Reply to this topicStart new topic
> Pioneer QX 9900, Zmiana kondensatorów
Hoo-Lec
post 21.10.2016, 18:39
Post #1


STAŁY BYWALEC
***

Grupa: Użytkownicy
Postów: 65
Dołączył: 29.08.2016
Nr użytkownika: 26 685


Witam, oddałem dziś swój amplituner, Pioneer QX 9900, do renowacji, czyszczenie potencjometrów wymiana podswietlenia itp. Jednak po zdjęciu dolnej pokrywy okazało się że jest babol z kondensatorami ktoś zastąpił orginalne Elna jakimiś badziewiem zdjęcia załączone.
Orginalne nie wyglądają na zniszczone ale człowiek który podjął się renowacji zmierzy ich pojemność jeśli trzeba je zmienić to chciałbym je zmienić na jakieś pożądane pojemność tych to 4700 uf czy mogę zastosowac większe pojemności ? Czy mozecie polecić jakieś?
Załączona miniatura
Załączony obrazek
Załączony obrazek
 
Go to the top of the page
 
+Quote Post
nightrunner
post 22.10.2016, 14:14
Post #2


STAŁY BYWALEC
***

Grupa: Użytkownicy
Postów: 97
Dołączył: 17.03.2013
Miejscowość: Koszalin
Nr użytkownika: 15 199


NICHICON seria KG. Bardzo dobre kondensatory jak na swoją cenę.
Z tego co widzę to mógłbyś się pokusić o wartość 10 000uF, bo chyba jest na to miejsce, więcej nie polecam, bo mogą być cyrki przy włączaniu.
Przy takim montażu (na przewodach) trzeba pamiętać o odpowiedniej grubości przewodu min 4mm^2, a połączenia wykonać cyną ze srebrem.
Grubość przewodów i jakość połączeń ma decydujące znaczenie. Sam się o tym niedawno przekonałem gdy eksperymentowałem na 4x 10 000uF, właśnie z NICHICON KG.
Gdy każdy z kondensatorów miał własną parę przewodów 4mm^2 było naprawdę super (i nadal jest icon_smile.gif ), natomiast gdy chciałem wszystko "ucywilizować", kupiłem PCB dla tych 4 kondów i połączyłem płytkę przewodami 8mm^2 (2x4mm^2) to była tragedia.
4 kondensatory połączone przez płytkę PCB "grały" gorzej niż 2 połączone bezpośrednio przewodami.
Tak więc pojemność to nie wszystko icon_wink.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Hoo-Lec
post 23.10.2016, 17:02
Post #3


STAŁY BYWALEC
***

Grupa: Użytkownicy
Postów: 65
Dołączył: 29.08.2016
Nr użytkownika: 26 685


Dziękuję za odpowiedź, mam tylko jeszcze pytanie czy te 10000 uf musi być dla 50 V czy może być 63 V ?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
nightrunner
post 24.10.2016, 07:20
Post #4


STAŁY BYWALEC
***

Grupa: Użytkownicy
Postów: 97
Dołączył: 17.03.2013
Miejscowość: Koszalin
Nr użytkownika: 15 199


Zazwyczaj kondensatory o wyższym dopuszczalnym napięciu mają mniejszy ESR (rezystancję wewnętrzną), a co za tym idzie sprawniej oddają zgromadzony ładunek, ale pomiędzy 50-63V różnica może być niewielka albo żadna (trzeba by to sprawdzić w katalogu).
Tak więc jeśli chcesz specjalnie dopłacać do 63V to nie warto, chyba że różnica w cenie to 2-3zł.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Hoo-Lec
post 24.10.2016, 09:36
Post #5


STAŁY BYWALEC
***

Grupa: Użytkownicy
Postów: 65
Dołączył: 29.08.2016
Nr użytkownika: 26 685


Roznica w cenie to 10 zl za sztuke wiec nie jest to jakis majatek icon_wink.gif
50V 60V
Ale jesli wstawie wuieksze pojemnosci czy nie musze dokonac innych zmian np. zmiany mostka ?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
nightrunner
post 24.10.2016, 13:06
Post #6


STAŁY BYWALEC
***

Grupa: Użytkownicy
Postów: 97
Dołączył: 17.03.2013
Miejscowość: Koszalin
Nr użytkownika: 15 199


Przy zwiększaniu pojemności kondensatorów może dochodzić do nadmiernych chwilowych przeciążeń związanych z koniecznością naładowania większej pojemności, jednak elementy półprzewodnikowe takie jak mostek nie powinny przy tym ucierpieć, bo półprzewodniki dobrze znoszą chwilowe przeciążenia.
W sumie abstrahując można powiedzieć że każdy zasilacz komputerowy (impulsowy) działa na ciągłym chwilowym przeciążeniu icon_smile.gif.
Tak więc nie martwił bym się o to za bardzo, bo wzrost pojemności nie jest duży, ale to nie zmienia faktu że drobne problemy mogą wystąpić jak np przepalanie od czasu do czas bezpieczników topikowych, ale to zazwyczaj się dzieje jak ktoś ostro "pojedzie" z pojemnością.
Niestety zdalnie bez pacjenta na stole nie jestem w stanie w 100% zagwarantować że będzie dobrze, ale mam ogromne przeczucie że przy takiej zmianie nie będzie dodatkowych komplikacji.

