Audio - portal internetowy opisujący sprzęt stereo, hi-fi, 

hi-end,kino domowe
Hi-Fi • Hi-End • Muzyka • Kino domowe • Video      
Obecnie jest: gości online

IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

   FORUM AUDIO > AUDIO > Stereo
 
Reply to this topicStart new topic
> Subwoofer aktywny czy pasywny?
Kriso
post 22 02 2008, 21:40
Post #1


SYMPATYK
**

Grupa: Użytkownicy
Postów: 13
Dołączył: 18-12-2007
Skąd: Ząbki
Nr użytkownika: 1,522



jaki mam wybrać subwoofer aktywny czy pasywny do Denon pma 700 ae


--------------------
Rotel RCD 1520 + Rotel RA 1520 + Magnat Altea 5.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
DEVIL
post 22 02 2008, 21:54
Post #2


AUDIOFIL
****

Grupa: Użytkownicy
Postów: 355
Dołączył: 16-01-2008
Skąd: Warszawa
Nr użytkownika: 1,646



O ile mi wiadomo Denon PMA700AE to wzmacniacz,a wzmacniacze z reguły nie mają wyjścia na subwoofer aktywny.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
cz58y
post 22 02 2008, 22:33
Post #3


Moderator
**************

Grupa: Moderator
Postów: 1,651
Dołączył: 1-07-2006
Skąd: Opole
Nr użytkownika: 68



Kriso
Jak już koniecznie chcesz suba, to aktywny będzie praktyczniejszym wyborem. Ma lepsze możliwości w dopasowaniu się posiadanych głośników i nie obciąża dodatkowo wzmacniacza. Możesz podłączyć jego do wyjścia PRE-OUT we wzmacniaczu i w subie ustawisz sobie właściwą częstotliwość odcięcia.


--------------------
Pozdrawiam.

Stosując się do zasad ortografii i interpunkcji, wyrażasz szacunek wobec czytających Twoje posty.
Akcja charytatywna klikaj aby pomóc potrzebującym, to nic Ciebie nie kosztuje.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
rafal735r
post 23 02 2008, 01:49
Post #4


GRAND MASTER AUDIO
************

Grupa: Użytkownicy
Postów: 989
Dołączył: 11-01-2007
Skąd: Kętrzyn
Nr użytkownika: 710



No tak, tyle za ta sama kase, mozna miec lepszy pasywny niz aktywny icon_lol.gif


--------------------
Wzmacniacz/DAC: Denon PMA-1520, transport: Denon DCD-1420, tuner: Denon TU-660, kolumny: Magnat Quantum 905, kable: Oehlbach, In-Akustik.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Stanisława
post 23 02 2008, 07:43
Post #5


MASTER AUDIO
**********

Grupa: Użytkownicy
Postów: 625
Dołączył: 29-09-2006
Nr użytkownika: 254



CYTAT(Kriso @ 22 02 2008, 22:40 ) *
jaki mam wybrać subwoofer aktywny czy pasywny do Denon pma 700 ae

Masz już kolumny frontowe jak tak to jakie. Czy chcesz mieć bas wyłącznie z suba i do tego niewielkie monitorki.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
gatto
post 24 02 2008, 01:16
Post #6


AUDIOFIL
****

Grupa: Użytkownicy
Postów: 336
Dołączył: 5-01-2007
Skąd: Warszawa
Nr użytkownika: 685



Do wzmacniacza stereo subwoofer ma być AKTYWNY, czyli z wbudowaną końcówką mocy. Bo wzmacniacz stereo ma tylko 2 końcówki mocy do 2 kolumn przednich i nie ma trzeciej do napędzania subwoofera.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
rafal735r
post 24 02 2008, 12:19
Post #7


GRAND MASTER AUDIO
************

Grupa: Użytkownicy
Postów: 989
Dołączył: 11-01-2007
Skąd: Kętrzyn
Nr użytkownika: 710



Ale mozna podpiac suba pod sekcje B.


--------------------
Wzmacniacz/DAC: Denon PMA-1520, transport: Denon DCD-1420, tuner: Denon TU-660, kolumny: Magnat Quantum 905, kable: Oehlbach, In-Akustik.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Stanisława
post 24 02 2008, 23:14
Post #8


MASTER AUDIO
**********

Grupa: Użytkownicy
Postów: 625
Dołączył: 29-09-2006
Nr użytkownika: 254



To że są sekcje A i B nie świadczy o tym że wzmacniacz ma 4 końcówki mocy, bo ma ich tylko DWIE. A podłączając suba pasywnego do sekcji B przy jednocześnie podłączonych kolumnach do sekcji A, można w prosty sposób uszkodzić wzmacniacz. Po za tym w subie pasywnym nie ma kontroli nad ilością wydobywającego się basu.
Jedynie słusznym rozwiązaniem jest, jeżeli w ogóle ma być sub, to aktywny.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Kibic1
post 24 02 2008, 23:15
Post #9


GRAND MASTER AUDIO
************

Grupa: Użytkownicy
Postów: 812
Dołączył: 6-02-2008
Nr użytkownika: 1,738



Subwoofer moim zdaniem tylko aktywny.Wzmacniacz wtedy jest idealnie dopasowany do użytego głośnika.Podkreśla jego zalety, maskuje wady.W kombinacji pasywnej trudno idealnie trafić z brzmieniem wzmacniacza do posiadanego suba.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
DEVIL
post 24 02 2008, 23:25
Post #10


AUDIOFIL
****

Grupa: Użytkownicy
Postów: 355
Dołączył: 16-01-2008
Skąd: Warszawa
Nr użytkownika: 1,646



CYTAT(Stanisława @ 25 02 2008, 00:14 ) *
A podłączając suba pasywnego do sekcji B przy jednocześnie podłączonych kolumnach do sekcji A, można w prosty sposób uszkodzić wzmacniacz.

Stanisława
Ja mam tak podłączone kolumny.Czli do sekcji A i B wzmacniacza.Czy w ten sposób mogę uszkodzić wzmacniacz?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
rafal735r
post 24 02 2008, 23:45
Post #11


GRAND MASTER AUDIO
************

Grupa: Użytkownicy
Postów: 989
Dołączył: 11-01-2007
Skąd: Kętrzyn
Nr użytkownika: 710



CYTAT(Stanisława @ 25 02 2008, 00:14 ) *
To że są sekcje A i B nie świadczy o tym że wzmacniacz ma 4 końcówki mocy, bo ma ich tylko DWIE. A podłączając suba pasywnego do sekcji B przy jednocześnie podłączonych kolumnach do sekcji A, można w prosty sposób uszkodzić wzmacniacz.

A czy ja pisze o koncowkach mocy? Wiekszosc subow ma 4 wejscia dzwieku. Czy to pasywny, czy aktywny.
Z tym uszkodzeniem wzmacniacza to mnie doslownie zarzyles. A co ma sie w nim uszkodzic? Wystarczy zwrocic uwage na impedacje i tyle.


--------------------
Wzmacniacz/DAC: Denon PMA-1520, transport: Denon DCD-1420, tuner: Denon TU-660, kolumny: Magnat Quantum 905, kable: Oehlbach, In-Akustik.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Stanisława
post 25 02 2008, 23:33
Post #12


MASTER AUDIO
**********

Grupa: Użytkownicy
Postów: 625
Dołączył: 29-09-2006
Nr użytkownika: 254



CYTAT(DEVIL @ 25 02 2008, 00:25 ) *
Czli do sekcji A i B wzmacniacza.Czy w ten sposób mogę uszkodzić wzmacniacz?

Zależy jakie masz kolumny i suba. Wystarczy że masz kolumny frontowe o impedancji mniejszej jak 8 ohm i podłączonego suba też o niższej impedancji jak 8 ohm. Razem daje to mniej niż 4 ohm. Sprawdź w swoim wzmacniaczu jakie jest dopuszczalne obciążenie sekcji A i B.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Stanisława
post 25 02 2008, 23:40
Post #13


MASTER AUDIO
**********

Grupa: Użytkownicy
Postów: 625
Dołączył: 29-09-2006
Nr użytkownika: 254



CYTAT(rafal735r @ 25 02 2008, 00:45 ) *
A czy ja pisze o koncowkach mocy?

Napisałeś to w taki sposób że można tak wnioskować.
CYTAT
A co ma sie w nim uszkodzic?

Wystarczy że spalą się tranzystory mocy. Więcej chyba nie trzeba.
CYTAT
Wystarczy zwrocic uwage na impedacje i tyle.

Właśnie, ale nie każdy na tym się zna. A później są kłopoty z naprawą.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
GAWRON___M
post 26 02 2008, 21:36
Post #14


AUDIOFIL
****

Grupa: Użytkownicy
Postów: 253
Dołączył: 8-01-2008
Nr użytkownika: 1,607



CYTAT(Stanisława @ 23 02 2008, 08:43 ) *
CYTAT(Kriso @ 22 02 2008, 22:40 ) *
jaki mam wybrać subwoofer aktywny czy pasywny do Denon pma 700 ae

Masz już kolumny frontowe jak tak to jakie. Czy chcesz mieć bas wyłącznie z suba i do tego niewielkie monitorki.


Jestem bardzo ciekawy jak to zrobic ze bas bedzie wylacznie z suba(przypominam ze mamy do czynienia ze wzmacniaczem)


--------------------
Denon PMA700AE + Denon Dcd700AE + Paradigm Monitor7v3 + Real cable+sommer
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Stanisława
post 2 03 2008, 18:35
Post #15


MASTER AUDIO
**********

Grupa: Użytkownicy
Postów: 625
Dołączył: 29-09-2006
Nr użytkownika: 254



Po to dopina sie suba, by było więcej i niżej schodzącego basu niż dają podpięte niewielkie głośniki frontowe. Jakby tak nie było, to jaki byłby sens dokładania jeszcze dodatkowego suba, choćby takiego
http://www.allegro.pl/item320389339_jamo_s..._2x150watt.html
do istniejącego zestawu głośników.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
gatto
post 3 03 2008, 01:24
Post #16


AUDIOFIL
****

Grupa: Użytkownicy
Postów: 336
Dołączył: 5-01-2007
Skąd: Warszawa
Nr użytkownika: 685



CYTAT(Stanisława @ 26 02 2008, 00:33 ) *
CYTAT(DEVIL @ 25 02 2008, 00:25 ) *
Czli do sekcji A i B wzmacniacza.Czy w ten sposób mogę uszkodzić wzmacniacz?

Zależy jakie masz kolumny i suba. Wystarczy że masz kolumny frontowe o impedancji mniejszej jak 8 ohm i podłączonego suba też o niższej impedancji jak 8 ohm. Razem daje to mniej niż 4 ohm. Sprawdź w swoim wzmacniaczu jakie jest dopuszczalne obciążenie sekcji A i B.

Faktycznie, jak się dobierze w odpowiednią impedancję, to wzmacniacza się nie uszkodzi. Ale takie podłączenie do A i B nie daje możliwości zrównoważenia dźwięku subwoofera z kolumnami głównymi ani w pod względem głośności, ani fazy. Czyli dźwięk będzie na pewno bardzo niepoprawny. W ogóle jest nie tak łatwo zestroić nawet aktywny sub ze wszystkimi regulacjami. A jak nie ma możliwości zestrojenia, to po co psuć dźwięk?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Stanisława
post 3 03 2008, 17:49
Post #17


MASTER AUDIO
**********

Grupa: Użytkownicy
Postów: 625
Dołączył: 29-09-2006
Nr użytkownika: 254



CYTAT(gatto @ 3 03 2008, 02:24 ) *
W ogóle jest nie tak łatwo zestroić nawet aktywny sub ze wszystkimi regulacjami. A jak nie ma możliwości zestrojenia, to po co psuć dźwięk?

Spora część ludzi dokłada suba tylko dlatego aby było więcej basu. Nie zdają sobie nawet sprawy o tym, że coś jest nie zestrojone. Liczy sie efekt trzęsących się ścian.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
DEVIL
post 3 03 2008, 23:07
Post #18


AUDIOFIL
****

Grupa: Użytkownicy
Postów: 355
Dołączył: 16-01-2008
Skąd: Warszawa
Nr użytkownika: 1,646



gatto,Stanisława
Ja nie mam suba,tylko kolumny podłączone do sekcji AiB. icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
cz58y
post 3 03 2008, 23:33
Post #19


Moderator
**************

Grupa: Moderator
Postów: 1,651
Dołączył: 1-07-2006
Skąd: Opole
Nr użytkownika: 68



CYTAT(DEVIL @ 3 03 2008, 23:07 ) *
gatto,Stanisława
Ja nie mam suba,tylko kolumny podłączone do sekcji AiB. icon_smile.gif

DEVIL
Podpiołeś się pod temat i zrobił się galimatias wątkowy.
Ale Twój przypadek nie różni się od omawianego. Podpinając dwie pary kolumn do sekcji A i B, muszą być zachowane takie ich impedancje, by nie przekroczyć dopuszczalnej przez producenta wartości. Czyli nie mniejszej, niż opisane jest to przy złączach zaciskowych wzmacniacza.


--------------------
Pozdrawiam.

Stosując się do zasad ortografii i interpunkcji, wyrażasz szacunek wobec czytających Twoje posty.
Akcja charytatywna klikaj aby pomóc potrzebującym, to nic Ciebie nie kosztuje.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
DEVIL
post 3 03 2008, 23:44
Post #20


AUDIOFIL
****

Grupa: Użytkownicy
Postów: 355
Dołączył: 16-01-2008
Skąd: Warszawa
Nr użytkownika: 1,646



CYTAT(cz58y @ 4 03 2008, 00:33 ) *
Podpinając dwie pary kolumn do sekcji A i B, muszą być zachowane takie ich impedancje, by nie przekroczyć dopuszczalnej przez producenta wartości. Czyli nie mniejszej, niż opisane jest to przy złączach zaciskowych wzmacniacza.

I u mnie tak jest. icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

 

Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 23 08 2014, 20:47