-
Ostatnie posty
-
@tomek4446 Tomasz a teraz tyle samo słów i w tym samym tonie ale w drugą stronę. Można prosić ?
-
Obejrzałem to żenujące widowisko Mentzen - Nawrocki. I wiecie co ? My jako społeczeństwo zasługujemy na takiego Nawrockiego. U nas żaden mąż stanu z prawdziwego zdarzenia nie ma najmniejszych szans się wybić. Połowa społeczeństwa po prostu nie zrozumiałaby o czym on gada , a jak nie zrozumie to znaczy , że " nie nasz ". My nie lubimy ludzi mądrych , lubimy tkwić w tym naszym zaścianku i pilnować , by sąsiad przypadkiem nie miał lepiej od nas. A jak ma lepiej to nie analizujemy dlaczego ,tylko skupiamy się jak mu dokopać. Nie chcemy widzieć jak nas wszyscy robią w konia od władz państwa ,po zagranicę. Po co ? Byle ten sąsiad .... Nadal nie jesteśmy w stanie zrozumieć , że silne państwo to nie krzyże i flagi na każdym rogu , to nie orzeł w koronie na samochodach i koszulkach ,tylko silna gospodarka. Ta cała symbolika psu na budę jak nie będzie wzrostu gospodarczego . Tracimy z roku na rok atut w postaci konkurencyjności. Lubimy być zależni , lubimy jak nami ktoś rządzi z zewnątrz , bo przynajmniej to nie sąsiad za miedzy ma lepiej . Łatwiej żyć nam w iluzji , że jesteśmy potomkami Jagiełły co tłukł tych Niemców pod Grunwaldem , niż chłopa pańszczyźnianego. Kochamy mieć wroga , wroga, którego można obarczyć za wszystkie nasze niepowodzenia , tak jest prościej ,niż wziąć się do roboty. Uwielbiamy darmoszkę , rabaty , wszelkie kombinatorstwo uważamy za cnotę i zaradność. Tak myślę , że Nawrocki będzie dobrym prezydentem , takim na miarę naszych możliwości.
-
Ja sugerowałem tę opcję na początku wątku.
-
-
-
Ostatnio poruszane tematy