zastanawiam się, czy ten amp nie jest za słaby na te kolumny. 16 minut temu, PanKlor napisał: Dialogi w stereo? Primo po to jednak jest glosnik centralny. Secundo możesz spróbować użyć aplikacji Audyssey na telefonie i pobawić się dodatkowymi ustawieniami kalibracji lub docelową krzywą. Dalej, #3 nie wspominasz o subwooferze a to element który doda dodatkowego mięsa w kinie i odciąży słabiutki amplituner. Lepsze amplitunery mają więcej mocy i skuteczniejsze algorytmy korekcji ale bez centralnego i suba to trochę bez sensu jeżeli dalej mówimy o kinie domowym. Na koniec pomieszałeś jeszcze amplitunery kina domowego i stereo. Jamo Concert C912. Pomyliłem się, bo kupowałem go już dawno, a to był z zestawu do C97 właśnie. Wybacz I faktycznie, na tą YAMAHĘ patrzyłem, jak jeszcze nie miałem kolumn na tył. Teraz mi się spiął budżet i mogę wydać te 7k na ampli. Pytanie tylko, czy warto, czy to nie są pieniądze wyrzucone w błoto. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano wczoraj o 12:33 Udostępnij Napisano wczoraj o 12:33 25 minut temu, ArturP napisał: Doprecyzuję- chodzi o dialogi w filmach oraz wokale w stereo, kiedy gra spotify. Dialogi w filmach - dobry głośnik centralny. W stereo - to już kwestia tego czego oczekujesz. Jeżeli problem jest tu i tu może warto popracować nad ustawieniem kolumn. Odsunać trochę od ściany, spróbować skręcić na słuchacza etc. 26 minut temu, ArturP napisał: Głośnik centralny mogę dołożyć, bo mam miejsce. Jeśli faktycznie będzie mieć znaczenie. W filmach większość ścieżki to właśnie głośnik centralny. Co do aplitunera to bardzo podstawowy model a kolumna niby ma wysoką skuteczność ale jednak dość niską impedancję. 30 minut temu, ArturP napisał: I faktycznie, na tą YAMAHĘ patrzyłem, jak jeszcze nie miałem kolumn na tył. Teraz mi się spiął budżet i mogę wydać te 7k na ampli. Pytanie tylko, czy warto, czy to nie są pieniądze wyrzucone w błoto. Poszukałbym głośnika centralnego, najlepszy jaki Ci się zmieści pod TV. Do tego amplituner np. Onkyo RZ-30/50 z Diraciem. X4800 to bardzo dobry sprzęt ale żeby wycisnać z niego wszystko trzeba dokupić Diraca i mikrofon. W Onkyo dostajesz to w zestawie. No i oczywiście najlepiej gdybyś podjechał do jakiegoś salonu na odsłuch lub wypożyczył sprzęt. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArturP Napisano 8 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 8 godzin temu 22 godziny temu, PanKlor napisał: Dialogi w filmach - dobry głośnik centralny. W stereo - to już kwestia tego czego oczekujesz. Jeżeli problem jest tu i tu może warto popracować nad ustawieniem kolumn. Odsunać trochę od ściany, spróbować skręcić na słuchacza etc. W filmach większość ścieżki to właśnie głośnik centralny. Co do aplitunera to bardzo podstawowy model a kolumna niby ma wysoką skuteczność ale jednak dość niską impedancję. Poszukałbym głośnika centralnego, najlepszy jaki Ci się zmieści pod TV. Do tego amplituner np. Onkyo RZ-30/50 z Diraciem. X4800 to bardzo dobry sprzęt ale żeby wycisnać z niego wszystko trzeba dokupić Diraca i mikrofon. W Onkyo dostajesz to w zestawie. No i oczywiście najlepiej gdybyś podjechał do jakiegoś salonu na odsłuch lub wypożyczył sprzęt. Ok, dzięki. Będę myślał nad centralnym, chociaż ten z HECO AURORA brzmiał tak sobie i się go pozbyłem. Myślę jeszcze mimo wszystko nad zmianą amplitunera, bo obecnie na niektórych platformach muszę robić głośność niemal na 70% mocy, żeby osiągać dobre efekty dźwiękowe, a wtedy też pewnie jakość spada. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 7 godzin temu Udostępnij Napisano 7 godzin temu 51 minut temu, ArturP napisał: Ok, dzięki. Będę myślał nad centralnym, chociaż ten z HECO AURORA brzmiał tak sobie i się go pozbyłem. Wrzuć jeszcze układ pomieszczenia albo jakieś zdjęcia. Może tu tkwi problem. 52 minuty temu, ArturP napisał: Myślę jeszcze mimo wszystko nad zmianą amplitunera, bo obecnie na niektórych platformach muszę robić głośność niemal na 70% mocy, żeby osiągać dobre efekty dźwiękowe, a wtedy też pewnie jakość spada. Możesz mieć rację ale może być to też kwestia kalibracji i ustawień. Jeszcze raz powtórzę - to jest amplituner z niskiej półki. Przejście na coś pokroju X4800, RZ50/30 itp. to będzie duży przeskok. Natomiast nie ma gwarancji, że nagle bez centralnego dialogi będą takie jakich oczekujesz itp. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts