Skocz do zawartości

Wymiana Wiim Ultra.. na CXN V2, czy może coś innego? Must have streamer z DAC

Doniu99

Recommended Posts

7 godzin temu, Doniu99 napisał:

Wypróbowałem nastawy kolegi @Sundin997 jest lepiej. Musimy się osłuchać z wiimem i zobaczymy 😉 ale poszukiwan nie zatrzymam. Kolejny będzie fiio k11 r2r. Bo może powali na kolana 😁

Hmm jeżeli kolegi słuch był szczery,to może nawet odrobinę pomogłem.

3 godziny temu, DiBatonio napisał:

Jeszcze trochę to będziecie chat GPT pytać o wybrankę, czy innego partnera na całe życie,  zamiast samemu sprawdzić "dopasowanie".

Bo kolega di coś tam ,raczej oprócz wszędobylskich kłótni nic do tematu nie wniósł.

37 minut temu, Sundin997 napisał:

Bo kolega di coś tam ,raczej oprócz wszędobylskich kłótni nic do tematu nie wniósł.

A gdzie tu znalazłeś z mojej strony kłótnie w tym wątku,  aż tak bardzo przylgnęła do ciebie łatka jaką mi tu co poniektórzy przylepili?

Mogę zacytować twoje prowokacyjne wpisy odnośnie kabli i sensu ich używania,  próbowałeś sprowokować, ale nie wyszlo co?

Naprawdę myślisz, że ty coś wniosłeś?  😂😂😂

Nie takich przeżyłem i jeszcze przeżyje, byli tu tacy, niektórym się dostało nawet od moderacji, jak byłem na banicji.

Zatem daruj sobie sun coś tam, dobrze ci radzę.

Edytowano przez DiBatonio

23 minuty temu, Amarok napisał:

A ty za tą mądrzejszą wersje płacisz?  😄

To był żart,z AI trzeba wiedzieć jak pisać,bo ona się dostosowuje do rozmowy.

Jeśli ktoś będzie do niej pisał audiofilskim bełkotem to dostanie audiofilski bełkot z powrotem.

I trzeba jej wytykać błędy albo ponawiać pytanie ,formując je trochę inaczej.

Tak płace,bo mi się przydaje na codzień,również do hobby jakim jest stereo lub kino domowe.

Np.jak robię pomiary umikiem to AI odczytuje wykresy (na których ja się nie znam) i podpowiada jak je poprawić w dsp.

Tego darmowa wersja nie zrobi.

A nawet mam w planie w mały projekt DIY na aktywnej zwrotnicy i zestrojenie tego przy pomocy AI.

Możecie się śmiać.

Edytowano przez Sundin997

25 minut temu, Dedal napisał:

A jakie te DAC-i miałeś? 

Co najmniej miesiac .

Wystarczająco,żeby zrozumieć że dopóki nie zainwestuje w konkretne kolumny i to najlepiej DIY,bo salonowe będą w  cenie samochodu.

To zmiana,daca czy też wzmaka (o kablach już nie wspomnę),nie wniesie na tyle dużo żeby było to warte świeczki.

Ale sam do tego doszedłeś czy AI ci tak powiedziala ? 

Diy kolumny,  zrobisz czy kolejny ktoś Ci zrobi ? 

A czat nie sugerował żeby pomieszczenie było akustycznie przyjazne , bo  DSP to twój pomysł, prawda .

Ps .

Przepraszam,  a jakie kolumny stoją teraz u Ciebie ?

Edytowano przez Dedal

26 minut temu, Dedal napisał:

Ale sam do tego doszedłeś czy AI ci tak powiedziala ? 

Diy kolumny,  zrobisz czy kolejny ktoś Ci zrobi ? 

A czat nie sugerował żeby pomieszczenie było akustycznie przyjazne , bo  DSP to twój pomysł, prawda .

Ps .

Przepraszam,  a jakie kolumny stoją teraz u Ciebie ?

