lion Napisano Wtorek o 19:53 Udostępnij Napisano Wtorek o 19:53 Cześć Chciałem poczuć trochę retro klimatu (tym bardziej, że kilka winyli dostałem ostatnio w prezencie) i jak w tytule tematu chodzi o wybór nowego gramofonu + spięcie go z amplitunerem Yamaha RX-A4A (kolumny to Indiana Line Diva 660). AVR ma analogowe wejście PHONO - można podpiąć bezpośrednio gramofon z wkładką MM. Tyle teoria, a wg Was z jakim modelem można zacząć 'powrót do przeszłości' i czy jest coś co może się tu nie udać? Wszystkie uwagi mile widziane, bo z ostatnim gramofonem miałem styczność w latach 80. Na oku mam Pro-Ject Debut EVO 2 - warto? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 19 godzin temu Udostępnij Napisano 19 godzin temu 9 godzin temu, lion napisał: czy jest coś co może się tu nie udać? Może się okazać, że gramofon Cię nie zachwyci i nie będziesz chciał na nim słuchać. Nie jest to w końcu tak "bezobsługowe" słuchanie muzyki jak z CD/pliki. Jeżeli jednak Ci się spodoba, to może się okazać, że gramofon stanie w centrum Twojego zestawu Ciężko opisać wszystko w dwóch zdaniach, ale na początek wystarczy Ci gramofon i jakaś szczoteczka do czyszczenia płyt (myjkę można dokupić później, jeżeli gramofon zostanie z Tobą na dłużej). Im lepsza będzie wkładka w gramofonie tym lepiej (to ona w głównym stopniu decyduje o jakości dźwięku). Ja jestem zwolennikiem starszych sprzętów, więc za +/- 2,5 tysiąca poszukałbym jakiegoś mocnego zawodnika klasy podstawowej i jak najlepszej wkładki. Jeżeli jednak ma to być tylko sprzęt nowy, to oczywiście można kupić wspomnianego Pro Jecta. Będzie to grało przyzwoicie Osobnym tematem jest przedwzmacniacz gramofonowy, ale na początek można oczywiście grać na preampie wbudowanym w Yamaszce. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lion Napisano 9 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 9 godzin temu Dzięki za wpis. Skłaniam się ku nowemu, a jak temat mnie mocno pochłonie to pewnie z czasem zmiany same się będą nasuwać. Chciałem tylko uniknąć popełnienia błędu, żeby te klimaty winylowe nie zniechęciły na starcie. A sama kwestia dźwięku (jeśli wybiorę evo2 z wkładką Pick-it MM EVO) spina się z charakterem obecnych klocków? Kolumny Diva660 to cieple granie, które fajnie komponuje się z jaśniejszym charakterem Yamahy. Co do wspomnianego pro-jecta trafiłem na opinie, że charakter grania jest "żywy, szczupły, czysty". W teorii wydaje się, że powinno być przyzwoicie na początek - niestety nie mam czasu na salonowe odsłuchy, więc zostaje zakup i testy w domu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 8 godzin temu Udostępnij Napisano 8 godzin temu 19 godzin temu, lion napisał: Cześć Chciałem poczuć trochę retro klimatu (tym bardziej, że kilka winyli dostałem ostatnio w prezencie) i jak w tytule tematu chodzi o wybór nowego gramofonu + spięcie go z amplitunerem Yamaha RX-A4A (kolumny to Indiana Line Diva 660). AVR ma analogowe wejście PHONO - można podpiąć bezpośrednio gramofon z wkładką MM. Tyle teoria, a wg Was z jakim modelem można zacząć 'powrót do przeszłości' i czy jest coś co może się tu nie udać? Wszystkie uwagi mile widziane, bo z ostatnim gramofonem miałem styczność w latach 80. Na oku mam Pro-Ject Debut EVO 2 - warto? Cześć, Jeżeli szukasz gramofonu w niedużym budżecie, na początek proponujemy standardowo Pro-Ject'a z serii Debut, brytyjską Regę Planar 2 oraz Argon Audio TT-3 Plus. Na początek w zupełności wystarczy. Jak się wkręcisz można dokupić zewnętrzny (lepszy) przedwzmacniacz a z czasem pomyśleć o wymianie wkładki... Oczywiście możesz powyższe gramofony odsłuchać w naszym salonie - zapraszamy! Pozdrawiamy, Q21.pl Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lion Napisano 6 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 6 godzin temu @Q21 do Pabianic mam kawałek, ale odezwę się na PW. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts