Karol75 Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu Cześć, Potrzebuje rady jako laik w KD. Mam pomieszczenie 5x4m w którym chciałbym zainstalować kino domowe. Przedział cenowy w którym chciałbym się na początek zmieścić to cena dobrego soundbara czyli te 4000-6000zł na amplituner + zestaw 5.0. Nie jest to też granica "ani złotówki więcej". Ze wzmacniaczy zastanawiam się między DENON AVR-X2800H a AVR-X1700H. Bardziej skłaniam się w stronę x28 ale nie wiem czy słusznie. Większy problem mam z kolumnami. Przejrzałem różne tematy tu na forum i nie ma zaskoczenia, opinii jest masa Na oku mam: TAGA HARMONY TAV-807 Quadral Quintas 6500 POLK AUDIO T531 T50 T30 T15 TAGA HARMONY TAV-507 Cenowo i estetycznie fajnie wyglądają Quadrale, widziałem je po 1500zł ale ktoś pisał, że dźwięk jest taki sobie, że słaby bas czy niezbyt dobre w muzyce. TAV-807 ma znowu większe przetworniki, podobno dużo lepszy bas ale np. gorszy zakres częstotliwości czy sporo wyższą cenę od w/w O pozostałych wiem jeszcze mniej, właściwie to tylko tyle co GPT mi opisał Jak już pisałem, na początek chcę zestaw 5.0 - z czasem chciałbym przejść na 5.1/2 lub 5.2.2 ewentualnie 7.1/2 Dlatego prosiłbym o porady bo osobiście głównie kieruję się wyglądem kolumn i podstawowymi parametrami, nie znam modeli wartych uwagi. W innych pomieszczeniach mam jbl 1300pro czy samsunga 990d i z dźwięku jestem zadowolony ale w jednym pokoju chciałbym iść w standardowe kino domowe...o ile mnie to nie przerośnie Odpisz, cytując
PanKlor Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu Krótko - jedź posłuchać kolumn które sa w Twoim zasięgu cenowym. Jak zamierzasz dokupic subwoofer to możesz rozważyć 4 kolumny podstawkowe a dokupic np. lepszy glosnik centralny. Pamiętaj też, ze ogromne znaczenie ma to jakie masz możliwości ustawienia sprzętu w swoim pomieszczeniu. 1 Odpisz, cytując
Gumowe Ucho Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu Zdecydowanie polecam podstawkowe kolumny i co najmniej 5.1. W poprawnym kinie i tak są ucięte do 80Hz. Więc rzadziutko wykorzystuje całość moich podłogowych. ELAC Debut B5 często są po 500/szt, cztery takie + centralny. + Magnat 302A albo RS12. Denon 2800 na pewno wystarczy. 1800 pewnie zresztą też. Analogicznie Pylon Pearl Monitor albo Heco Victa. tip: dobra oszczędność kasy to używane kolumny. Nie ma za bardzo się co zepsuć. W ten sposób mamy ok. 6k? To jest taki zestaw że wątpię, że istnieje soundbar który by mu dorównał. Odpisz, cytując
Q21 Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu 1 godzinę temu, Karol75 napisał: Większy problem mam z kolumnami. Przejrzałem różne tematy tu na forum i nie ma zaskoczenia, opinii jest masa Dlatego najlepiej posłuchać samemu Zapraszam do nas, sprawdzisz kilka opcji i będziesz wiedział, w co iść na start Odpisz, cytując
Karol75 Napisano 6 godzin temu Autor Napisano 6 godzin temu 57 minut temu, PanKlor napisał: Krótko - jedź posłuchać kolumn które sa w Twoim zasięgu cenowym. 11 minut temu, Q21 napisał: Dlatego najlepiej posłuchać samemu Zapraszam do nas, sprawdzisz kilka opcji i będziesz wiedział, w co iść na start Nie bardzo mam możliwość czasową aby jeździć po kilku miastach w celu odsłuchu kolumn tym bardziej, że odsłuch w profesjonalnym salonie audio nie równa się odsłuchowi już konkretnym pomieszczeniu i przy innym rozmieszczeniu kolumn...tylko nie zrozumcie mnie źle Nie jestem też audiofilem Dotąd w pełni zadowalał mnie dźwięk z soundbaru i jego prostota. W najgorszym wypadku takie kolumny mogę zwrócić jakby było bardzo źle. Odnośnie w/w zestawu nikt się nie wypowiedział więc rozumiem, że raczej nie są dobre? Natomiast z kolumnami podstawkowymi miałbym mały problem aby je ulokować jako frontowe Z przodu meble a boczna ściana to właściwie okno. Stojaków obawiałbym się ze względu dziecko czy kota. 24 minuty temu, Gumowe Ucho napisał: Zdecydowanie polecam podstawkowe kolumny i co najmniej 5.1. W poprawnym kinie i tak są ucięte do 80Hz. Więc rzadziutko wykorzystuje całość moich podłogowych. ELAC Debut B5 często są po 500/szt, cztery takie + centralny. + Magnat 302A albo RS12. Denon 2800 na pewno wystarczy. 1800 pewnie zresztą też. Analogicznie Pylon Pearl Monitor albo Heco Victa. W kwestii suba to zastanawiałem się nad Klipsch R-120SW. Wcześniej trochę fantazja zaczęła mnie ponosić jak zobaczyłem SVS SB-1000 Pro ale jednak to już przesada Odpisz, cytując
Gumowe Ucho Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu SVS SB-1000 nie-pro to super pomysł. 2200 zł, a ma już sw Graala subów czyli 12-calowa membranę i zejście do magicznych 20Hz czyli ile ucho w ogóle słyszy. Co do kolumn powiem z angielska - don’t overthink it. Jest kilka kandydatów w super cenie które są zawsze polecane, na pewno Heco Victa i inne podobne. ELAC Debut zrobił na mnie duże wrażenie u kogoś w mieszkaniu a cena niewielka. Ale nie ma co się doktoryzować. Ewentualnie pomyśleć, że Klipsch + Onkyo to ostre polaczenie na przykład. Odpisz, cytując
Recommended Posts