PS
Te 20 zł różnicy w cenie lepiej zainwestuj w porządne przewody i cynę że srebrem. Ta kasa to akurat 0,5m przewodu i 1m cyny icon_razz.gif
I pamiętaj że po wymianie kondensatory muszą pograć min 20 godz zanim pokarzą co naprawdę potrafią. Najczęściej pierwsze wrażenie po wymianie nie jest zbyt dobre ...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Hoo-Lec
post 24.10.2016, 13:24
Post #7


STAŁY BYWALEC
***

Grupa: Użytkownicy
Postów: 65
Dołączył: 29.08.2016
Nr użytkownika: 26 685


Dzięki za odpowiedź tak zrobię jak okaże się że orginalne są złe, w sumie potrzebuje 4 nowe kondensatory wiec faktycznie poproszę kolesia aby wstawił dobre kable zasilające i zwrócił uwagę na połączenia

Okazało się, że orginalne kondensatory Elna są dobre, więc zostawiłem je zobaczę jaki będzie teraz dźwięk Dam znać w sobotę

Ten post edytował RoRo 30.10.2016, 21:55
Powód Edycji: Korzystaj z funkcji "EDYTUJ" by uzupełnić/poprawić swoją wypowiedź-zamiast pisać jeden post po drugim.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Hoo-Lec
post 28.10.2016, 20:38
Post #8


STAŁY BYWALEC
***

Grupa: Użytkownicy
Postów: 65
Dołączył: 29.08.2016
Nr użytkownika: 26 685


Amplituner udało odebrać się dziś więc napisze o pierwszym wrażeniu po powrocie do orginalnych kondensatorów.
30 min odsłuchu i przychodzą mi na myśl trzy słowa "muzykalnosc", detale i scena. Co do pierwszego spostrzeżenia to miałem kilka utworów które denerwowały mnie podczas słuchania ze względu na to, że powstawał jazgot, taki muzyczny "bigos" jednym z tych utworów BYŁ Get lucky Daft punk na na pierwszy plan wybijala się perkusja z basem a reszta w tle taka kakofoniczna, teraz to zupełnie inny utwór zbalansowany, spójny tak ze super. Druga sprawa to detale tu dwa przykłady znowu Daft punk tym razem Starboy tu wcześniej bas zabijał wszystkie dźwięki do tego stopnia ze całe tlo było wykastrowane dziś jak słuchałem tego utworu i w pewnym momencie pojawił się dzwiek telefonu to byłem przekonany że żona gdzieś dzwoni icon_smile.gif wcześniej nie do wychwycenia. Drugi utwór to Kayah Trudno kochac tu to w ogóle inny utwór początek słuchać wszystkie te Jej westchnienia i oddechy nie wycięte w masteringu i w końcu scena taka jaką Lubie wyraźna i szeroka icon_smile.gif tak ze wniosek jest taki że lepiej nie ruszać tego co wymyslili Japonscy inż kiedy to jeszcze oni decydowali w firmach icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
audiowit
post 30.10.2016, 21:51
Post #9


GRAND MASTER AUDIO
************

Grupa: Użytkownicy
Postów: 858
Dołączył: 25.11.2015
Miejscowość: Kraków
Nr użytkownika: 24 565


Szukaj cantonow serii gle lub le.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Hoo-Lec
post 2.11.2016, 08:30
Post #10


STAŁY BYWALEC
***

Grupa: Użytkownicy
Postów: 65
Dołączył: 29.08.2016
Nr użytkownika: 26 685


CYTAT(audiowit @ 30.10.2016, 21:51 ) *
Szukaj cantonow serii gle lub le.

Witam a to odnośnie moich innych postów ? W temacie kolumn ?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
audiowit
post 2.11.2016, 09:01
Post #11


GRAND MASTER AUDIO
************

Grupa: Użytkownicy
Postów: 858
Dołączył: 25.11.2015
Miejscowość: Kraków
Nr użytkownika: 24 565


Tak. Te serie cantonów są bardzo dobre. Nie są też specjalnie drogie. Są też z "epoki". Najlepsze są gle 100 i le900 ale one mogą być dla Ciebie za duże. Proponuję coś ze środka stawki. Gle70 lub le500. Pozdrawiam

Go to the top of the page
 
+Quote Post
Hoo-Lec
post 1.12.2016, 09:18
Post #12


STAŁY BYWALEC
***

Grupa: Użytkownicy
Postów: 65
Dołączył: 29.08.2016
Nr użytkownika: 26 685


Witam jeszcze raz.
Co do kondenstorów to orginalne Elna nie są tak dobre jak myślałem, na początku po 2-3 godzinach pojawiały się delikatne zniekształcenia w prawym kanale,
w tą niedzielę prawy kanał przestał grać w stereo, dźwięk jest w quadro ale prawy kanał wyrażnie słabszy niż lewy , podejżewam ze to kondensatory.
Nichicony przyszły dziś więc zmieniam, mam tylko pytanie odnośnie polaryzacji, nie jestem biegły w sprawach elektroniki ale z przylutowaniem 8 kabli podołam icon_smile.gif
Pamietam ze w starych kondensatorach minus był zaznaczony czarną kropką,, na Niciconie jeden nit jest naznaczony poprzez ryflowanie czy to minus ?

Zdjęcie
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:
 



Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 5.12.2016, 03:23
Audio - grudzień 2016

Strefa Magazynu

Audio 12/2016

Rynek audio zmienia się szybko i podąża w różnych kierunkach. Zmiany te czasami zaskakują nawet ekspertów i najbardziej doświadczone firmy, dlatego nie chcąc zostać w tyle, coraz częściej reagują one jak najszybciej.

Odbierz prezent

Zamów prenumeratę miesięcznika
Audio, a otrzymasz wybraną
przez siebie płytę z naszej kolekcji!