Byłem na odsłuchu kolumn DIY,i do takich chce dążyć.

Czat mi podpowiedział ustawienia peq w wiim ultra.dla subów i frontów.

Spodobał mi się efekt i dlatego dokupiłem minidsp.

Nie mam głośników za 20tys. jak się może spodziewałeś.

Mam tylko klipsch RP 600 mll z dwoma subami r115 SW.

10 minut temu, Dedal napisał:

Właśnie, niczego sie nie spodziewałem. 

Co odsłuchiwałes z fabrycznych konstrukcji ktore Cie zniechęciły i co to były za diy które zachwyciły?

Narzekasz na zawartość merytoryczna na forach a sam jakimiś ogólnikami operujesz .

Chciałem się dowiedzieć co gdzie i jak od Ciebie .

Na siłe szukasz u mnie jakiś słabych punktów.

Ja tylko twierdzę,że czat jest pomocny w konfiguracji sprzętu.

Chcesz wiedzieć więcej to przyjedź na kawę to opowiem.

Weryfikuje , czy warto czytać co piszesz .

Łatwo rzucać na lewo i prawo teorie co gra a co nie ale wymutlumaczyc dlaczego już trudniej .

Słuchałeś coś z naszego podworka ?

Akustyk, BMN, WiggArt ,YB audio, Studio16hz. 

Myślę że nie ,jeśli zostałeś z klipsch .

Wyprowadź mnie z błędu jeśli się mylę. 

32 minuty temu, Dedal napisał:

Weryfikuje , czy warto czytać co piszesz .

Łatwo rzucać na lewo i prawo teorie co gra a co nie ale wymutlumaczyc dlaczego już trudniej .

Słuchałeś coś z naszego podworka ?

Akustyk, BMN, WiggArt ,YB audio, Studio16hz. 

Myślę że nie ,jeśli zostałeś z klipsch .

Wyprowadź mnie z błędu jeśli się mylę. 

Z nie czym nie zostałem ,mam te klipsche od miesiąca i nie traktuje ich na poważnie,aczkolwiek nie żałuje ich zakupy.

Nie,nie słuchałem ale słuchałem audio academy,proac (nawet jedne miałem),audio physic...

A to DIY co słuchałem to było mniej więcej coś takiego.

https://youtu.be/S024sjZLzkE?si=7A9PEWdAWVvlamXM

Dnia 20.04.2025 o 14:42, Doniu99 napisał:

Kolejny będzie fiio k11 r2r. Bo może powali na kolana 😁

Ja testowałem K11 i do reszty mojego zestawu kompletnie nie poszedł. Owszem ma w sobie trochę magii R2R - naturalne brzmienie instrumentów, scenę którą fajnie czuć "w głąb" natomiast brakuje mu dynamiki i rozdzielczości. Wszystko jest spokojne, milusie, takie trochę "kocykowe". Podobnie zresztą gra Denafrips Ares, którego obecnie testuję. Z tego co się dowiadywałem dopiero od Pontusa R2Rowa naturalność jest łączona z detalem i rozdzielczością. Wygląda więc na to, że koszty dobrych obwodów drabinkowych nie spadły ;)

Ja ze swojej strony proponuję nie pozbywać się Wiim'a tylko szukać lepszego przetwornika. Pierwsze co mi się nasuwa to Chord Mojo, który ma sporo "zęba" i po prostu bardzo dobrze gra mimo słuchawkowego charakteru. Co jest w nim upierdliwe to konieczność każdorazowego uruchamiania przed słuchaniem.

5 godzin temu, Sundin997 napisał:

Wystarczająco,żeby zrozumieć że dopóki nie zainwestuje w konkretne kolumny i to najlepiej DIY,bo salonowe będą w  cenie samochodu.

