Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Pewnie smaczne to ragù ale wg mnie oryginalnie to nie uszka a spaghetti ewentualnie tagliatelle powinny być. Poza tym całość makaronu powinna być wymieszana z częścią  sosu i polana finalnie. No i nie ma na wierzchu parmezanu i zwieńczenia w postaci kilku listków bazylii ;)

Smacznego!

Napisano

@Prawie Audiofil za spaghetti do ragu w Bolonii padłbyś ofiarą linczu😁. W ekskluzywnych knajpach sos dają na górę porcji makaronu,tak by , broń boże ,nie dotknął talerza,w domach wrzuca się makaron do sosu,miesza i wydaje biesiadnikom. Choć zasadniczo ragu zostało przewidziane do lazanii.

Napisano

Hehe, mój brat preferuje kolanka i niezmiennie od lat pytam go czy te rurki mają być proste, krzywe czy karbowane... A na koniec, serwuję lasagne 😁 

Ale fakt, ja akurat uwielbiam "muszelki bolognese" 😋 

Napisano
27 minut temu, Nowy75 napisał:

@Prawie Audiofil za spaghetti do ragu w Bolonii padłbyś ofiarą linczu😁. W ekskluzywnych knajpach sos dają na górę porcji makaronu,tak by , broń boże ,nie dotknął talerza,w domach wrzuca się makaron do sosu,miesza i wydaje biesiadnikom. Choć zasadniczo ragu zostało przewidziane do lazanii.

Quali sono gli ingredienti per gli spaghetti alla bolognese?

320 g di spaghetti !!!!

300 g di carne macinata di manzo.

100 g di carne macinata di maiale.

1 cipolla.

1 carota.

1 costa di sedano.

400 g di passata di pomodoro.

1 bicchiere di vino rosso.

Czyli:

Jakie są składniki spaghetti bolognese?

320 g spaghetti!!!

300 g mielonego mięsa wołowego.

100 g mielonego mięsa wieprzowego.

1 cebula.

1 marchewka.

1 łodyga selera.

400 g przecieru pomidorowego.

1 szklanka czerwonego wina.

Dziękuję za uwagę 

Napisano
6 minut temu, pairtick napisał:

Ale fakt, ja akurat uwielbiam "muszelki bolognese" 😋 

I o to chodzi, żeby mieć ten luz,bo kuchnia,tak jak audio, to powinna być przyjemność 😁. Szczerze podziwiam francuskich ,czy azjatyckich szefów kuchni ,bo to co robią to często prawdziwe mistrzostwo,ale prawdziwą przyjemność daje mi oglądanie Włochów,tu palną łapą ząbek czosnku i bach, z łupinami na patelnię,tam rozmącą palcami jajko,a wszystko to z niegasnącym uśmiechem na twarzy😁

Napisano

@Prawie Audiofil to odpowiedź Włochów na zapotrzebowanie " społeczne" na świecie 😁,dlatego pisałem jak podają w dobrych knajpach. A widziałeś odcinek "Top Gear",gdzie Clarkson i ekipa pytali w knajpach w Bolonii o spaghetti bolognese,miny kelnerów bezcenne😁

Napisano
30 minut temu, Nowy75 napisał:

@Prawie Audiofil to odpowiedź Włochów na zapotrzebowanie " społeczne" na świecie 😁,dlatego pisałem jak podają w dobrych knajpach. A widziałeś odcinek "Top Gear",gdzie Clarkson i ekipa pytali w knajpach w Bolonii o spaghetti bolognese,miny kelnerów bezcenne😁

Zgadza się,  właściwa nazwa to ragù bolognese i podawane jest tak jak pisze @pairtick z tagliatele. 

W domowych warunkach zazwyczaj robimy mniej lub bardziej udane wariacje na temat, stąd i obecność spaghetti( nawet we włoskich domach).

Podobnie jest z carbonarą. Nawet we Włoszech sporządzana jest odrobinę inaczej w zależności od regionu( samo żółtko kontra całe  jajka).

Śmietana plus, to już polski dodatek ;)

• 2 weeks later...
  • 2 weeks later...
  • 4 weeks later...
Napisano (edytowany)

1. Puszka włoskich pomidorów.

2. Pieprz, papryka słodka, mieszanka ziół. 

3. Jajka, wcześniej roztrzepane. 

4. Mieszanka serów - dlatego nie solimy, starte.

Na średnim ogniu, mieszamy pałeczkami.

A, oczywiście na oliwie z oliwek, bo masło zmieni smak.

😋

IMG_20250704_161045118.jpg

Edytowano przez pairtick
Napisano

Rzodkiewka ze śmietaną. Czy można prościej? Szczerze mówiąc nie wiem, bo nawet do truskawek ze śmietaną, przeważnie dodaje się odrobinę cukru.

Tym niemniej, smaczne jak cholera 😋 

IMG_20250706_212344633.jpg