Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Pewnie smaczne to ragù ale wg mnie oryginalnie to nie uszka a spaghetti ewentualnie tagliatelle powinny być. Poza tym całość makaronu powinna być wymieszana z częścią  sosu i polana finalnie. No i nie ma na wierzchu parmezanu i zwieńczenia w postaci kilku listków bazylii ;)

Smacznego!

Napisano

@Prawie Audiofil za spaghetti do ragu w Bolonii padłbyś ofiarą linczu😁. W ekskluzywnych knajpach sos dają na górę porcji makaronu,tak by , broń boże ,nie dotknął talerza,w domach wrzuca się makaron do sosu,miesza i wydaje biesiadnikom. Choć zasadniczo ragu zostało przewidziane do lazanii.

Napisano

Hehe, mój brat preferuje kolanka i niezmiennie od lat pytam go czy te rurki mają być proste, krzywe czy karbowane... A na koniec, serwuję lasagne 😁 

Ale fakt, ja akurat uwielbiam "muszelki bolognese" 😋 

Napisano
27 minut temu, Nowy75 napisał:

@Prawie Audiofil za spaghetti do ragu w Bolonii padłbyś ofiarą linczu😁. W ekskluzywnych knajpach sos dają na górę porcji makaronu,tak by , broń boże ,nie dotknął talerza,w domach wrzuca się makaron do sosu,miesza i wydaje biesiadnikom. Choć zasadniczo ragu zostało przewidziane do lazanii.

Quali sono gli ingredienti per gli spaghetti alla bolognese?

320 g di spaghetti !!!!

300 g di carne macinata di manzo.

100 g di carne macinata di maiale.

1 cipolla.

1 carota.

1 costa di sedano.

400 g di passata di pomodoro.

1 bicchiere di vino rosso.

Czyli:

Jakie są składniki spaghetti bolognese?

320 g spaghetti!!!

300 g mielonego mięsa wołowego.

100 g mielonego mięsa wieprzowego.

1 cebula.

1 marchewka.

1 łodyga selera.

400 g przecieru pomidorowego.

1 szklanka czerwonego wina.

Dziękuję za uwagę 

Napisano
6 minut temu, pairtick napisał:

Ale fakt, ja akurat uwielbiam "muszelki bolognese" 😋 

I o to chodzi, żeby mieć ten luz,bo kuchnia,tak jak audio, to powinna być przyjemność 😁. Szczerze podziwiam francuskich ,czy azjatyckich szefów kuchni ,bo to co robią to często prawdziwe mistrzostwo,ale prawdziwą przyjemność daje mi oglądanie Włochów,tu palną łapą ząbek czosnku i bach, z łupinami na patelnię,tam rozmącą palcami jajko,a wszystko to z niegasnącym uśmiechem na twarzy😁

Napisano
30 minut temu, Nowy75 napisał:

@Prawie Audiofil to odpowiedź Włochów na zapotrzebowanie " społeczne" na świecie 😁,dlatego pisałem jak podają w dobrych knajpach. A widziałeś odcinek "Top Gear",gdzie Clarkson i ekipa pytali w knajpach w Bolonii o spaghetti bolognese,miny kelnerów bezcenne😁

Zgadza się,  właściwa nazwa to ragù bolognese i podawane jest tak jak pisze @pairtick z tagliatele. 

W domowych warunkach zazwyczaj robimy mniej lub bardziej udane wariacje na temat, stąd i obecność spaghetti( nawet we włoskich domach).

Podobnie jest z carbonarą. Nawet we Włoszech sporządzana jest odrobinę inaczej w zależności od regionu( samo żółtko kontra całe  jajka).

Śmietana plus, to już polski dodatek ;)