Skocz do zawartości

Polk Audio Reserve R700 do Yamahy R-N 803D

Grzegorz Szymborski

Recommended Posts

Cześć . Szukam nowych kolumn do Yamahy R-N 803d. Obecnie podpięte do miej mam klipsch r 820 f. Tak wiem że to nie najlepsze połączenie , ale lubię jasne brzmienie , tylko po czasie stwierdziłem że nie aż tak jasne . Miałem w domu heco aurora 700 polecane przez wszystkich do tego amplitunera , ale jakoś tak klipschy mnie urzekły. Parę dni temu były indiana linę tesi 6. Fajne ale jakoś tak wokal był z tyłu, za to basik był super i wysokie tony też grały ok. Moje pytanie to czy Polk Audio Reserve R700 dadzą radę z tą yamaszką .

Dnia 20.04.2025 o 17:30, Grzegorz Szymborski napisał:

Cześć . Szukam nowych kolumn do Yamahy R-N 803d. Obecnie podpięte do miej mam klipsch r 820 f. Tak wiem że to nie najlepsze połączenie , ale lubię jasne brzmienie , tylko po czasie stwierdziłem że nie aż tak jasne . Miałem w domu heco aurora 700 polecane przez wszystkich do tego amplitunera , ale jakoś tak klipschy mnie urzekły. Parę dni temu były indiana linę tesi 6. Fajne ale jakoś tak wokal był z tyłu, za to basik był super i wysokie tony też grały ok. Moje pytanie to czy Polk Audio Reserve R700 dadzą radę z tą yamaszką .

Cześć

Jeśli z Indianą Linę Tesi 6 było już prawie bez zarzutu, to może zerknij jeszcze na jeszcze bardziej rozbudowaną wersję tej kolumny, czyli model Diva 6

https://www.tophifi.pl/glosniki/glosniki-podlogowe/indiana-line-diva-6.html?gad_source=1&gbraid=0AAAAAD3sgsFDLdHe0EPj_HHQNsg4_E9et&gclid=Cj0KCQjw2ZfABhDBARIsAHFTxGx3u5i1Qzze7qi7LUPMIHc4lk_ve_iJRgPqKaQmUpqMLP0qw-LOShwaAsTsEALw_wcB

Są droższe (ale zawsze możemy dać jakiś rabat :)) ale wokal pójdzie do przodu. Po za tym będzie dużo lepsza scena i stereofonia. Dużo lepsze, ciekawsze kolumny, jednym zdaniem.

indiana-line-diva-6-dab-av.webp

No przede wszystkim Aurory są polecane dla zrównoważenia jasnego brzmienia. To nie sa kolumny które brzmią jasno.

Polk R700 to znacznie ciekawze i lepsze kolumny.

Ale moim zdaniem nie wykorzystasz ich pełnego potencjału z tą Yamahą.

Moim zdaniem bardzo dobre kolumny natomiast nie nazwał bym ich jasnymi. Jesli masz dobrą opcję cenową to jestem na tak.

Ewentualnie Monitor Audio Silver 300, Dali Opticony 6?

Dzień dobry . Polk R700 no te jednak odpadają. Po przeczytaniu tematów i obejrzeniu kilku fimów na temat "tani amplituner drogie kolumny " i na odwrót , nie ma sensu. a tak po za tym jak żona zobaczyła cene tych kolumn , to już chyba nie chcecie wiedzieć jak mnie "pochwaliła " za pomysł. Ala tak czy owak szukam coś nowego do mojej yamaszki. Cena koło 5k . Pomieszczenie to salon z otwartą kuchnią i przedpokój. Ponad 35m2. Lubię posłuchać głosniej muzyki , ale wiadomo zazwyczaj jest to rylaks przy umiarkowanej głośności. Najwięcej rocka , ale elektroniczna muzyczka często. 

Z nówek do 5k to jeszcze załapiesz się na wyprzedaż z Fyne Audio F502 ( lekko przekroczysz budżet w niektórych wykończeniach )

https://natemataudio.pl/fyne-audio-f502-black-oak.html

R700 z ekspozycji można dostać za 7200

https://www.olx.pl/d/oferta/polk-reserve-r700-kolumny-podlogowe-para-nowe-gwarancja-CID99-ID14Utx9.html

22 godziny temu, Grzegorz Szymborski napisał:

Dzień dobry . Polk R700 no te jednak odpadają. Po przeczytaniu tematów i obejrzeniu kilku fimów na temat "tani amplituner drogie kolumny " i na odwrót , nie ma sensu. a tak po za tym jak żona zobaczyła cene tych kolumn , to już chyba nie chcecie wiedzieć jak mnie "pochwaliła " za pomysł. Ala tak czy owak szukam coś nowego do mojej yamaszki. Cena koło 5k . Pomieszczenie to salon z otwartą kuchnią i przedpokój. Ponad 35m2. Lubię posłuchać głosniej muzyki , ale wiadomo zazwyczaj jest to rylaks przy umiarkowanej głośności. Najwięcej rocka , ale elektroniczna muzyczka często. 

Ale one były w tej cenie na ibood, A rodacy je nadal handlują na OLX?

Cześć, a co myślicie o Pylon Audio Sapphire 25 albo Pylon Audio Sapphire 31 ? Wprawdzie nie mam jak ich posłuchać ale jak by były warte zainteresowania to bym podjechał do Katowic do któregoś kolegi z branży . Na jutro jestem umówiony po heco aurury 1000. Jeszcze raz je spróbuję. Znaczy się wcześniej miałem w domu 700 i to było dawno może tym razem mi siądą.

Uważam, że w Twoim przypadku dobrze zagrałyby Dali Opticon 6 mk2, które wyciągną detale, będą dynamiczne i Yamaha nie będzie miała problemu z ich napędzeniem. 
Pylony Sapphire są dobrym uzupełnieniem dla brzmienia Yamahy, basu będzie sporo nawet na 25 i zapewnią dużą przestrzeń. Bardzo często są porównywane właśnie z Heco Aurora także warto byłoby ich posłuchać :)

Dnia 22.04.2025 o 09:16, Grzegorz Szymborski napisał:

Może dałbyś się zaprosić do jednego z naszych salonów, porostu na porównanie kilku par? hmmm :)?

22 godziny temu, Tomasz S. napisał:

R700 nie było na Ibood :/ jakby były to bym kupił na lepsze czasy ;)

O widzisz myslałem że było ich po prostu mniej.

To ciekawe dlaczego tego modelu nie było jako jedynego w takim razie

21 godzin temu, Grzegorz Szymborski napisał:

Cześć, a co myślicie o Pylon Audio Sapphire 25 albo Pylon Audio Sapphire 31 ? Wprawdzie nie mam jak ich posłuchać ale jak by były warte zainteresowania to bym podjechał do Katowic do któregoś kolegi z branży . Na jutro jestem umówiony po heco aurury 1000. Jeszcze raz je spróbuję. Znaczy się wcześniej miałem w domu 700 i to było dawno może tym razem mi siądą.

Basowe brzmienie. Moim zdaniem Aurory 1000 są ciekawsze.

2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

To ciekawe dlaczego tego modelu nie było jako jedynego w takim razie

Pewnie nigdy się tego nie dowiemy, chyba,że ktoś zna ludzi w tej platformy :)

Mam za to teorię , która jest trochę zgadywaniem ale zakładam ,ze iBood wykupuje znaczną część ( duże ilości ) stanów magazynowych od dystrybutorów, co pozwala im potem oferować ten sprzęt w danych cenach. Model R700 akurat ma bardzo dobre opinie , a wśród kolumn tej wielkości są też bardzo konkurencyjnie wycenione. Może po prostu nie ma znacznych stanów magazynowych modelu R700 bo sprzedaje się zgodnie z założeniami / zamówieniami od producenta.

8 godzin temu, Tomasz S. napisał:

Pewnie nigdy się tego nie dowiemy, chyba,że ktoś zna ludzi w tej platformy :)

Mam za to teorię , która jest trochę zgadywaniem ale zakładam ,ze iBood wykupuje znaczną część ( duże ilości ) stanów magazynowych od dystrybutorów, co pozwala im potem oferować ten sprzęt w danych cenach. Model R700 akurat ma bardzo dobre opinie , a wśród kolumn tej wielkości są też bardzo konkurencyjnie wycenione. Może po prostu nie ma znacznych stanów magazynowych modelu R700 bo sprzedaje się zgodnie z założeniami / zamówieniami od producenta.

Tyle, że r600 komplet dało się kupić taniej niż jedną sztukę w Polsce :D dokładasz suba i masz mocniejszy zestaw niż R700. 

o ile ktoś toleruje 2.1 oczywiscie.