A DIY na pewno będą pomierzone jak trzeba w komorze bezechowej itp.itd. 😁

Zanim zainwestujesz w cokolwiek konkretnego i sensownego pomyśl o akustyce, może wtedy łatwiej dostrzeżesz różnice między urządzeniami, kablami i co tam sobie nie wymyślisz.

Póki co zabierasz się nie od "tej" strony.

6 godzin temu, Sundin997 napisał:

Po latach czytania różnych forum i zmieniania,daców,wzmakow,głośników,kabli etc.

Wolę już spróbować czegoś nowego.

A ile lat oprócz czytania zajęło tobie sprawdzenie jak co gra u siebie , a nie po salonach? 

3 godziny temu, DiBatonio napisał:

A DIY na pewno będą pomierzone jak trzeba w komorze bezechowej itp.itd. 😁

Zanim zainwestujesz w cokolwiek konkretnego i sensownego pomyśl o akustyce, może wtedy łatwiej dostrzeżesz różnice między urządzeniami, kablami i co tam sobie nie wymyślisz.

Póki co zabierasz się nie od "tej" strony.

A ile lat oprócz czytania zajęło tobie sprawdzenie jak co gra u siebie , a nie po salonach? 

Jest i on.

Czekałem aż wrócisz z kościoła.

3 godziny temu, pavello napisał:

Ja testowałem K11 i do reszty mojego zestawu kompletnie nie poszedł. Owszem ma w sobie trochę magii R2R - naturalne brzmienie instrumentów, scenę którą fajnie czuć "w głąb" natomiast brakuje mu dynamiki i rozdzielczości. Wszystko jest spokojne, milusie, takie trochę "kocykowe". Podobnie zresztą gra Denafrips Ares, którego obecnie testuję. Z tego co się dowiadywałem dopiero od Pontusa R2Rowa naturalność jest łączona z detalem i rozdzielczością. Wygląda więc na to, że koszty dobrych obwodów drabinkowych nie spadły ;)

Ja ze swojej strony proponuję nie pozbywać się Wiim'a tylko szukać lepszego przetwornika. Pierwsze co mi się nasuwa to Chord Mojo, który ma sporo "zęba" i po prostu bardzo dobrze gra mimo słuchawkowego charakteru. Co jest w nim upierdliwe to konieczność każdorazowego uruchamiania przed słuchaniem.

Hmm, to pytanie czy warto nawet to brać na testy.. bo rozdzielczość i dynamika jednak są dość ważne 🤔

Dzieki! Wezmę pod uwagę Chord mojo. Ale pytanie czy wersja nr 1 czy 2? 

Uruchamianie przeżuje (jesli ma pilota albo apke) 😂

41 minut temu, Sundin997 napisał:

Czekałem aż wrócisz z kościoła.

Wróciłem owszem, ale ze strzelania. Do kościoła nie chodzę. 

Ale baw sie dalej i zgaduj.

Pytaj AI, chat GPT i inne takie odmużdzacze, daleko zajdziesz....🤭

W audio, to na razie jesteś berbeć, wiek niemowlęcy.

Dnia 18.04.2025 o 11:21, Doniu99 napisał:

Hmm @Piotr Sonido mówisz że wiim jest jaśniejszy od cxa 81mk2? I to jest dziwne bo czasem było tak że niby sucho ale sporo wysokich ale też sucho i wysokich brak, takie jakby matowe były.. 

Inny rodzaj suchości.

Wiim jest dokładny analityczny i czysty z kolei Cambridge ma delikatnie podbite pasmo wysokich.

Dnia 18.04.2025 o 11:21, Doniu99 napisał:

Pamietam że jak podłączyłem toppinga mx3s (korzystając z jego DAC) to tam wysokich było o wiele więcej 🫣 nie ukrywam, że chwilę mi się to podobało ale tylko "chwilę" 😂

No te to juz maja wogole wysrubowane

Co tu się odforumowało przez okres świąteczny?

Serio się kłóciliście i pisaliście 2 strony przez świeta? 🤯