Daniel Ps Napisano wczoraj o 12:23 Udostępnij Napisano wczoraj o 12:23 Witam posiadam arcam avr 11 do którego były dołączone dwa kable zasilające jeden z wtyczką na polski rynek (kabel o mniejszym przekroju) oraz z wtykiem uk (kabel o grubszym przekroju). proszę mi powiedzieć czy w samym kablu może być jakaś różnica ? Na tą chwilę korzystam z kabla z wtykiem uk (ten grubszy) jednak i tak podpinam adapter żeby wpiąć do gniazdka (więc na logikę jakaś strata jest) i stąd moje pytanie czy może być jakaś różnica w dźwięku ? Czy może lepiej dokupić jakiś lepszy kabel zasilający tego arcama z już gotowym wtykiem na PL I czy da to jakąś różnicę ? ewentualnie czy możecie polecić jakiś kabel ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano wczoraj o 15:35 Udostępnij Napisano wczoraj o 15:35 Najlepiej byłoby sprawdzić właśnie samemu, czy różnica będzie na tyle duża, że warto będzie dopłacić Fajną opcją do sprawdzenia może być Ricable Primus Power np. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lion Napisano 11 godzin temu Udostępnij Napisano 11 godzin temu Cześć. Można od gniazda ściennego do arcama "złoto" wstawić tylko, że pozostała część instalacji to nadal będzie standard - zarówno w samym arcamie od gniazda AC nie masz dalej żadnych 'audiofiskich' przewodów, ani tym bardziej w ścianie trasa gniazdko<->rozdzielnia. Na potrzeby targów czy zdjęć do magazynu audio to co innego Odnośnie zasilania 115/230V to dla tej samej mocy przy 115V będzie większy prąd no i to wprost przekłada się na przekrój przewodów. Ostatnio był też wątek o listwach "zasilająco-grających", więc temat rzeka i z reguły do wojen prowadzi Jeśli masz czas, chęci i $ to możesz na własne uszy sprawdzić. ps. kiedyś trafiłem na taki opis: "Oto kilka rzeczy, które robią większą różnicę niż kable: -obecność innych osób w pomieszczeniu -ilość i głośność dźwięku, którego doświadczyłeś danego dnia -ostatnio spożywane pikantne potrawy lub duże ilości produktów mlecznych -alkohol lub narkotyki -temperatura i wilgotność w pomieszczeniu" 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daniel Ps Napisano 11 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 11 godzin temu Rozumiem. Nie znam się na tym dlatego zapytałem. fakt faktem nie wydam 1000 czy więcej na kabel, a nie wiem czy jest sens brać jakiś za 200-300 zł. Jedynie dało mi do myślenia to że w arcamie są dwa jeden z końcówką uk który jest grubszy (wiadomo że nie musi być lepszy) i drugi na polski rynek z naszym wtykiem (a wydaje mi się że to co dorzucają to jest tandetne i najgorszej jakości). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 10 godzin temu Udostępnij Napisano 10 godzin temu (edytowany) W moim mniemaniu inwestowanie w kabel zasilający do klasy sprzętu jakim jest ten Arcam jest bezcelowe. No chyba że wizualnie chcesz by to wszystko wyglądało tiptop, tu nie mam uwag. Dodam tylko ze Arcamy bardzo przeciętnie radzą sobie z odfiltrowaniem zakłóceń z sieci energetycznej, jeśli będzie Cię trapić jakieś brumienie, świergotanie itp, to zamiast w kabel możesz zainwestować w jakąś sensowną listwę filtrującą. Siejące sprzęty domowe (zasilacze impulsowe, silniki elektryczne itd.) potrafią melomana doprowadzać czasem do furii. Dla audio mam wydzieloną z tego powodu jedną z faz w instalacji. Edytowano 10 godzin temu przez Butler Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daniel Ps Napisano 10 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 10 godzin temu Ok przyjąłem do wiadomości w takim razie mogę zakończyć ten temat i odstępuje od zakupu. Albo wepnę się przez adapter albo podłączę kabel z wtyczką na PL rynek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lalka Napisano 9 godzin temu Udostępnij Napisano 9 godzin temu (edytowany) 52 minuty temu, Butler napisał: W moim mniemaniu inwestowanie w kabel zasilający do klasy sprzętu jakim jest ten Arcam jest bezcelowe. No chyba że wizualnie chcesz by to wszystko wyglądało tiptop, tu nie mam uwag. Dodam tylko ze Arcamy bardzo przeciętnie radzą sobie z odfiltrowaniem zakłóceń z sieci energetycznej, jeśli będzie Cię trapić jakieś brumienie, świergotanie itp, to zamiast w kabel możesz zainwestować w jakąś sensowną listwę filtrującą. Siejące sprzęty domowe (zasilacze impulsowe, silniki elektryczne itd.) potrafią melomana doprowadzać czasem do furii. Dla audio mam wydzieloną z tego powodu jedną z faz w instalacji. Najwidoczniej 27 minut temu, Daniel Ps napisał: Ok przyjąłem do wiadomości w takim razie mogę zakończyć ten temat i odstępuje od zakupu. Albo wepnę się przez adapter albo podłączę kabel z wtyczką na PL rynek Nie słuchaj głupot. Zdecydowanie warto zainwestować w taki kabel , jeśli tylko nie szkoda Ci wyrzucać pieniędzy na tego typu gadżety. Mam kolegę, który pozmieniał w zasadzie wszystkie kable zasilające u siebie w sprzęcie rtv . W głupim oledzie , ktry posiada obraz wygląda znacząco lepiej na lepszym kablu zasilającym- tak wiem , brzmi to dziwnie , bo w jaki sposób może się to przełożyć na to że tv generuje lepszy obraz , ale tak jest . Jak znajdę wątki kolegi, który opisuje zasadność zmiany kabli zasilających, to Ci podrzucę i sam zobaczysz argumentację kogoś, kto widzi zasadnicze zmiany w tym aspekcie . Musisz mieć tylko na uwadze , że jeśli zmiana kabla zasilającego, to jednocześnie i listwa zasilająca , no chyba że kabel idzie prosto w gniazdko . Arcam który posiadasz to już konkretny amplituner/jakość i jeśli tylko można w jakiś sposób poprawić jego parametry, to jak najbardziej można próbować, choćby w kwestii zasilania . Możesz przecież wybrobowac taki kabel , przekonać się samemu , czy są różnice in+ kupując go w sieci . Jeśli coś nie spasuje , to masz 2 tyg na zwrot . Link z testami różnych kabli : https://badabum.pl/recenzje/zasilanie Arcam, ktory posiadasz to zdecydowanie sprzęt klasy , gdzie zastosowanie lepszych komponentów zewnętrznych np: kabla zasilającego ma uzasadnione znaczenie . Ja w swoim ampli Yamaha również zmienilem kabel i jest ogólna poprawa . Edytowano 9 godzin temu przez lalka Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lion Napisano 8 godzin temu Udostępnij Napisano 8 godzin temu Wychodzę z założenia, że szczęściu nie należy stawać na drodze... 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sundin997 Napisano 6 godzin temu Udostępnij Napisano 6 godzin temu 3 godziny temu, lalka napisał: Najwidoczniej Nie słuchaj głupot. Zdecydowanie warto zainwestować w taki kabel , jeśli tylko nie szkoda Ci wyrzucać pieniędzy na tego typu gadżety. Mam kolegę, który pozmieniał w zasadzie wszystkie kable zasilające u siebie w sprzęcie rtv . W głupim oledzie , ktry posiada obraz wygląda znacząco lepiej na lepszym kablu zasilającym- tak wiem , brzmi to dziwnie , bo w jaki sposób może się to przełożyć na to że tv generuje lepszy obraz , ale tak jest . Jak znajdę wątki kolegi, który opisuje zasadność zmiany kabli zasilających, to Ci podrzucę i sam zobaczysz argumentację kogoś, kto widzi zasadnicze zmiany w tym aspekcie . Musisz mieć tylko na uwadze , że jeśli zmiana kabla zasilającego, to jednocześnie i listwa zasilająca , no chyba że kabel idzie prosto w gniazdko . Arcam który posiadasz to już konkretny amplituner/jakość i jeśli tylko można w jakiś sposób poprawić jego parametry, to jak najbardziej można próbować, choćby w kwestii zasilania . Możesz przecież wybrobowac taki kabel , przekonać się samemu , czy są różnice in+ kupując go w sieci . Jeśli coś nie spasuje , to masz 2 tyg na zwrot . Link z testami różnych kabli : https://badabum.pl/recenzje/zasilanie Arcam, ktory posiadasz to zdecydowanie sprzęt klasy , gdzie zastosowanie lepszych komponentów zewnętrznych np: kabla zasilającego ma uzasadnione znaczenie . Ja w swoim ampli Yamaha również zmienilem kabel i jest ogólna poprawa . Rozumiem,że to tylko prowokacja. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 5 godzin temu Udostępnij Napisano 5 godzin temu Nie sądzę. Kwestia biżuterii od zawsze była kontrowersyjna, jedni słyszą różnice (lub sie im wydaje), inni w kontrze ich wyśmiewają itd. Uczciwie to kupić przez net z gwarancją zwrotu i samemu się przekonać. Czasem samo poczucie premium kabla sprawia że odbiór muzyki jest jakiś lepszy, mimo iż faktycznie różnic może nie być w ogóle. Ot, psychologia. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sundin997 Napisano 4 godziny temu Udostępnij Napisano 4 godziny temu 36 minut temu, Butler napisał: Nie sądzę. Kwestia biżuterii od zawsze była kontrowersyjna, jedni słyszą różnice (lub sie im wydaje), inni w kontrze ich wyśmiewają itd. Uczciwie to kupić przez net z gwarancją zwrotu i samemu się przekonać. Czasem samo poczucie premium kabla sprawia że odbiór muzyki jest jakiś lepszy, mimo iż faktycznie różnic może nie być w ogóle. Ot, psychologia. Ja akurat należe do grupy która nie słyszy różnicy pomiędzy kablami i obstawiam ,że większość ludzi też nie słyszy,a takie komentarze jak ten powyżej strasznie mieszają w głowie ,szczególnie tym którzy naprawdę wchodzą na takie fora tylko po poradę. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 4 godziny temu Udostępnij Napisano 4 godziny temu (edytowany) Zadbaj o akustykę, wyeliminuj wszystko co może przeszkadzać w odsłuchu, bądź zdrowy i wypoczęty, zainwestuj prawdziwie audiofilską elektronikę oraz kolumny. Wtedy pobaw się kablami i wyszukuj sobie w ulubionych i znanych na pamięć utworach różnice. Moim zdaniem, podkreślam, moim zdaniem - W przypadku Arcama który co najwyżej jest akceptowalny w graniu muzyki (w porównaniu do przeciętnego wzmaka stereo), wymiana kabla zasilania jest bezsensowna. AVR11 to ampli kina klasy średniej, nie doszukiwał bym się w nim aspiracji do grona hiend by usprawiedliwiać tym kupno kabla zasilającego za 800zł Edytowano 4 godziny temu przez Butler 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daniel Ps Napisano 1 godzinę temu Autor Udostępnij Napisano 1 godzinę temu 2 godziny temu, Butler napisał: Zadbaj o akustykę, wyeliminuj wszystko co może przeszkadzać w odsłuchu, bądź zdrowy i wypoczęty, zainwestuj prawdziwie audiofilską elektronikę oraz kolumny. Wtedy pobaw się kablami i wyszukuj sobie w ulubionych i znanych na pamięć utworach różnice. Moim zdaniem, podkreślam, moim zdaniem - W przypadku Arcama który co najwyżej jest akceptowalny w graniu muzyki (w porównaniu do przeciętnego wzmaka stereo), wymiana kabla zasilania jest bezsensowna. AVR11 to ampli kina klasy średniej, nie doszukiwał bym się w nim aspiracji do grona hiend by usprawiedliwiać tym kupno kabla zasilającego za 800zł Tak dobrze odpuszczę zakup bo jak wspomniałem nie kupię kabla za prawie 1000 zł bongo będzie przerost formy nad treścią w moim przypadku co innego jeżeli byłby jakiś kabel za ok 300 zł to jeszcze może bym rozważył. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts