Prawie Audiofil Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu Pewnie smaczne to ragù ale wg mnie oryginalnie to nie uszka a spaghetti ewentualnie tagliatelle powinny być. Poza tym całość makaronu powinna być wymieszana z częścią sosu i polana finalnie. No i nie ma na wierzchu parmezanu i zwieńczenia w postaci kilku listków bazylii Smacznego! Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu @Prawie Audiofil za spaghetti do ragu w Bolonii padłbyś ofiarą linczu😁. W ekskluzywnych knajpach sos dają na górę porcji makaronu,tak by , broń boże ,nie dotknął talerza,w domach wrzuca się makaron do sosu,miesza i wydaje biesiadnikom. Choć zasadniczo ragu zostało przewidziane do lazanii. Odpisz, cytując
pairtick Napisano 4 godziny temu Autor Napisano 4 godziny temu Hehe, mój brat preferuje kolanka i niezmiennie od lat pytam go czy te rurki mają być proste, krzywe czy karbowane... A na koniec, serwuję lasagne 😁 Ale fakt, ja akurat uwielbiam "muszelki bolognese" 😋 Odpisz, cytując
Prawie Audiofil Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu 27 minut temu, Nowy75 napisał: @Prawie Audiofil za spaghetti do ragu w Bolonii padłbyś ofiarą linczu😁. W ekskluzywnych knajpach sos dają na górę porcji makaronu,tak by , broń boże ,nie dotknął talerza,w domach wrzuca się makaron do sosu,miesza i wydaje biesiadnikom. Choć zasadniczo ragu zostało przewidziane do lazanii. Quali sono gli ingredienti per gli spaghetti alla bolognese? 320 g di spaghetti !!!! 300 g di carne macinata di manzo. 100 g di carne macinata di maiale. 1 cipolla. 1 carota. 1 costa di sedano. 400 g di passata di pomodoro. 1 bicchiere di vino rosso. Czyli: Jakie są składniki spaghetti bolognese? 320 g spaghetti!!! 300 g mielonego mięsa wołowego. 100 g mielonego mięsa wieprzowego. 1 cebula. 1 marchewka. 1 łodyga selera. 400 g przecieru pomidorowego. 1 szklanka czerwonego wina. Dziękuję za uwagę Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu 6 minut temu, pairtick napisał: Ale fakt, ja akurat uwielbiam "muszelki bolognese" 😋 I o to chodzi, żeby mieć ten luz,bo kuchnia,tak jak audio, to powinna być przyjemność 😁. Szczerze podziwiam francuskich ,czy azjatyckich szefów kuchni ,bo to co robią to często prawdziwe mistrzostwo,ale prawdziwą przyjemność daje mi oglądanie Włochów,tu palną łapą ząbek czosnku i bach, z łupinami na patelnię,tam rozmącą palcami jajko,a wszystko to z niegasnącym uśmiechem na twarzy😁 2 Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu @Prawie Audiofil to odpowiedź Włochów na zapotrzebowanie " społeczne" na świecie 😁,dlatego pisałem jak podają w dobrych knajpach. A widziałeś odcinek "Top Gear",gdzie Clarkson i ekipa pytali w knajpach w Bolonii o spaghetti bolognese,miny kelnerów bezcenne😁 Odpisz, cytując
pairtick Napisano 3 godziny temu Autor Napisano 3 godziny temu 22 minuty temu, Nowy75 napisał: spaghetti bolognese Sos bolognese powinno się podawać na makaronie tagliatelle lub pappardelle. Nie powinno się go serwować ze spaghetti, gdyż jest zbyt cienki by utrzymać cięższy sos. https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Sos_bolognese No właśnie. 1 Odpisz, cytując
Prawie Audiofil Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 30 minut temu, Nowy75 napisał: @Prawie Audiofil to odpowiedź Włochów na zapotrzebowanie " społeczne" na świecie 😁,dlatego pisałem jak podają w dobrych knajpach. A widziałeś odcinek "Top Gear",gdzie Clarkson i ekipa pytali w knajpach w Bolonii o spaghetti bolognese,miny kelnerów bezcenne😁 Zgadza się, właściwa nazwa to ragù bolognese i podawane jest tak jak pisze @pairtick z tagliatele. W domowych warunkach zazwyczaj robimy mniej lub bardziej udane wariacje na temat, stąd i obecność spaghetti( nawet we włoskich domach). Podobnie jest z carbonarą. Nawet we Włoszech sporządzana jest odrobinę inaczej w zależności od regionu( samo żółtko kontra całe jajka). Śmietana plus, to już polski dodatek 1 Odpisz, cytując
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.