Piotr Sonido Napisano 7 czerwca Napisano 7 czerwca Dnia 30.05.2025 o 16:10, Top Hi-Fi & Video Design napisał: Był krótki epizod z modelem 608 i 610. Ale to pierwsza w historii taka sytuacja u tego producenta. Po za tym, produkują te modele ponad 10 lat. Najbardziej popularne ich jednostki No właśnie na różnych grupach czy nawet na forum (Audiostereo) dalej się trafiają. Ale mówie dobre źrodło jest rozwiązaniem tego problemu. A brzmi spoko. Odpisz, cytując
Top Hi-Fi & Video Design Napisano 9 czerwca Napisano 9 czerwca Dnia 7.06.2025 o 08:59, Piotr Sonido napisał: No właśnie na różnych grupach czy nawet na forum (Audiostereo) dalej się trafiają. Ale mówie dobre źrodło jest rozwiązaniem tego problemu. A brzmi spoko. Patrzyłem na statystyki. W Polsce to były pojedyncze przypadki. Bowers opanował to przy kolejnych dostawach. Odpisz, cytując
Maciej H Napisano 9 czerwca Napisano 9 czerwca Dnia 27.05.2025 o 21:36, zeszyje napisał: Dobra, czekam na Carinę i 606. Potem będę brał na odsłuch jeszcze Ushery. Za kilka dni napiszę co stwierdziłem. A na przyszłość co sądzicie o takim subie BW? https://www.google.com/aclk?sa=L&ai=DChcSEwjm_cztssSNAxW8tGgJHSSkMygYABAlGgJ3Zg&co=1&gclid=Cj0KCQjwxdXBBhDEARIsAAUkP6jDFF7tA1zeSvxtG82ZuUlRrz9s3HMnySHSgP3nd-YrAA7VhIbpMMcaApp4EALw_wcB&cce=1&sig=AOD64_3HA7vXu1k92P4j7Yo5ndN61mODlg&ctype=5&q=&ved=2ahUKEwjUwsXtssSNAxUIRPEDHUJ3IVoQ9aACKAB6BAgIEBQ&adurl= Kolego jak wrażenia odsłuchowe, jestem ciekawy. Dnia 27.05.2025 o 21:36, zeszyje napisał: Dobra, czekam na Carinę i 606. Potem będę brał na odsłuch jeszcze Ushery. Za kilka dni napiszę co stwierdziłem. A na przyszłość co sądzicie o takim subie BW? https://www.google.com/aclk?sa=L&ai=DChcSEwjm_cztssSNAxW8tGgJHSSkMygYABAlGgJ3Zg&co=1&gclid=Cj0KCQjwxdXBBhDEARIsAAUkP6jDFF7tA1zeSvxtG82ZuUlRrz9s3HMnySHSgP3nd-YrAA7VhIbpMMcaApp4EALw_wcB&cce=1&sig=AOD64_3HA7vXu1k92P4j7Yo5ndN61mODlg&ctype=5&q=&ved=2ahUKEwjUwsXtssSNAxUIRPEDHUJ3IVoQ9aACKAB6BAgIEBQ&adurl= Kolego jak wrażenia odsłuchowe, jestem ciekawy. Odpisz, cytując
Piotr Sonido Napisano 14 czerwca Napisano 14 czerwca Dnia 9.06.2025 o 17:31, Top Hi-Fi & Video Design napisał: Patrzyłem na statystyki. W Polsce to były pojedyncze przypadki. Bowers opanował to przy kolejnych dostawach. było by spoko. Trzymam kciuki. Odpisz, cytując
zeszyje Napisano 26 czerwca Autor Napisano 26 czerwca Kupiłem ostatecznie Carinę243 i subwoofer ASW608. Dzięki za pomoc tu na forum. Ale Jeszce pozostał temat kabli, na przykład taki do suba...faktycznie warto? Odpisz, cytując
Artur Charicki Napisano 27 czerwca Napisano 27 czerwca 10 godzin temu, zeszyje napisał: Ale Jeszce pozostał temat kabli, na przykład taki do suba...faktycznie warto? Myślę że warto bo bez kabla to subwoofer raczej nie zagra 😛 2 Odpisz, cytując
Top Hi-Fi & Video Design Napisano 27 czerwca Napisano 27 czerwca 22 godziny temu, zeszyje napisał: Kupiłem ostatecznie Carinę243 i subwoofer ASW608. Dzięki za pomoc tu na forum. Ale Jeszce pozostał temat kabli, na przykład taki do suba...faktycznie warto? Dobry kabel warto mieć, nawet do subwoofera. Możemy Ci wypożyczyć za kaucją, potsetujesz sobie. Audioquest Blacklab https://www.tophifi.pl/audioquest-black-lab.html Odpisz, cytując
Piotr Sonido Napisano 30 czerwca Napisano 30 czerwca odpowiednio ekranowy kabel do suba nie kosztuje duzo. A warto. Odpisz, cytując
zeszyje Napisano 8 lipca Autor Napisano 8 lipca Dnia 27.06.2025 o 23:02, Top Hi-Fi & Video Design napisał: Dobry kabel warto mieć, nawet do subwoofera. Możemy Ci wypożyczyć za kaucją, potsetujesz sobie. Audioquest Blacklab https://www.tophifi.pl/audioquest-black-lab.html Dzięki, zakupię jak wrócę z wakacji Odpisz, cytując
Top Hi-Fi & Video Design Napisano 8 lipca Napisano 8 lipca Dzięki! Pisz na priv w razie zakupu Odpisz, cytując
d00 Napisano Sobota o 08:51 Napisano Sobota o 08:51 (edytowany) W takim pokoju spokojnie sprawdziłbym mniejsze podłogówki. U mnie od początku roku w 10-12m2 (sam dokładnie nie wiem ile tu jest) przewinęły się: - Polk R200, - DALI Oberon 3, - Usher S-520, - ELAC Debut Reference B6 (DBR62), - DALI Menuet, - ELAC Carina 243, I dopiero od ostatnich kilku dni DALI Oberon 5... małe podłogówki 80 cm wysokości. I co? I wygrały. Grają najpiękniej. Aktualnie z Yamaha A-S701. Mówili mi, że podłogówki do mojej klitki nie. Obejrzałem kilka filmów na YT na temat niewielkich podłogówek w małym pomieszczeniu, poczytałem kilka wątków na Reddicie - postanowiłem sprawdzić. Nie dość, że grają super, to jeszcze wyglądają jak na mój gust dużo lepiej, niż podstawkowe ze stojakami. Jeszcze dorzucę mały ranking powyższych kolumn wg mnie: 1. DALI Oberon 5 (naturalne granie, dość bliskie, intymne, ale z podstawą basową i mam wyczucie, że są dość uniwersalne - super) 2. Polk R200 (żywe granie, dynamiczne, efekciarskie - wokale delikatnie wycofane - bardzo na plus pod moje ucho, ale niestety mniej naturalne od Oberon 5) 3. ELAC Carina 243 (ładnie grają, fajnie, czysto, natomiast za dużo basu w stosunku do wyższych częstotliwości) 4. DALI Menuet (super, piękne, intymne, słodziutkie, ale za mało basu + wizualnie dla mnie zbyt małe) 5. DALI Oberon 3 (bardzo podobne granie do Oberon 5, ale jednak mniej równie w graniu - Menuet tutaj wygrywają z nimi mimo mniejszego basu) 6. Usher S-520 (miałem wrażenie, że za bardzo średnicą grają) 7. ELAC Debut Reference B6 (DBR62) (wielkie klocki, za duże, za szerokie, dźwiękowo jakoś niepoukładane mi się wydawały - jakby zlane dźwięki ze sobą) Edytowano Sobota o 09:09 przez d00 1 Odpisz, cytując
Piotr Sonido Napisano Sobota o 08:57 Napisano Sobota o 08:57 Carina niżej niż R200? Czemu? Za łagodne? Odpisz, cytując
d00 Napisano Sobota o 09:03 Napisano Sobota o 09:03 (edytowany) 7 minut temu, Piotr Sonido napisał: Carina niżej niż R200? Czemu? Za łagodne? Nie oceniam ich źle, ale za dużo dołu w stosunku do wyższych częstotliwości. Polk R200 to bardziej granie "V" i bardziej mi spasowały. Równiejsze. Lubię hi-hat, talerze - nawet jak lekko syczą. Nie lubię za to sycących wokali na górze. Edytowano Sobota o 09:04 przez d00 Odpisz, cytując
bulbulator1 Napisano Sobota o 14:43 Napisano Sobota o 14:43 5 godzin temu, d00 napisał: I dopiero od ostatnich kilku dni DALI Oberon 5... małe podłogówki 80 cm wysokości. Osobiście też co raz częściej rozważam małe podłogówki (pokój niecałe 14m^2). Skoro jest miejsce na standy + podstawki... Ale mnie właśnie te rozmiary "małch" floorstandów... śmieszą. Aktualnie mam to co w sigu, kolumny na standach mają 114cm, a tweeterka mam na wysokości uszu, czyli ~105cm. Prawie kupiłem Divę 5, ale cholera, te 85cm wysokości wspomnianych kolumn, to trochę poniżej środka woofera ze zdjęcia niżej... Nie wiem, jakby to brzmiało, ale wg. mnie wyglądało by to komicznie, karykaturalnie i tylko z tego względu trzymam się podstawek + standy. Odpisz, cytując
pairtick Napisano Sobota o 16:54 Napisano Sobota o 16:54 2 godziny temu, bulbulator1 napisał: Osobiście też co raz częściej rozważam małe podłogówki (pokój niecałe 14m^2). Słuchałeś z kolumnami na ścianie z oknem? Jakie masz tam wymiary? Odpisz, cytując
bulbulator1 Napisano Sobota o 17:01 Napisano Sobota o 17:01 ~ 3,2 x 4,3 {m], ściana z oknem raczej odpada, bo jest też tam grzejnik i wolałbym go nie zasłaniać, plus wejście po pokoju (drzwi otwierane do wewnątrz). Tak samo z drugiej strony, bo wiązało by się to z siedzeniem pod oknem/grzejnikiem. Aktualnie do kolumn mam 3,5m, a ich rozstaw to 2,3m więc do audiofilskiego trójkąta trochę brakuje. Odpisz, cytując
pairtick Napisano Sobota o 17:15 Napisano Sobota o 17:15 12 minut temu, bulbulator1 napisał: ~ 3,2 x 4,3 {m], ściana z oknem raczej odpada, bo jest też tam grzejnik i wolałbym go nie zasłaniać, plus wejście po pokoju (drzwi otwierane do wewnątrz). Tak samo z drugiej strony, bo wiązało by się to z siedzeniem pod oknem/grzejnikiem. Aktualnie do kolumn mam 3,5m, a ich rozstaw to 2,3m więc do audiofilskiego trójkąta trochę brakuje. W czym ten grzejniki przeszkadza w ustawieniu kolumn? Odpisz, cytując
bulbulator1 Napisano Sobota o 17:25 Napisano Sobota o 17:25 Kolumny, a szafka rtv? Zasłanianie grzejnika jest nieefektywne grzewczo, plus zrobi się ciasnota z wyjściem/wejście plus zasłonięte okno, panie same minusy. Odpisz, cytując
d00 Napisano Sobota o 17:52 Napisano Sobota o 17:52 3 godziny temu, bulbulator1 napisał: Osobiście też co raz częściej rozważam małe podłogówki (pokój niecałe 14m^2). Skoro jest miejsce na standy + podstawki... Ale mnie właśnie te rozmiary "małch" floorstandów... śmieszą. Aktualnie mam to co w sigu, kolumny na standach mają 114cm, a tweeterka mam na wysokości uszu, czyli ~105cm. Prawie kupiłem Divę 5, ale cholera, te 85cm wysokości wspomnianych kolumn, to trochę poniżej środka woofera ze zdjęcia niżej... Nie wiem, jakby to brzmiało, ale wg. mnie wyglądało by to komicznie, karykaturalnie i tylko z tego względu trzymam się podstawek + standy. Dla mnie właśnie spore podstawki ze stojakami komicznie wyglądają. Przykładowo Polk R200 na stojakach wyglądały dość komicznie. Są jak na moje oko dość sporawe jeśli chodzi o wysokość i głębokość. Oberon 5 przy nich wyglądają na lżejsze. R200 + stojaki 60 cm i jest prawie 100 cm w sumie wysokościowo. Oberon 5 mają lekko powyżej 80 cm. Wizualnie wygląda to dużo lepiej. Odpisz, cytując
bulbulator1 Napisano Sobota o 18:01 Napisano Sobota o 18:01 (edytowany) Chyba znaczenia ma wysokość na jakiej się spoczywa oraz odległość od kolumn, bo u siebie, tweetera z oberona 5 miałbym wycelowanego mniej więcej w splot solarny. Ale kiedyś się o tym przekonam, bo następne kolumny będą raczej podłogowymi. Edytowano Sobota o 18:02 przez bulbulator1 1 Odpisz, cytując
pairtick Napisano Niedziela o 14:31 Napisano Niedziela o 14:31 20 godzin temu, bulbulator1 napisał: Kolumny, a szafka rtv? Zasłanianie grzejnika jest nieefektywne grzewczo, plus zrobi się ciasnota z wyjściem/wejście plus zasłonięte okno, panie same minusy. Czekaj, bo mi się pomieszało 😉 Dłuższa ściana, to ta z oknem? 4.3? Ja mam akurat grzejnik za plecami. Czyli. Generalnie, nie ma co generalizować, tylko trzeba kombinować i posłuchać. 21 godzin temu, bulbulator1 napisał: do audiofilskiego trójkąta trochę brakuje. Równobocznego? Ja mam równoramienny. 1 Odpisz, cytując
bulbulator1 Napisano Niedziela o 15:02 Napisano Niedziela o 15:02 Tak, dłuższa ściana z oknem. Pod grzejnikem mógłbym usiąść, gdybym pozbył się kanapy i sprawił sobie taki fotel jak wrzuciłeś. Co to dokładnie za model @pairtick? Odpisz, cytując
S!N! Napisano Niedziela o 15:07 Napisano Niedziela o 15:07 @bulbulator1 Nie czytałem całego tematu, ale myślałeś może o monitorach studyjnych? W takim metrażu świetnie by się odnalazły, jeśli cenisz sobie precyzje, jakość i pełną kontrolę na basie Odpisz, cytując
bulbulator1 Napisano Niedziela o 15:13 Napisano Niedziela o 15:13 Generalnie to nie jest mój temat Tak się podpięliśmy, bo autor już kupił Carinę + Suba, a łączy nas podobne metraże. Nie mam nic przeciwko monitorom, jakaś propozycja do 5000-6000zł "już ze wszystkim"? Bo tu nie wzmacniacz, a chyba jakiś interfejs audio byłby potrzebny, idealnie taki, który zapnę do PCta i tak jak w TEACu użyję sterownika ASIO, co by ominąć warstwę audio windowsa. Odpisz, cytując
pairtick Napisano Niedziela o 15:49 Napisano Niedziela o 15:49 45 minut temu, bulbulator1 napisał: Tak, dłuższa ściana z oknem. Pod grzejnikem mógłbym usiąść, gdybym pozbył się kanapy i sprawił sobie taki fotel jak wrzuciłeś. Co to dokładnie za model @pairtick? Oczywiście kopia, legalna jakby co. 1 Odpisz, cytując
Recommended Posts