Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Cześć,

Potrzebuje rady jako laik w KD. 
Mam pomieszczenie 5x4m w którym chciałbym zainstalować kino domowe. Przedział cenowy w którym chciałbym się na początek zmieścić to cena dobrego soundbara czyli te 4000-6000zł na amplituner + zestaw 5.0. Nie jest to też granica "ani złotówki więcej".

Ze wzmacniaczy zastanawiam się między DENON AVR-X2800H a AVR-X1700H. Bardziej skłaniam się w stronę x28 ale nie wiem czy słusznie.

Większy problem mam z kolumnami. Przejrzałem różne tematy tu na forum i nie ma zaskoczenia, opinii jest masa :)
Na oku mam:

TAGA HARMONY TAV-807
Quadral Quintas 6500
POLK AUDIO T531 T50 T30 T15
TAGA HARMONY TAV-507

Cenowo i estetycznie fajnie wyglądają Quadrale, widziałem je po 1500zł ale ktoś pisał, że dźwięk jest taki sobie, że słaby bas czy niezbyt dobre w muzyce.
TAV-807 ma znowu większe przetworniki, podobno dużo lepszy bas ale np. gorszy zakres częstotliwości czy sporo wyższą cenę od w/w

O pozostałych wiem jeszcze mniej, właściwie to tylko tyle co GPT mi opisał :D

Jak już pisałem, na początek chcę zestaw 5.0 - z czasem chciałbym przejść na 5.1/2 lub 5.2.2 ewentualnie 7.1/2
Dlatego prosiłbym o porady bo osobiście głównie kieruję się wyglądem kolumn i podstawowymi parametrami, nie znam modeli wartych uwagi.
W innych pomieszczeniach mam jbl 1300pro czy samsunga 990d i z dźwięku jestem zadowolony ale w jednym pokoju chciałbym iść w standardowe kino domowe...o ile mnie to nie przerośnie :D

Napisano

Krótko - jedź  posłuchać kolumn które sa w Twoim zasięgu cenowym. Jak zamierzasz dokupic subwoofer to możesz rozważyć 4 kolumny podstawkowe a dokupic np. lepszy glosnik centralny. Pamiętaj też, ze ogromne znaczenie ma to jakie masz możliwości ustawienia sprzętu w swoim pomieszczeniu. 

Napisano

Zdecydowanie polecam podstawkowe kolumny i co najmniej 5.1.

W poprawnym kinie i tak są ucięte do 80Hz. Więc rzadziutko wykorzystuje całość moich podłogowych.

ELAC Debut B5 często są po 500/szt, cztery takie + centralny. + Magnat 302A albo RS12. Denon 2800 na pewno wystarczy. 1800 pewnie zresztą też.

Analogicznie Pylon Pearl Monitor albo Heco Victa.

tip: dobra oszczędność kasy to używane kolumny. Nie ma za bardzo się co zepsuć.

W ten sposób mamy ok. 6k? To jest taki zestaw że wątpię, że istnieje soundbar który by mu dorównał. 

Napisano
1 godzinę temu, Karol75 napisał:

Większy problem mam z kolumnami. Przejrzałem różne tematy tu na forum i nie ma zaskoczenia, opinii jest masa :)

Dlatego najlepiej posłuchać samemu :) Zapraszam do nas, sprawdzisz kilka opcji i będziesz wiedział, w co iść na start :) 

Napisano
57 minut temu, PanKlor napisał:

Krótko - jedź  posłuchać kolumn które sa w Twoim zasięgu cenowym.

11 minut temu, Q21 napisał:

Dlatego najlepiej posłuchać samemu :) Zapraszam do nas, sprawdzisz kilka opcji i będziesz wiedział, w co iść na start :) 

Nie bardzo mam możliwość czasową aby jeździć po kilku miastach w celu odsłuchu kolumn tym bardziej, że odsłuch w profesjonalnym salonie audio nie równa się odsłuchowi już konkretnym pomieszczeniu i przy innym rozmieszczeniu kolumn...tylko nie zrozumcie mnie źle :D

Nie jestem też audiofilem :D Dotąd w pełni zadowalał mnie dźwięk z soundbaru i jego prostota. W najgorszym wypadku takie kolumny mogę zwrócić jakby było bardzo źle.

Odnośnie w/w zestawu nikt się nie wypowiedział więc rozumiem, że raczej nie są dobre? :D 

Natomiast z kolumnami podstawkowymi miałbym mały problem aby je ulokować jako frontowe :/ Z przodu meble a boczna ściana to właściwie okno. Stojaków obawiałbym się ze względu dziecko czy kota.

24 minuty temu, Gumowe Ucho napisał:

Zdecydowanie polecam podstawkowe kolumny i co najmniej 5.1.

W poprawnym kinie i tak są ucięte do 80Hz. Więc rzadziutko wykorzystuje całość moich podłogowych.

ELAC Debut B5 często są po 500/szt, cztery takie + centralny. + Magnat 302A albo RS12. Denon 2800 na pewno wystarczy. 1800 pewnie zresztą też.

Analogicznie Pylon Pearl Monitor albo Heco Victa.

W kwestii suba to zastanawiałem się nad Klipsch R-120SW. Wcześniej trochę fantazja zaczęła mnie ponosić jak zobaczyłem SVS SB-1000 Pro ale jednak to już przesada :) 

Napisano

SVS SB-1000 nie-pro to super pomysł. 2200 zł, a ma już sw Graala subów czyli 12-calowa membranę i zejście do magicznych 20Hz czyli ile ucho w ogóle słyszy.

Co do kolumn powiem z angielska - don’t overthink it. Jest kilka kandydatów w super cenie które są zawsze polecane, na pewno Heco Victa i inne podobne. ELAC Debut zrobił na mnie duże wrażenie u kogoś w mieszkaniu a cena niewielka. Ale nie ma co się doktoryzować. Ewentualnie pomyśleć, że Klipsch + Onkyo to ostre polaczenie na przykład. 

Napisano
Dnia 23.05.2025 o 20:10, Gumowe Ucho napisał:

SVS SB-1000 nie-pro to super pomysł. 2200 zł, a ma już sw Graala subów czyli 12-calowa membranę i zejście do magicznych 20Hz czyli ile ucho w ogóle słyszy.

Jedynie czego się w nim obawiam to zamknięta konstrukcja. Każdy sub jaki miałem posiadał bass-reflex :D

Napisano
9 minut temu, Karol75 napisał:

Jedynie czego się w nim obawiam to zamknięta konstrukcja. Każdy sub jaki miałem posiadał bass-reflex :D

Z reflexem jest PB-1000. Też dobry. Ale uwierz mi. Mam większego brata - SB-2000 i żadnego bass reflexu mi nie brakuje :D Są dynamiczne, diabelnie mocne, a nawet w muzyce tak szybkie, że zrobią brzdąkanie na gitarze basowej bez zamulania jeżeli tylko chcesz. Kozacka konstrukcja kompletnie bezkompromisowa.

Chciałem SB-1000 nie-pro, ale było tylko pro, więc za tę cenę to już wolałem SB-2000 bez pro. Natomiast ostatnio zrobili chyba wypust i są znów dostępne.

Napisano
2 godziny temu, Karol75 napisał:

Bo tak jest taniej/łatwiej. Suby zamknięte potrafią zagrać równie mocno jak konstrukcje otwarte ale potrzebują do tego więcej mocy (są droższe przy porównywalnych osiągach). W zamian za to zajmują mniej miejsca oraz lepiej sprawdzają się w muzyce (są szybsze).