Prawie Audiofil Napisano 15 maja Napisano 15 maja Pewnie smaczne to ragù ale wg mnie oryginalnie to nie uszka a spaghetti ewentualnie tagliatelle powinny być. Poza tym całość makaronu powinna być wymieszana z częścią sosu i polana finalnie. No i nie ma na wierzchu parmezanu i zwieńczenia w postaci kilku listków bazylii Smacznego! 1 Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano 15 maja Napisano 15 maja @Prawie Audiofil za spaghetti do ragu w Bolonii padłbyś ofiarą linczu😁. W ekskluzywnych knajpach sos dają na górę porcji makaronu,tak by , broń boże ,nie dotknął talerza,w domach wrzuca się makaron do sosu,miesza i wydaje biesiadnikom. Choć zasadniczo ragu zostało przewidziane do lazanii. 1 Odpisz, cytując
pairtick Napisano 15 maja Autor Napisano 15 maja Hehe, mój brat preferuje kolanka i niezmiennie od lat pytam go czy te rurki mają być proste, krzywe czy karbowane... A na koniec, serwuję lasagne 😁 Ale fakt, ja akurat uwielbiam "muszelki bolognese" 😋 Odpisz, cytując
Prawie Audiofil Napisano 15 maja Napisano 15 maja 27 minut temu, Nowy75 napisał: @Prawie Audiofil za spaghetti do ragu w Bolonii padłbyś ofiarą linczu😁. W ekskluzywnych knajpach sos dają na górę porcji makaronu,tak by , broń boże ,nie dotknął talerza,w domach wrzuca się makaron do sosu,miesza i wydaje biesiadnikom. Choć zasadniczo ragu zostało przewidziane do lazanii. Quali sono gli ingredienti per gli spaghetti alla bolognese? 320 g di spaghetti !!!! 300 g di carne macinata di manzo. 100 g di carne macinata di maiale. 1 cipolla. 1 carota. 1 costa di sedano. 400 g di passata di pomodoro. 1 bicchiere di vino rosso. Czyli: Jakie są składniki spaghetti bolognese? 320 g spaghetti!!! 300 g mielonego mięsa wołowego. 100 g mielonego mięsa wieprzowego. 1 cebula. 1 marchewka. 1 łodyga selera. 400 g przecieru pomidorowego. 1 szklanka czerwonego wina. Dziękuję za uwagę Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano 15 maja Napisano 15 maja 6 minut temu, pairtick napisał: Ale fakt, ja akurat uwielbiam "muszelki bolognese" 😋 I o to chodzi, żeby mieć ten luz,bo kuchnia,tak jak audio, to powinna być przyjemność 😁. Szczerze podziwiam francuskich ,czy azjatyckich szefów kuchni ,bo to co robią to często prawdziwe mistrzostwo,ale prawdziwą przyjemność daje mi oglądanie Włochów,tu palną łapą ząbek czosnku i bach, z łupinami na patelnię,tam rozmącą palcami jajko,a wszystko to z niegasnącym uśmiechem na twarzy😁 2 Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano 15 maja Napisano 15 maja @Prawie Audiofil to odpowiedź Włochów na zapotrzebowanie " społeczne" na świecie 😁,dlatego pisałem jak podają w dobrych knajpach. A widziałeś odcinek "Top Gear",gdzie Clarkson i ekipa pytali w knajpach w Bolonii o spaghetti bolognese,miny kelnerów bezcenne😁 Odpisz, cytując
pairtick Napisano 15 maja Autor Napisano 15 maja 22 minuty temu, Nowy75 napisał: spaghetti bolognese Sos bolognese powinno się podawać na makaronie tagliatelle lub pappardelle. Nie powinno się go serwować ze spaghetti, gdyż jest zbyt cienki by utrzymać cięższy sos. https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Sos_bolognese No właśnie. 1 Odpisz, cytując
Prawie Audiofil Napisano 15 maja Napisano 15 maja 30 minut temu, Nowy75 napisał: @Prawie Audiofil to odpowiedź Włochów na zapotrzebowanie " społeczne" na świecie 😁,dlatego pisałem jak podają w dobrych knajpach. A widziałeś odcinek "Top Gear",gdzie Clarkson i ekipa pytali w knajpach w Bolonii o spaghetti bolognese,miny kelnerów bezcenne😁 Zgadza się, właściwa nazwa to ragù bolognese i podawane jest tak jak pisze @pairtick z tagliatele. W domowych warunkach zazwyczaj robimy mniej lub bardziej udane wariacje na temat, stąd i obecność spaghetti( nawet we włoskich domach). Podobnie jest z carbonarą. Nawet we Włoszech sporządzana jest odrobinę inaczej w zależności od regionu( samo żółtko kontra całe jajka). Śmietana plus, to już polski dodatek 1 Odpisz, cytując
pairtick Napisano 27 maja Autor Napisano 27 maja Kapuśniak jako efekt uboczny sprzątania w lodówce 🤔 Odpisz, cytując
pairtick Napisano 13 czerwca Autor Napisano 13 czerwca Śmietanki w aerozolu akurat nie dowieźli, ale maliny z bezami też są super 😋 Odpisz, cytując
pairtick Napisano 6 lipca Autor Napisano 6 lipca (edytowany) 1. Puszka włoskich pomidorów. 2. Pieprz, papryka słodka, mieszanka ziół. 3. Jajka, wcześniej roztrzepane. 4. Mieszanka serów - dlatego nie solimy, starte. Na średnim ogniu, mieszamy pałeczkami. A, oczywiście na oliwie z oliwek, bo masło zmieni smak. 😋 Edytowano 6 lipca przez pairtick 1 Odpisz, cytując
pairtick Napisano 8 lipca Autor Napisano 8 lipca Rzodkiewka ze śmietaną. Czy można prościej? Szczerze mówiąc nie wiem, bo nawet do truskawek ze śmietaną, przeważnie dodaje się odrobinę cukru. Tym niemniej, smaczne jak cholera 😋 Odpisz, cytując
pairtick Napisano 18 godzin temu Autor Napisano 18 godzin temu Ziemniaczki do obieraczki, ogórki puszczają wodę... będzie smacznie i lekko 😋 Odpisz, cytując
pairtick Napisano 17 godzin temu Autor Napisano 17 godzin temu Uwielbiam proste jedzenie. Odpisz, cytując
RLC2 Napisano 16 godzin temu Napisano 16 godzin temu Co tam dodałeś do tych ziemniaków ogórki i śmietaną? Odpisz, cytując
pairtick Napisano 3 minuty temu Autor Napisano 3 minuty temu 16 godzin temu, RLC2 napisał: Co tam dodałeś do tych ziemniaków ogórki i śmietaną? W rzeczy samej. Śmietany ci u mnie dostatek. Odpisz, cytując
Recommended Posts