butcher1 Napisano 11 września 2014 Udostępnij Napisano 11 września 2014 Witam.Mam pytanie do posiadaczy kolumn firmy Canton z kontrolerem.Mógłby mi ktoś podpowiedzieć jak odpowiednio go podłączyć?Jestem również na wskazówki dotyczące samych kolumn, jakie ustawienie najlepsze itd.Dziękuję z góry za odpowiedź Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majtek2013 Napisano 11 września 2014 Udostępnij Napisano 11 września 2014 Cześć. Podłączenie kontrolera pokazuje ten schemat:Rys 3 pokazuje jak podłączyć kontroler do przedwzmacniacza i końcówki mocy.Rys 4 pokazuje jak podłączyć kontroler do wzmacniacza zintegrowanego ze zworkami.Natomiast jeżeli masz wzmacniacz zintegrowany bez zworek to źródło podłączasz to sekcji "main-input" w kontrolerze, a wzmak do sekcji "main-output".W Twoim kontrolerze będą tylko dwie pary gniazd (main).Z Twojego poprzedniego wątku pamiętam, że masz model Canton SC-S a jaki wzmak?Kolumny podłącz w bi-wiringu - jest nieco lepsza rozdzielczość dźwięku (ja używam takich kabli: SL-10 ALPHARD DA VINCI) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
butcher1 Napisano 11 września 2014 Autor Udostępnij Napisano 11 września 2014 (edytowany) wzmacniacz to marantz pm 75. Mozesz wyjasnic czym są zworki? Przepraszam, jestem nowicjuszem. Edytowano 12 grudnia 2015 przez RoRo Odpowiadając na post bezpośrednio pod nim - nie ma sensu cytowac go w całości. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 11 września 2014 Udostępnij Napisano 11 września 2014 Cześć.Zworki to nic innego, jak dwa druciki lub krótkie kabelki w formie kabla z końcowkami rca, którymi mostkujesz kanały, Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majtek2013 Napisano 11 września 2014 Udostępnij Napisano 11 września 2014 Tutaj na zdjęciu nr 2 po prawej stronie masz przykład jak to wygląda - 2 wygięte kawałki drutu, które można wyciągnąć. Ale w Twoim wzmacniaczu takiego ustrojstwa nie ma. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
butcher1 Napisano 11 września 2014 Autor Udostępnij Napisano 11 września 2014 (edytowany) Więc gdzie konkretnie to podłączyć? Zdjęcie:TUTAJ Edytowano 12 grudnia 2015 przez RoRo Odpowiadając na post bezpośrednio pod nim - nie ma sensu cytowac go w całości. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 11 września 2014 Udostępnij Napisano 11 września 2014 Tutaj masz różne, także te o których pisałem :https://www.google.pl/search?q=zworka+do+wz...049&bih=757 [ Zworki do wzmacniacza ] Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majtek2013 Napisano 11 września 2014 Udostępnij Napisano 11 września 2014 Cytat Więc gdzie konkretnie to podłączyć? Zdjęcie: Jeżeli źródłem jest odtwarzacz CD to: odtwarzacz CD podłączasz jedną parą interkonektów do wejść "in" w kontrolerze oraz drugą parą interkonektów podłączasz "analogue CD" we wzmacniaczu do wyjścia "out" w kontrolerze. Jeżeli źródłem jest tuner to: tuner podłączasz do wejść "in" w kontrolerze oraz w wejścia "analogue tuner" we wzmacniaczu podłączasz do wyjścia "out" w kontrolerze.Uważaj tylko, żeby kanały L,R były podłączone prawidłowo oraz, żeby kierunek napisów na interkonektach biegł zgodnie z kierunkiem przepływu prądu (dźwięku) tj. od źródła w kierunku wzmaka. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bilion11 Napisano 11 grudnia 2015 Udostępnij Napisano 11 grudnia 2015 (edytowany) Jeśli dobrze zrozumiałem to przy zmianie źródła / cd, tuner radiowy , dekoder nc+, tv / każdorazowo trzeba przekładać IC . ? ,skąd pobrać pełną instrukcję controlera? Gdzieś obiło mi się o uszy że bada się jakoś akustykę pomieszczenia za pomocą mikrofonu ale nigdzie się nie doczytałem czy tak jest ? i jak to się robi. Edytowano 12 grudnia 2015 przez RoRo Odpowiadając na post bezpośrednio pod nim - nie ma sensu cytowac go w całości. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 12 grudnia 2015 Udostępnij Napisano 12 grudnia 2015 Bilion11, skorzystaj z wyszukiwarki na Forum, bo temat kolumn Canton Ergo oraz Digital i kontrolerów do nich był już tu parę razy poruszany.Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majtek2013 Napisano 23 grudnia 2015 Udostępnij Napisano 23 grudnia 2015 Podsumowując: są następujące możliwości podłączenia wzmacniacza do Cantonów RC-L z kontrolerem: 1) dla jednego lub dwóch źródeł podłącza się wg wskazówek w tym wątku http://forum.audio.com.pl/index.php?showto...0&start=300 w poście #316; 2) dla jednego, dwóch lub większej liczby źródeł: - w przypadku wzmacniacza zintegrowanego kontroler podłącza się wg wskazówek w bieżącym wątku w poście #2 na rys 4, -w przypadku przedwzmacniacza i końcówki kontroler podłącza się wg wskazówek w bieżącym wątku w poście #2 na rys 3, a źródła (cd, tuner, dekoder tv, nc+) bezpośrednio do wzmacniacza do odpowiednich wejść; 3) jeżeli źródeł jest więcej niż wejść we wzmacniaczu to podłącza się je wg wskazówek w tym wątku http://forum.audio.com.pl/index.php?showto...0&start=300 w poście #316 używając któregoś rozgałęźnika z linków z postu #285. Wzmacniacz ze zworkami lub zestaw przedwzmacniacz+końcówka można podłączyć metodą 1, 2 lub 3.Wzmacniacz bez zworek można podłączyć metodą 1 lub 3.W żadnym przypadku nie trzeba przekładać interkonektów. Instrukcja do kontrolera nie zawiera niczego szczególnego poza rysunkiem z postu #2 z bieżącego wątku.Mikrofon posiadają kontrolery do kolumn Canton Digital. Modele niższe (np. RC-L) mikrofonu nie mają. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eddie9 Napisano 28 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 28 stycznia 2019 Witam Zapewne pytanie do właścicieli kolumn Canton z kontrolerem: Czy ktoś posiada program do kalibracji kolumn Canton Digital o nazwie DSP Programming 2.0? Czy do kalibracji można użyć każdego mikrofonu? Z góry dziękuję za info. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts